Energetické nápoje jsou stále skvělým byznysem. Celsius to ví

Velmi dobře prosperující nápojářská společnost se během pouhých 4 měsíců dostala od šumivých nápojů až k nulovým. Situace by mohla být opět bublinová.

Teploty se zvyšují. Celsius Holdings (CELH ) se ochlazuje. Akcie společnosti vyrábějící šumivé sportovní nápoje se od březnového maxima 99,62 USD propadly o 54 %. Pro kdysi vysoce prosperující akcie, které díky svému strhujícímu růstu nejvyššího obratu vdechovaly trhu s funkčními nápoji nový život, je to výrazný obrat ve vývoji.

Akcie společnosti Celsius jsou stále zhruba tam, kde byly před rokem, přičemž za poslední tři roky se více než zdvojnásobily. Je to také 25-ti násobek bohatství pro každého, kdo ji vlastnil v posledních pěti letech. Startovací čáry jsou však mimo zdanitelný nákladový základ irelevantní. Ztráta více než poloviny peněz během 4 měsíců na jinak bublinkovém trhu stačí k tomu, aby se každému obrátil žaludek.

A nejen žaludek se obrací. Vítr v zádech se změnil na vítr v zádech. Býci se změnili v medvědy. Pojďme se blíže podívat na to, jak se příběh Celsius rozpadl, ale také na to, proč by nyní mohl být vhodný čas přistoupit ke kontroverzním nápojářským společnostem a jejich akciím z opačného pohledu.

Zdroj: Unsplash

Měli byste prodat akcie Celsius?!

Nejčastějším důvodem dramatického propadu akcií společnosti Celsius je stejně dramatický pokles kdysi závratného růstu tržeb. Roční tržby společnosti Celsius se za poslední tři roky více než zdvojnásobily. Letošní rok byl jiný. Tržby se z 95% nárůstu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku změnily na pouhých 37% meziroční skok v prvním čtvrtletí letošního roku. Zdálo by se, že to je zřejmý viník, ale je to neúplný obrázek.

Akcie sice 7. května po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí o kousek klesly, ale pesimismus nevydržel. Tržby sice nedosáhly profi cílů Wall Street, ale vzácné nedosažení bylo vysvětleno úpravami zásob ze strany distributora a minoritního akcionáře PepsiCo (PEP). Na druhém konci výkazu zisku a ztrát se Celsius skutečně dostal k dalšímu dvoucifernému procentuálnímu překonání.

Dva týdny po původně špatně přijaté zprávě byly akcie společnosti Celsius méně než dolar od dosažení dalšího historického maxima. Stručně řečeno, akcie se od poslední aktualizace finančních údajů snížily na polovinu.

Lze se obrátit na to, že za masivní pokles v posledních dvou měsících může rostoucí celkově negativní sentiment, ale ani to není fér. V březnu, kdy byly akcie na vrcholu, se prodávalo více než 16 % akcií v oběhu na krátko. Medvědí sázky na akcie klesly na méně než 9 % počtu akcií. Short squeeze měl poslat akcie výš, ne níž.

Mdloby v posledních dvou měsících nás přibližují ke skutečnému problému. Koncem května se začaly objevovat zprávy o kontrolách maloobchodních kanálů třetích stran, které ukazovaly zpomalení prodejů Celsius. Rostoucí teploty by mohly způsobit větší škody na vašich zásobách Celsius než váš účet za klimatizaci. Dokonce i společnost PepsiCo nedávno zaznamenala, že mnoho lidí se s letošním horkým létem vyrovnává tím, že nahrazuje perlivé nápoje běžnějšími možnostmi hydratace. To by mohla být jen špička vodnatého ledovce, ale od té doby několik analytiků snižuje své cílové ceny akcií Celsius.

Jsou výrobci nápojů obecně dobrou investicí?!

Nelze popřít, že posledních pár měsíců bylo krutých, pokud jste akcionáři společnosti Celsius – jako já. Optimismus se možná nezdá být v módě, ale pojďme si zhodnotit zdejší příležitosti. Jen za poslední dva měsíce se akcie snížily na polovinu, ale to se nedá říct o jejich fundamentech. Za posledních 60 dní analytici klesli z očekávaného letošního zisku na akcii ve výši 1,09 USD na 1,07 USD. Při pohledu do příštího roku se odhady analytiků snížily z 1,45 USD na akcii na 1,38 USD na akcii. Čísla jdou špatným směrem, ale není to tak, že by očekávání zisku kopírovala pokles akcií.

Celsius – který podle analytiků může v příštích několika letech pokračovat v 25% růstu tržeb – se obchoduje za rozumný 33násobek zisku. Druhé čtvrtletí, které bude reportovat začátkem příštího měsíce, může být potenciálně bolestivé, ale co když už je nyní více než diskontované? Jak hloupí budou dnešní prodejci, pokud se s klesajícími teplotami začnou prodeje opět zvedat? Co se stane, až projdeme kolem úprav zásob PepsiCo?

Pokud lze argumentovat tím, že akcie Celsius byly na jaře oceněny pro dokonalost, ještě hlasitěji lze argumentovat tím, že akcie jsou nyní oceněny pro nedokonalost. Závan špatných zpráv poslal akcie do kolen. Co se stane při prvním závanu pozitivního vývoje? Společnost Celsius je možná v nemilosti jako investice, ale její produkt v nemilosti zrovna není. Nemá smysl snažit se přibít na dno jakékoli kaskádové akcie, ale zdá se, že při dnešní ceně je pro investory více plusů než minusů.

Nakoupit akcie Celsius Holdings, Inc. za $46.40 (1.65%)

Zdroj: Getty Images