Dolar je na začátku týdne zasedání centrálních bank stabilní

Dolar v pondělí vzrostl, protože obchodníci se připravovali na nabitý týden zpráv, který bude zahrnovat středeční rozhodnutí Federálního rezervního systému a Bank of Japan a následně páteční zprávu o zaměstnanosti v USA za červenec.

Kurz jenu se příliš nezměnil poté, co japonská měna zaznamenala nejsilnější týdenní růst od konce dubna v důsledku měnících se očekávání ohledně úrokových sazeb a výprodeje na akciových trzích.

Dolarový index, který poměřuje americkou měnu vůči euru, jenu a čtyřem dalším hlavním měnám, vzrostl o 0,27 % na 104,64 bodu. Euro kleslo o 0,41 % na 1,08115 USD, zatímco libra se snížila o 0,77 % na 1,2841 USD.

Kurz dolaru vůči jenu naposledy vzrostl o 0,17 % na 154,05, čímž zvrátil předchozí pokles o celých 0,49 % na 153,04.

Trhy se v posledním týdnu soustředily na prudký nárůst jenu, přičemž měnu podpořily rostoucí spekulace o zvýšení úrokových sazeb BOJ v tomto týdnu.

„Tento týden je neuvěřitelně nabitý na důleřité tržní události,“ uvedl ve zprávě pro klienty Win Thin, vedoucí globální tržní strategie společnosti Brown Brothers Harriman. „Očekává se, že FOMC ve středu ponechá sazby na stejné úrovni, ale otevře dveře pro zářijové snížení. Mezitím bude červencová zpráva o zaměstnanosti nadále konzistentní s tím, že trh práce se dostává do lepšího souladu a zároveň stále podporuje spotřebu.“

Zdroj: Shutterstock

Thin uvedl, že jen se pravděpodobně bude snažit získat další růstovou dynamiku, přičemž BOJ na svém středečním zasedání pravděpodobně přinese holubičí zvýšení.

Všeobecně se očekává, že americký Federální výbor pro volný trh (FOMC) ponechá tento týden sazby beze změny, ale na následujícím zasedání v září je sníží o čtvrt procentního bodu.

Rozhodnutí Fedu představuje riziko pro měnový pár dolar/jen, uvedla Kristina Cliftonová, senior ekonomka a hlavní měnová stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Jakýkoli náznak uvolnění ze strany FOMC by mohl USD/JPY stáhnout výrazně dolů, ale jestřábí FOMC bude mít pravděpodobně jen malý dopad,“ dodala.

Pohyby mezinárodního trhu závisejí na centrálních bankách

Údaje zveřejněné v pátek ukázaly, že investoři prudce snížili své sázky proti jenu, který se na začátku měsíce obchodoval na 38letém minimu.

„Sentiment zůstává i nadále křehký,“ uvedl Šiničiro Kadota, měnový a úrokový stratég společnosti Barclays v Tokiu.

Nakonec „klíčové jsou stále americké akcie,“ dodal Kadota s odkazem na poptávku po bezpečných měnách, jako je jen, která se projevila během propadu akciových trhů minulý týden. „Pohyby na trzích byly vedeny americkými akciemi a je třeba zjistit, zda se tam situace stabilizuje.“

Wall Street v pondělí otevřela výše, po volatilním týdnu, kdy došlo k hlubokému dvoudennímu otřesu kvůli obavám z výsledků megakap. Americký kalendář výsledků je tento týden zaplněn těžkými vahami včetně společností Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL), Meta (NASDAQ:META) a Microsoft (NASDAQ:MSFT).

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Investoři se rovněž obávali další geopolitické volatility, neboť Izrael zvažoval reakci na smrtící raketový útok na Izraelem okupovaných Golanských výšinách, z něhož Izrael a Spojené státy obvinily libanonskou ozbrojenou skupinu Hizballáh.

Zdroj: Canva

Obchodníci s měnami se ve čtvrtek musí vypořádat také s Bank of England.

Sterling klesl, když investoři vzhlíželi k zasedání BoE, kde trh vidí šance na první snížení sazeb jako hod mincí. Výnosy britských dluhopisů v pondělí klesly, což libru stáhlo níže.

Jinde byl australský dolar mírně níže na 0,6535 USD a pokoušel se zotavit z pátečního minima 0,65105 USD, což je úroveň, kterou neviděl od začátku května.

Přední kryptoměna bitcoin si polepšila o 0,75 % na 68 743 USD a získala určitou podporu díky pozitivním komentářům republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který v sobotu na bitcoinové konferenci řekl, že USA musí v tomto sektoru dominovat, jinak to udělá Čína.