Dolar je před začátkem zasedání Fedu stabilní, obchodníci zůstávají opatrní

Americký dolar se v úterý obchodoval převážně beze změny, protože obchodníci byli před začátkem posledního zasedání Federálního rezervního systému, na kterém se budou stanovovat úrokové sazby, opatrní.

V 11:10 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval jen o něco výše na úrovni 104,342 a pohyboval se v úzkém rozpětí.

Dolar je před zasedáním Fedu na stabilní úrovni

Fed později v úterý zahájí své dvoudenní zasedání, na kterém bude stanovovat svou měnovou politiku, a očekává se, že po jeho skončení následující den ponechá sazby beze změny.

Všeobecně se očekává, že americká centrální banka ponechá tento týden sazby beze změny, obchodníci však budou na tiskové konferenci předsedy Fedu Jeroma Powella hledat jakékoli náznaky ohledně toho, jak brzy jsou tvůrci politiky připraveni sazby snížit.

Měkké údaje o inflaci a holubičí komentáře představitelů Fedu způsobily, že trhy zvýšily sázky na to, že tímto výchozím bodem bude září, kdy dojde ke snížení sazeb o 25 bazických bodů.

Powell má také před sebou srpnové setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, kde se v tomto měsíci nebude konat zasedání Fedu, aby trh dále nasměroval, ale pokud tento týden nedá jasný signál o zářijovém snížení sazeb, pravděpodobně to povede k posílení výnosů amerických státních dluhopisů a dolaru.

Libra klesá v důsledku nejistoty kolem BOE

V Evropě se měnový pár GBP/USD před čtvrtečním zasedáním Bank of England obchodoval nepatrně níže na úrovni 1,2857.

Kolem tohoto setkání panuje velká nejistota, protože klíčoví politici již více než dva měsíce veřejně nepromluvili kvůli pravidlům v období před parlamentními volbami na začátku tohoto měsíce.

Politici musí rozhodnout mezi vyšší než očekávanou inflací cen služeb a slabým růstem, přičemž nezměněný verdikt je za současného stavu marginálním favoritem.

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0829 po zveřejnění některých smíšených údajů o růstu eurozóny.

Francouzská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nepatrně rychleji, než se očekávalo, a za tři měsíce do konce června stoupla o 0,3 %.

Tyto relativně dobré zprávy však byly zastíněny nečekaným poklesem německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí, která se ve srovnání s předchozím tříměsíčním obdobím snížila o 0,1 %.

Nakoupit měny GBP=X za £0.78 (0.01%)

Zdroj: Getty images

Jen vrací část svých posledních zisků

V Asii USD/JPY vzrostl o 0,5 % na 154,78, přičemž jen před středečním zasedáním Bank of Japan odevzdal část svých nedávných zisků.

Analytici se zdají být rozděleni v názoru na to, zda centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny, nebo bude souhlasit se zvýšením o 10-15 bazických bodů.

Kromě úrokových sazeb se však všeobecně očekává, že BOJ nabídne jestřábí signály tím, že naznačí ukončení své politiky kvantitativního uvolňování. Centrální banka na svém červnovém zasedání uvedla, že v červenci nastíní plány na postupné ukončení svých programů nákupu aktiv.

Mezitím měnový pár USD/CNY klesl o 0,1 % na 7,2496 a zůstal tak blízko osmiměsíčních maxim v souvislosti s přetrvávajícími obavami ze zpomalování hospodářského růstu v zemi.

Ekonomika EU v 2. čtvrtletí vzrostla o 0,3 %, německá klesla o 0,1 %

Ekonomika Evropské unie po stagnaci na konci loňského roku v letošním druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta oproti předchozím třem měsícům. Ve svém rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. Meziročně pak tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) v EU zrychlilo na 0,7 procenta. Pokles HDP oproti předchozím třem měsícům ale hlásí Německo (minus 0,1 procenta).

V zemích eurozóny hospodářství za druhé čtvrtletí vzrostlo rovněž o 0,3 %. Meziročně ekonomika zemí platících eurem vykázala růst o 0,6 procenta.

Česká ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům růst o 0,3 procenta, v prvním činil 0,2 procenta. Meziročně pak ve druhém kvartálu vykázala růst o 0,4 procenta proti meziročnímu růstu o 0,3 procenta v prvním čtvrtletí.

Z jednotlivých členských zemí, za které už jsou údaje k dispozici, zaznamenalo nejvyšší nárůst proti předchozímu čtvrtletí Irsko (plus 1,2 procenta), následované Litvou (plus 0,9 procenta) a Španělskem (plus 0,8 procenta). Pokles HDP oproti předchozímu čtvrtletí vykázalo Lotyšsko (minus 1,1 procenta), Švédsko (minus 0,8 procenta), Maďarsko (minus 0,2 procenta), ale právě i Německo (minus 0,1 procenta), které je největším obchodním partnerem České republiky.

Rychlé odhady se opírají o neúplná data, která se budou ještě zpřesňovat.

Zdroj: Canva