Japonsko pozorně sleduje pohyb jenu, říká ministr financí po propadu akcií

Japonský ministr financí Shunichi Suzuki v pondělí prohlásil, že úřady pozorně sledují vývoj směnných kurzů, a to poté, co se akciový průměr Nikkei propadl nejvíce od roku 1987.

Řekl, že je žádoucí, aby se devizové kurzy pohybovaly stabilně a odrážely ekonomické základy.

V rozhovoru s novináři se odmítl vyjádřit k tomu, zda je současná úroveň jenu považována za nadměrnou.

„Je těžké říci, co stojí za poklesem akcií,“ řekl Suzuki novinářům a dodal, že vláda spolupracuje s Japonskou centrální bankou (BOJ) a pečlivě a s naléhavostí sleduje trhy.

Japonský akciový průměr Nikkei se v pondělí propadl o 13 % a dosáhl sedmiměsíčního minima a bezpečný jen prudce vzrostl, protože investoři kvůli obavám z americké recese utíkali od rizika.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY142.36 (-2.84%)

Zdroj: Canva

Švýcarský frank dosáhl nejvyšší hodnoty vůči euru od roku 2015 v prostředí volatilních trhů

Švýcarský frank v pondělí vzrostl vůči euru na nejvyšší úroveň za téměř deset let, protože velké ztráty na akciových trzích, obavy o americký a globální růst a napětí na Blízkém východě přilákaly investory k bezpečné měně.

Od minulého týdne, kdy americký Federální rezervní systém ponechal úrokové sazby, frank vůči euru vzrostl přibližně o 3,5 %.

Začátkem pondělí frank vzrostl až na 1,0856 eura, což je jeho nejvyšší hodnota od ledna 2015, kdy Švýcarská národní banka zrušila limit, který měl vůči euru.

Mluvčí SNB se odmítl vyjádřit k síle franku nebo k tomu, zda by centrální banka mohla intervenovat na trhu, aby zastavila posilování měny.

SNB letos dvakrát snížila úrokové sazby kvůli obavám švýcarských výrobců, že silná měna vytváří tlak na jejich klíčové exportní aktivity.

Nakoupit měny CHFEUR=X za €1.08 (0.67%)

Většina asijských měn se v pondělí pohybovala v úzkém rozmezí a jen málo využívala mírnějšího kurzu dolaru v souvislosti s rostoucími obavami ze zpomalení hospodářského růstu v USA.

Japonský jen se vymykal, když prudce posílil díky poptávce po bezpečném přístavu a díky vyhlídce na další zvýšení úrokových sazeb ze strany Bank of Japan.

Ostatní jednotky, jako například čínský jüan, také prudce posílily, i když to bylo způsobeno především výrazně silnějším než očekávaným středním fixem centrální banky.

Sentiment na regionálních trzích byl narušen přetrvávajícím výprodejem rizikových aktiv, protože řada slabých ekonomických údajů ze Spojených států zvýšila obavy ze zpomalení růstu a do značné míry vyvážila optimismus ohledně nižších úrokových sazeb.

V pondělí se v Asii nejlépe dařilo japonskému jenu, jehož pár USDJPY klesl o 1,4 % na 144,53 jenu – nejslabší úroveň od poloviny ledna.

Jen rozšířil nedávné zisky vůči dolaru poté, co Bank of Japan minulý týden zvýšila úrokové sazby a uvedla, že v letošním roce plánuje další zvyšování sazeb v souvislosti s určitým oživením inflace a výdajů.

Zápis z červnového zasedání BOJ, který byl zveřejněn dříve v pondělí, rovněž představil nečekaně jestřábí postoj BOJ.

To bylo spojeno s údaji o indexu nákupních manažerů, které ukázaly prudké oživení aktivity v japonském sektoru služeb, což rovněž naznačuje určitou odolnost ekonomiky.

Dolar oslabuje v obavách z recese a sázek na snížení sazeb

Dolarový index a futures na něj během asijského obchodování klesly každý o 0,3 % a dostaly se na nejnižší úroveň za 4,5 měsíce.

Americká měna dnes zaznamenala malou poptávku po bezpečném přístavu, protože zhoršující se ekonomické podmínky ve Spojených státech způsobily, že obchodníci začali oceňovat možnost stále většího počtu snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Obchodníci nyní počítají se 74% pravděpodobností, že Fed v září sníží sazby o 50 bazických bodů, oproti předchozím sázkám na snížení o 25 bazických bodů, ukázal průzkum CME Fedwatch.

Očekává se, že centrální banka v letošním roce sníží sazby celkem o 100 bazických bodů v důsledku obav ze zpomalování hospodářského růstu. Takový scénář nevěstí pro dolar nic dobrého a předznamenává určité posílení asijských měn.

Slabý apetit k riziku však v pondělí způsobil, že většina asijských jednotek oslabila. Měnový pár australského dolaru AUDUSD klesl o 0,2 % před úterním zasedáním rezervní banky, kde se všeobecně očekává, že centrální banka ponechá sazby beze změny po nedávných údajích, které ukázaly mírné ochlazení inflace.

Pár čínského jüanu USDCNY klesl o 0,3 % na šestiměsíční minimum, přičemž většina síly pramenila ze silnějšího než očekávaného středního fixu ze strany PBOC. Centrální banka intervenovala na měnových trzích i v červenci, kdy řada slabých údajů o čínské ekonomice oslabila jüan.

Pondělní údaje o soukromých PMI však ukázaly určitou odolnost v sektoru služeb v zemi.

Pár jihokorejského wonu USDKRW vzrostl o 0,2 %, zatímco pár indické rupie USDINR zůstal na dohled rekordních maxim.

Zdroj: Canva