Dolar se po výrazných ztrátách zotavuje, euro a libra klesají

Americký dolar v úterý vzrostl a zvrátil část nedávných ztrát, když se na devizové trhy vrátil určitý klid.

V 06:20 SEČ (10:20 h GMT) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,4 % výše na úrovni 102,907 poté, co v pondělí klesl na sedmiměsíční minimum.

Dolar se po výrazných ztrátách odráží zpět do ziskového teritoria

Dolar byl v poslední době silně zasažen obavami z recese v USA po sérii slabých údajů o trhu práce, které zvýšily sázky na to, že Federální rezervní systém bude muset snížit sazby více, než se původně očekávalo.

Obchodníci nyní očekávají, že Fed v letošním roce uvolní sazby o 110 bazických bodů, a oceňují 80% šanci na snížení sazeb v září o 50 bazických bodů poté, co v pondělí plně ocenili snížení o 50 bazických bodů.

Tvůrci politiky americké centrální banky se v pondělí ohradili proti názoru, že slabší než očekávané červencové údaje o zaměstnanosti znamenají, že se ekonomika nachází ve volném pádu recese, ale zároveň varovali, že Federální rezervní systém bude muset snížit sazby, aby se takovému výsledku vyhnul.

„Čísla o zaměstnanosti jsou slabší, než se očekávalo, ale zatím to nevypadá na recesi,“ řekl prezident chicagské centrální banky Austan Goolsbee. „Myslím si, že pro rozhodování je třeba se dívat dopředu, kam ekonomika směřuje.“

Zdroj: Canva

Euro a britská libra odevzdávají část zisků

V Evropě dolar získal na hodnotě vůči euru i libře, protože Evropská centrální banka a Bank of England již začaly snižovat úrokové sazby, aby stimulovaly své ekonomiky.

Měnový pár EUR/USD klesl o 0,4 % na 1,0911, když v pondělí dosáhl sedmiměsíčního maxima 1,1009. Údaje ukázaly, že maloobchodní tržby v eurozóně v červnu klesly o 0,3 %, což naznačuje, že spotřebitelé zůstávají napjatí.

Na druhé straně německé průmyslové objednávky v červnu vzrostly více, než se předpokládalo, a oproti předchozímu měsíci se zvýšily o 3,9 %, což největší evropské ekonomice poskytlo záblesk naděje.

Měnový pár GBP/USD poklesl o 0,5 % na 1,2706, čímž odevzdal část svých nedávných zisků v důsledku posílení dolaru.

Bank of England minulý týden snížila úrokové sazby a snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 5 %.

Jen poprvé v srpnu klesá

V Asii mezitím měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,2 % na 144,47, přičemž jen poprvé v tomto měsíci oslabil a konsolidoval se po nápadných pohybech z posledních dnů.

Jen těžil ze zvýšené poptávky po bezpečném přístavu, protože širší finanční trhy se propadly. Měnu podpořily také jestřábí signály z Bank of Japan – která zvýšila úrokové sazby a naznačila jejich další zvyšování – a také odeznívající carry trade.

Měnový pár USD/CNY vzrostl o 0,3 % na 7,1504, přičemž jüan oslabil v očekávání klíčových obchodních a inflačních údajů z tohoto týdne.

Měnový pár AUD/USD klesl o 0,2 % na 0,648, přičemž australský dolar se propadl po komentářích guvernérky Reserve Bank of Australia Michele Bullockové, která naznačila, že snižování sazeb je stále vzdálenější.

Australská centrální banka v úterý podle očekávání ponechala úrokové sazby na stejné úrovni a zároveň zopakovala, že nevylučuje nic, co by mělo kontrolovat inflaci.

Nakoupit měny AUD=X za AUD1.53 (-0.32%)

Dolar se vzpamatovává a ustáluje se vůči jenu, protože šílenství na trhu polevuje

Dolar se v úterý zotavil vůči většině svých hlavních protějšků a japonský jen se ustálil kolem sedmiměsíčních maxim vůči americké měně, když se některé výraznější pohyby z posledních dnů poněkud obrátily a na trhy se vrátilo zdání klidu.

Dolar se naposledy nacházel na úrovni 145,01 jenu, což představuje denní nárůst o 0,54 %, poté co se vůči japonské měně propadal pět seancí v řadě. Za posledních pět obchodních dní se americká měna vůči jenu propadla o téměř 6 %.

K přehodnocení docházelo také na akciových trzích, přičemž japonský benchmarkový index Nikkei v úterý posílil o 10 % po 12% propadu o den dříve, zatímco akcie v Evropě se rovněž snažily zotavit.

Zdroj: Canva