Jen klesá, protože BOJ snižuje pravděpodobnost zvýšení sazeb a uklidňuje trhy

Kurz jenu ve středu klesl poté, co vlivný představitel Bank of Japan snížil pravděpodobnost krátkodobého zvýšení úrokových sazeb, čímž uklidnil obavy investorů, že další skok japonské měny by mohl opět otřást světovými trhy.

Po komentářích náměstka guvernéra BOJ Šiničiho Učidy klesl kurz jenu přibližně o 2,5 % na seanční minimum 147,94 za dolar. Naposledy se dolar pohyboval o 1,79 % výše na úrovni 146,940 jenu.

„Vzhledem k tomu, že jsme svědky prudké volatility na domácích i zahraničních finančních trzích, je nutné prozatím zachovat současnou úroveň uvolňování měnové politiky,“ řekl Učida.

Jeho výroky, které kontrastovaly s jestřábími komentáři guvernéra Kazuo Uedy z minulého týdne, kdy BOJ nečekaně zvýšila úrokové sazby, poslaly japonské akcie výše a za celý týden se fakticky nezměnily.

Zvýšení sazeb BOJ minulý týden spolu s intervencí Tokia na začátku července vedlo investory k tomu, že se vymanili z kdysi populárních carry trades, při nichž si obchodníci půjčují jeny za nízké sazby, aby investovali do aktiv, která nabízejí vyšší výnosy.

Uvolňování carry obchodů v kombinaci se slabými údaji o zaměstnanosti v USA a obavami z bubliny umělé inteligence způsobilo tento týden pád světových akcií, který začal pondělním 12% propadem japonských akcií.

„Drama – sturm and drang – tohoto druhu pohybů na akciích jsou skvělé příběhy, ale nemusí nutně… signalizovat větší ekonomickou katastrofu. Prostě ji nevidím,“ řekl Joseph Trevisani, hlavní analytik společnosti FX Street v New Yorku.

Hlavní indexy na Wall Street v úterý a ve středu rostly, k čemuž přispěly velké technologické společnosti jako Nvidia (NASDAQ:NVDA) a Amazon (NASDAQ:AMZN).

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $163.33 (0.86%)

Index amerického dolaru, který měří měnu vůči šesti konkurentům, vzrostl o 0,12 % na 103,1 a posunul se tak dále nad sedmiměsíční minimum 102,15, kterého se dotkl v pondělí.

„Myslím, že je stále jasnější, že jestřábí obrat BOJ z minulého týdne by mohl být politickou chybou,“ řekl Alvin Tan, vedoucí asijské devizové strategie ve společnosti RBC Capital Markets. „Japonská ekonomika je ve skutečnosti ve špatném stavu, zejména domácí poptávka.“

Pokles jenu měl široký základ, přičemž mexické peso, novozélandský dolar a australský dolar – všichni kandidáti na investice do carry trade – vůči měně prudce rostly.

Zdroj: Canva

Švýcarský frank, další měna, která se stejně jako jen používá k financování carry trades, klesl o zhruba 1,36 % na 0,863 za dolar.

Euro zůstalo beze změny na úrovni 1,093 USD, což je pokles z osmiměsíčního maxima 1,101 USD, kterého dosáhlo v pondělí v důsledku poklesu dolaru. Libra se obchodovala o 0,21 % výše na úrovni 1,272 USD.

Obchodníci v pondělí zvýšili své sázky na snížení sazeb Federálního rezervního systému po pátečním nečekaném skoku míry nezaměstnanosti a v jednu chvíli oceňovali snížení sazeb o více než 125 bazických bodů v tomto roce.

Tyto sázky se postupně snižovaly a ve středu obchodníci očekávali uvolnění sazeb o 100 bazických bodů v letošním roce a 62% šanci na snížení o 50 bazických bodů v září, přičemž v pondělí je oceňovali jako téměř jisté.

„Myslím, že začínáte vidět, jak si lidé říkají, hele, pojďme si stále více a více procházet detaily toho, co se děje na trhu práce, a skutečně dojít k závěru, že se věci ve Spojených státech opravdu bleskově nehroutí,“ řekl Stephen Miran, senior stratég společnosti Hudson (NYSE:HUD) Bay Capital.

V ostatních měnách byl australský dolar o 0,62 % výše na 0,656 USD, den poté, co centrální banka vyloučila možnost snížení úrokových sazeb v letošním roce s tím, že jádrová inflace by měla klesat jen pomalu.

Australský dolar se v posledních dnech potýkal s problémy a v pondělí se v důsledku propadu na světových trzích propadl na osmiměsíční minimum, ale po komentářích BOJ se v průběhu dne zvedl.

Novozélandský dolar vzrostl o 1,02 % na 0,602 USD po silných údajích o zaměstnanosti.

Zdroj: Shutterstock