Dolar je po volatilním týdnu stabilní; údaje o CPI mají velký význam

Americký dolar se v pátek ustálil a obchodoval se poblíž měsíčního maxima poté, co vyšší počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti než v USA rozptýlil obavy z hrozící recese v největší světové ekonomice.

V 10:15 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 103,007, tedy nedaleko od úrovní zaznamenaných před pátečním zveřejněním výsledků z trhu práce.

Dolar se po volatilním týdnu stabilizuje

Prvotní žádosti o státní podporu v nezaměstnanosti v týdnu končícím 3. srpna klesly o 17 000 na sezónně očištěných 233 000, jak ukázaly čtvrteční údaje, což je největší pokles za zhruba 11 měsíců.

To pomohlo rozptýlit obavy, že americká ekonomika směřuje k tvrdému přistání a že Federální rezervní systém svým rozhodnutím nesnížit koncem minulého měsíce sazby zaostal.

„Včerejší abnormálně velká reakce na údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti svědčila o extrémně zvýšené citlivosti trhů na nejrůznější náznaky současného makroekonomického výhledu USA,“ uvedli nyní analytici ING.

Pozornost se příští týden zaměří na nejnovější zveřejnění spotřebitelských cen, protože obchodníci budou hledat další vodítka k pravděpodobným budoucím krokům Fedu.

„Můžeme důvodně očekávat, že reakce trhu na údaje o jádrovém indexu spotřebitelských cen v USA příští týden bude výrazná i v případě malých (druhá desetina procentního bodu) odchylek od konsensu 0,2 % m/m,“ dodala ING.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) se šance, že Federální rezervní systém na svém příštím zasedání sníží úrokové sazby o 50 bazických bodů, v současné době pohybuje těsně nad 50 %, přičemž snížení o 25 bazických bodů je nyní považováno za pravděpodobné s 46% pravděpodobností.

Nakoupit akcie CME Group Inc. za $205.15 (0.07%)

Zdroj: Canva

Italské spotřebitelské ceny v červenci klesly

V Evropě pak mezitím ústřední měnový pár EUR/USD mírně poklesl na 1,0917, když na začátku týdne poprvé od 2. ledna vystoupal až na 1,1009.

Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby v červnu a mnozí očekávají, že se tvůrci politiky dohodnou na dalším snížení v září.

Italské spotřebitelské ceny harmonizované s EU v červenci meziměsíčně klesly o 0,9 % a meziročně vzrostly o 1,6 %, což naznačuje, že inflační tlaky jsou ve třetí největší ekonomice eurozóny omezené.

Měnový pár GBP/USD vzrostl o 0,2 % na 1,2768 a pokračoval tak v nočním růstu o 0,5 %, který jej vytrhl z více než měsíčního minima.

Tento týden však zůstává na cestě k malým ztrátám, což by znamenalo čtvrtý týden poklesu v řadě.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (-0.03%)

USD/JPY se obchoduje nad minimy

V Asii pak mezitím měnový pár USD/JPY klesl o 0,1 % na 147,20, ale obchodoval se výrazně nad minimy kolem 141,60, kterých dosáhl na začátku týdne.

Obrat jenu nastal poté, co představitelé BOJ uvedli, že během volatility na trhu nebudou zvyšovat úrokové sazby, čímž zmírnili jestřábí vyznění centrální banky během zasedání koncem července.

I přes oslabení v tomto týdnu však jen stále seděl na hvězdných ziscích vůči dolaru za poslední měsíc, zejména když se začal uvolňovat globální carry trade.

Měnový pár USD/CNY se snížil na 7,1739, přičemž jenu pomohly údaje, podle kterých čínský index spotřebitelských cen v červenci vzrostl více, než se očekávalo, zatímco inflace indexu cen výrobců klesla o něco méně, než se očekávalo.

Většina asijských měn v pátek posílila, protože pozitivní ekonomické údaje z USA a Číny pomohly zmírnit obavy z recese, ačkoli zvýšená ochota riskovat znovu vyvolala tlak na japonský jen.

Dolar našel určitou sílu díky lepším než očekávaným údajům z trhu práce, ačkoli jakýkoli výraznější růst americké měny tlumily přetrvávající sázky na snížení úrokových sazeb.

Určitou důvěru na regionálních trzích pomohla vzbudit také riziková rally na akciových trzích.

Zdroj: Getty images

Čínský jüan posiluje s rostoucí inflací

Čínský jüan v pátek posílil, přičemž pár USDCNY klesl o 0,1 % po silnějším než očekávaném středním fixu Lidové banky.

Jüan podpořily také údaje, podle kterých čínský index spotřebitelských cen v červenci vzrostl více, než se očekávalo, zatímco inflace indexu cen výrobců klesla o něco méně, než se očekávalo.