Dolar před zveřejněním klíčového indexu spotřebitelských cen posiluje

Americký dolar se v pondělí během klidného obchodování zvýšil, protože obchodníci očekávají zveřejnění klíčových údajů o inflaci na konci týdne, které napoví o budoucích rozhodnutích Federálního rezervního systému v oblasti měnové politiky.

V 04:30 SEČ (09:30 h GMT) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 103,017 a ustálil se tak po divokých výkyvech z minulého týdne.

Dolar před indexem spotřebitelských cen stoupá

Dolar získal koncem minulého týdne impuls poté, co silnější než očekávané týdenní údaje o zaměstnanosti v USA vedly obchodníky ke snížení sázek na snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému v tomto roce.

Americká měna se na začátku týdne potýkala s problémy, které byly způsobeny obavami o americkou ekonomiku a jestřábím postojem Bank of Japan.

Futures na fondy Fedu naznačují 49% šanci na snížení sazeb o půl procentního bodu v září poté, co v jednom okamžiku minulého týdne vystoupala až na 100 %.

Tato nejistota činí trhy velmi zranitelnými vůči údajům a událostem, přičemž obzvláště velký význam má středeční index spotřebitelských cen v USA.

Očekává se, že červencové údaje o indexu spotřebitelských cen ukáží, že se tato inflace nadále přibližuje 2% ročnímu cíli Fedu, přičemž prognózy tipují, že meziroční jádrová inflace klesne o jeden haléř na 3,2 %, což je nejnižší hodnota od dubna 2021.

„Budou červencové údaje o PPI (úterý) a údaje o CPI (středa) nadále poskytovat Fedu důvěru, že inflace je pod kontrolou, a umožní zahájení cyklu uvolňování v září? Většina si myslí, že odpověď na tuto otázku zní ano,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Zdroj: Canva

Libra a britský trh čekají na údaje o inflaci

V Evropě se měnový pár EUR/USD posunul výše na 1,0920, což není daleko od maxima z minulého týdne na úrovni 1,1009, což je nejvyšší úroveň pro tento pár od 2. ledna.

Na začátku týdne bylo obchodování na tomto páru klidné, protože kalendář údajů z eurozóny je tento týden velmi klidný a v plánu je jen málo řečníků z Evropské centrální banky.

Trh se tak soustředí na první revizi údajů o HDP eurozóny za druhé čtvrtletí.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (0.12%)

Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby v červnu a mnozí očekávají, že se tvůrci politiky v září dohodnou na dalším snížení.

Měnový pár GBP/USD se na začátku nabitého kalendáře ekonomických údajů ve Spojeném království v tomto týdnu obchodoval beze změny na úrovni 1,2759, protože investoři hledají vodítka, zda bude Bank of England příští měsíc pokračovat v cyklu snižování sazeb.

BoE na začátku tohoto měsíce poprvé od roku 2020 snížila sazby a trhy v současnosti počítají se zhruba 33% šancí na další snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na zářijovém zasedání.

V úterý budou zveřejněny údaje o růstu mezd a o den později údaje o inflaci, které budou pozorně sledovány kvůli náznakům přetrvávajících cenových tlaků.

Jen se obchoduje o něco níže

V Asii USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 147,25 a dále se tak stáhl z hvězdné rallye, která probíhala v uplynulém měsíci.

Očekávání ekonomických údajů a zasedání centrálních bank z celé Asie udržovalo obchodníky v napětí, zatímco japonský svátek odčerpával objemy.

USD/CNY vzrostl o 0,2 % na 7,1811, přičemž jüan pomalu ustupoval.

Zatímco hlavní ztráty jüanu byly zastaveny vytrvalou podporou ze strany Lidové banky, skepse ohledně čínské ekonomiky udržovala obchodníky na měně většinou krátké pozice.

Tento týden se pozornost soustředí na údaje o čínské průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách, aby se dozvěděli další náznaky o největších ekonomických motorech země.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY148.18 (1.05%)

Zdroj: Canva