Dolar značně posiluje; britská libra roste díky údajům o mzdách

Americký dolar se v úterý v úzkém obchodním pásmu posunul výše, protože obchodníci očekávali zveřejnění červencového indexu cen výrobců, prvního z dvojího inflačního účtu týdne, který je vodítkem pro budoucí rozhodnutí Federálního rezervního systému o měnové politice.

V 11:10 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 103,072 a prodloužil tak pomalý noční výkon.

Dolar čeká na zveřejnění PPI

Očekává se, že index cen výrobců, který měří změny cen výrobců, v červenci meziměsíčně vzrostl o 0,2 %, což představuje meziroční celkový růst o 2,3 %, který se snížil z 2,6 % v předchozím měsíci.

Očekává se, že jádrový údaj, který nezahrnuje volatilní složky potravin a energií, se také meziměsíčně zvýší o 0,2 %, což je pokles z červnových 0,4 %, a meziroční nárůst o 2,7 %, což je pokles z 3,0 %.

„Očekáváme, že konsenzuální tisk o 0,2 % m/m ve všech hlavních i jádrových ukazatelích zmírní nervozitu trhu z dalšího kola vyššího CPI/PCE, které by přineslo tvrdý zásah do rizikového sentimentu právě v době, kdy globální akciové indexy dokončují zotavování z nedávných ztrát,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Ve středu budou zveřejněny sledovanější údaje o indexu spotřebitelských cen, které by měly rovněž ukázat, že inflace v červenci mírně ochladla.

Investoři budou soubor údajů rozebírat a snažit se rozhodnout, zda Federální rezervní systém na svém zářijovém zasedání přistoupí ke snížení o 50 bazických bodů nebo o 25 bazických bodů – podle nástroje CME FedWatch jsou obchodníci v současné době rovnoměrně rozděleni mezi obě možnosti.

Fed na konci července ponechal základní úrokovou sazbu ve stejném pásmu 5,25-5,50 %, ve kterém se pohybuje již více než rok, ale naznačil, že ke snížení sazeb by mohlo dojít již v září, pokud se inflace bude nadále ochlazovat.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (-0.06%)

Zdroj: Canva

Libra roste výše po růstu mezd

V Evropě se měnový pár GBP/USD obchodoval o 0,3 % výše na úrovni 1,2801 po zveřejnění údajů, podle kterých se růst mezd ve Velké Británii bez započtení bonusů v červnu zvýšil o 5,4 %.

To sice stále představuje pokles oproti revidovaným 5,8 % v předchozím měsíci, ale stále to bylo nad očekávaným růstem 4,6 % a naznačuje, že Bank of England bude mít potíže s úplným omezením inflace.

Kromě toho se tento měsíc poprvé od března 2023 zvýšila inflace potravin ve Velké Británii, přičemž společnost Kantar, která se zabývá průzkumem trhu, uvedla, že meziroční inflace cen potravin činila za čtyři týdny do 4. srpna 1,8 % oproti 1,6 % v předchozím čtyřtýdenním období.

Měnový pár EUR/USD poklesl o 0,1 % na 1,0922, přičemž euro mírně oslabilo poté, co španělské spotřebitelské ceny v červenci meziměsíčně poklesly o 0,5 %, což představuje meziroční nárůst o 2,8 %.

Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby v červnu a mnozí očekávají, že tvůrci politiky v září přistoupí k dalšímu snížení, zejména vzhledem k tomu, že inflace vykazuje známky rozptylu.

Nakoupit měny GBP=X za £0.78 (-0.09%)

Jen se pohybuje níže

V Asii USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 147,81, přičemž jen oslabil po zprávě agentury Reuters, že japonský parlament plánuje 23. srpna uspořádat zvláštní zasedání, na kterém se bude projednávat rozhodnutí centrální banky z minulého měsíce zvýšit úrokové sazby.

Pár minulý týden klesl až na 141 v důsledku zvýšené poptávky po bezpečných přístavech a odeznívajícího carry trade, ale zůstává otázkou, jak velký prostor pro další zvyšování úrokových sazeb BOJ v letošním roce měla.

USD/CNY klesl o 0,1 % na 7,1704, přičemž údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách budou zveřejněny později v tomto týdnu.

Zdroj: Canva