Euro se před testem inflace v USA vyšplhalo na sedmiměsíční maxima

Euro ve středu dosáhlo sedmiměsíčního maxima vůči dolaru, protože obchodníci vsadili na to, že údaje o spotřebitelských cenách v USA, které budou zveřejněny později během dne, udrží Federální rezervní systém na cestě ke snížení úrokových sazeb v příštím měsíci.

Euro vzrostlo až o 0,3 % na 1,1029 USD, čímž překonalo maximum dosažené během tržních turbulencí minulý týden a obchodovalo se na nejsilnější úrovni od 2. ledna. Naposledy si měna připsala 0,25 % na 1,1023 USD.

Dolar oslabil vůči celé řadě měn před údaji o inflaci v USA v 8:30 SEČ, které by měly ukázat, že index spotřebitelských cen (CPI) se v červenci meziměsíčně zvýšil o 0,2 % po poklesu o 0,1 % před měsícem.

„Obchodníci se staví na slabší číslo CPI, což samozřejmě (představuje) riziko, že pokud CPI vyjde v souladu nebo trochu s překvapením směrem nahoru, dolar opět posílí,“ řekl Volkmar Baur, devizový analytik Commerzbank (ETR:CBKG).

„Pokud překvapí směrem dolů, nemělo by to Fed rozhýbat směrem ke snížení o 50 bazických bodů, protože inflace je zpožděný ukazatel a o něco slabší CPI by nebyl signálem blížící se recese.“

Dolar v úterý oslabil poté, co údaje ukázaly, že ceny výrobců v USA se v červenci zvýšily méně, než se očekávalo, což ukazuje na zmírnění inflačních tlaků.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) obchodníci před zveřejněním údajů o cenách výrobců široce očekávali snížení sazeb v září a po zveřejnění zvýšili sázky na supervelké snížení o 50 bazických bodů na 56 % z 53 % o den dříve.

Nakoupit akcie CME Group Inc. za $206.98 (-0.28%)

Zdroj: Canva

Britská libra klesá, stejně jako novozélandský dolar

Sterling se propadl o 0,2 % na 1,2843 USD poté, co údaje ukázaly, že růst britské spotřebitelské inflace byl v červenci menší, než se očekávalo, neboť ceny služeb – ostře sledované Bank of England (BoE) – rostly méně rychle.

Finanční trhy ocenily 44% šanci na snížení úrokových sazeb BoE o čtvrt bodu v září, přičemž před zveřejněním údajů to bylo 36 %.

„Řekli bychom, že to stále odpovídá stabilizaci inflace, nikoliv další dezinflaci. Očekáváme, že BoE bude opatrnější než Fed a ECB, protože se zdá, že inflace ve Velké Británii bude trochu tvrdohlavější a zdá se, že hospodářský cyklus se opět zrychluje,“ dodal Baur z Commerzbank.

Kurz novozélandského dolaru alias kiwi klesl až o 1,2 % poté, co novozélandská centrální banka (Reserve Bank of New Zealand) snížila peněžní sazbu o čtvrt procentního bodu, což bylo její první uvolnění od začátku roku 2020 a přišlo o rok dříve, než předpokládaly její vlastní projekce. Měna se naposledy obchodovala o 1 % slabší na úrovni 0,6019 USD.

Mezitím rozhodnutí japonského premiéra Fumio Kišidy nekandidovat příští měsíc v souboji o vedení své strany mělo podle analytiků na trhy jen malý vliv.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.10 (0.47%)

Jen mírně oslabil vůči dolaru, který si připsal 0,1 % na 146,95 jenu.

„Pravděpodobně by dopad na ekonomiku a finanční trhy měl být relativně omezený, protože politika pana Kišidy, pokud se ji pokusím charakterizovat, je opravdu široká a nezaměřuje se na konkrétní témata,“ uvedl Masajuki Kičikawa, hlavní makro stratég společnosti Sumitomo Mitsui (NYSE:SMFG) Asset Management.

„Velkou otázkou by bylo, kdo bude další. To bude důležitější.“

Situace kolem centrálních bank a jejich politik prakticky po zemích celého světa dnes do velké míry určuje obavy a naděje ohledně stavu ekonomiky. Svět je dnes globalizovaný více než kdykoli předtím. A forexové trhy se tak samozřejmě na konci dne prolínají.

Dolar oslabil vůči norské koruně o 0,5 % na měsíční minimum 10,68 koruny a vůči švédské koruně klesl o 0,6 % na dvouměsíční minimum 10,40 koruny.

Zdroj: Unsplash