Dolar před daty o maloobchodních tržbách posiluje, libra roste díky HDP

Americký dolar se ve čtvrtek zvýšil, ale zůstal blízko sedmiměsíčního minima po zveřejnění příznivých údajů o inflaci, zatímco britská měna po solidních údajích o růstu vzrostla.

V 11:45 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči pomyslnému srovnávacímu koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 102,452, tedy těsně nad úrovní naposledy zaznamenanou v lednu.

Dolar je v poklesu před maloobchodními tržbami

Americký dolar byl po většinu tohoto týdne na zadních kolech, když ve středu zveřejněné údaje ukázaly, že index spotřebitelských cen v červenci v souladu s očekáváním mírně vzrostl a meziroční růst inflace poprvé od začátku roku 2021 zpomalil pod 3 %.

Tyto údaje se přidaly k chladnějším než očekávaným cenám výrobců na začátku týdne a naznačují, že inflace má klesající tendenci, což by Federálnímu rezervnímu systému poskytlo prostor pro zahájení snižování úrokových sazeb.

Příští zasedání Fedu se koná v září a všeobecně se očekává, že na něm dojde ke snížení sazeb, ačkoli debata o velikosti počátečního snížení přetrvává. Investoři, obchodníci a spekulanti po celém světě nyní očekávají, jaké budou další kroky americké centrální banky.

Dalším údajem, který bude zveřejněn později během seance, jsou maloobchodní tržby v USA a bude mu věnována značná pozornost, protože spotřeba tvoří přibližně dvě třetiny hospodářského růstu USA.

Očekává se, že zveřejněné údaje vykáží meziměsíční růst o 0,4 %, což představuje mírné zlepšení oproti nezměněnému údaji z předchozího měsíce.

Fed od loňského července udržuje svou základní jednodenní úrokovou sazbu v současném rozpětí 5,25-5,50 % poté, co od roku 2022 zvýšil svou základní úrokovou sazbu o 525 bazických bodů.

Zdroj: Canva

Libra posiluje po údajích o růstu ve Spojeném království

V Evropě se pak mezitím měnový pár GBP/USD obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 1,2845 poté, co údaje ukázaly, že britská ekonomika ve druhém čtvrtletí 2024 vzrostla o 0,6 %, čímž navázala na rychlé oživení o 0,7 % v prvním čtvrtletí roku.

Britská ekonomika od pandemie COVID-19 rostla pomalu, mezi čtvrtým čtvrtletím 2019 a druhým čtvrtletím 2024 expandovala pouze o 2,3 %.

Bank of England na začátku srpna poprvé po více než čtyřech letech snížila úrokové sazby, přetrvávají však pochybnosti, zda centrální banka letos přistoupí k jejich dalšímu snížení.

Měnový pár EUR/USD se obchodoval nepatrně níže na úrovni 1,1011, ale zůstal poblíž maxima z předchozí seance na úrovni 1,1047, což je jeho nejvyšší úroveň v letošním roce.

Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby v červnu a mnozí očekávají, že se tvůrci politiky dohodnou na dalším snížení v září.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.10 (-0.02%)

Jen je po zveřejnění HDP Japonska poměrně stabilní

V Asii pak měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,1 % na 147,43, přičemž kurz jenu se ustálil poté, co údaje o hrubém domácím produktu ukázaly, že japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla více, než se očekávalo, k čemuž přispělo oživení soukromé spotřeby a růst japonských mezd.

Tento údaj souvisel s výhledem Bank of Japan, že lepší mzdy podpoří japonskou ekonomiku, což centrální bance poskytne větší prostor pro další zvyšování úrokových sazeb v letošním roce.

Dále pak měnový pár USD/CNY vzrostl o 0,3 % na 7,1587, přičemž kurz jüanu klesl, protože řada údajů představila smíšený obraz čínské ekonomiky.

Čínské maloobchodní tržby vzrostly více, než se očekávalo, což vzbudilo určitou důvěru ve zlepšení spotřebitelských výdajů a inflace.

Průmyslová výroba však rostla méně, než se očekávalo, stejně jako investice do fixních aktiv. Míra nezaměstnanosti v Číně také nečekaně vzrostla na 4,2 %.

Údaje ukázaly, že některá politická opatření Pekingu sice pomáhají spotřebitelským výdajům, ale celková ekonomika zůstává stále pod tlakem.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY147.24 (0.02%)

Zdroj: Canva