Dolar klesá kvůli očekávání snížení sazeb, euro se blíží letošnímu maximu

Americký dolar v úterý sklouzl níže a klesl do blízkosti sedmiměsíčního minima v souvislosti s rostoucím přesvědčením, že Federální rezervní systém v září sníží úrokové sazby.

Ve 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši 6 dalších měn, obchodoval o 0,3 % níže na úrovni 101,667 a pohyboval se tak poblíž nejnižší úrovně od začátku ledna.

Dolar oslabuje kvůli optimismu ohledně snížení sazeb Fedu

Americká měna v průběhu posledního měsíce klesla o více než 2 % společně s výnosy amerických státních dluhopisů v důsledku rostoucího optimismu, že americká centrální banka v září sníží úrokové sazby.

Předseda Fedu Jerome Powell má v pátek vystoupit na sympoziu v Jackson Hole a obchodníci hledají další náznaky, kdy a o kolik centrální banka sazby sníží.

„Myslíme si, že Powellovo vyjádření bude uklidňující a konzistentní s měkkou základní linií šňůry 25, ale sdělí, že Fed je otevřený 50 a laťka pro to není příliš vysoko,“ uvedla společnost Evercore ISI.

Nicméně „neočekáváme tvrdé řízení, zda prvním krokem bude snížení o 25 nebo 50 bb,“ dodala společnost Evercore ISI. Místo toho se očekává, že Powell naznačí, že rozhodnutí bude záviset na nadcházejících údajích z trhu práce.

Fed udržuje svou základní jednodenní úrokovou sazbu v současném pásmu 5,25-5,50 % od loňského července a obchodníci plně počítají se snížením sazeb ze strany Fedu o 25 bazických bodů v září, přičemž šance na 50bp. je 24,5%.

Zdroj: Canva

EUR/USD se ocitá na nejvyšší úrovni v tomto roce

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval převážně beze změny na úrovni 1,1086, přičemž slabý dolar zvedl euro na nejvyšší hodnotu v tomto roce.

Jednotná měna si tento měsíc připsala přibližně 2 % a je na cestě k nejsilnějšímu měsíčnímu výkonu od listopadu.

Index spotřebitelských cen v eurozóně byl v červenci potvrzen na stejné úrovni jako v předchozím měsíci, tedy s meziročním přírůstkem 2,6 %, což potvrzuje, že inflační tlaky zůstávají utlumené.

GBP/USD se obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 1,3009 a vyšplhal se tak na měsíční maximum, když šterlink těžil ze slabého dolaru.

Obchodníci jsou rozděleni ohledně šancí na další snížení sazeb ze strany BoE za měsíc poté, co začátkem tohoto měsíce zahájila kampaň za snížení sazeb rozhodnutím v těsném závěsu.

Jen je před projevem Uedy stabilní

V Asii USD/JPY klesl o 0,1 % na 146,35, což je blízko téměř dvoutýdenního maxima z předchozí seance, ale poměrně daleko od sedmiměsíčního minima 141,67, kterého se dotkl na začátku srpna.

Pozornost investorů bude upřena na guvernéra Bank of Japan Kazuo Uedu, který v pátek vystoupí v parlamentu. Očekává se, že Ueda bude diskutovat o rozhodnutí BOJ zvýšit sazby z minulého měsíce a pozornost se zaměří na to, zda se bude držet svého nedávného jestřábího tónu.

USD/CNY se obchodoval beze změny na úrovni 7,1395, přičemž mu malou podporu poskytla Čínská lidová banka, která podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu pro úvěry na stejné úrovni.

Srpnové držení přišlo poté, co PBOC v červenci nečekaně snížila LPR, protože se snažila dále podpořit hospodářský růst.

Asijské devizové trhy jsou utlumené, dolar je na sedmiměsíčním minimu, v centru pozornosti je snižování sazeb

Většina asijských měn se v úterý posunula výše, zatímco dolar se ustálil na více než sedmiměsíčním minimu v souvislosti s rostoucím přesvědčením, že Federální rezervní systém v září sníží úrokové sazby.

Oslabení dolaru přichází jen několik dní před pátečním vystoupením předsedy Fedu Jeroma Powella na sympoziu v Jackson Hole, kde se očekává, že nabídne další náznaky ohledně snížení sazeb.

Mírnější zelená bankovka pomohla v pondělí podnítit silnou rally japonského jenu, zatímco čínský jüan mírně oslabil poté, co Lidová banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu pro úvěry na stejné úrovni.

Dolar se ustálil na sedmiměsíčním minimu, Powellovo vystoupení se blíží

Dolarový index a futures na dolarový index se v asijském obchodování ustálily poté, co v pondělí klesly na nejnižší úrovně od začátku ledna.

Zelená bankovka klesala společně s výnosy amerických státních dluhopisů v souvislosti s rostoucím optimismem, že Fed v září sníží úrokové sazby.

Očekává se, že Powellův páteční projev poskytne v tomto směru více signálů, ačkoli analytici neočekávají, že předseda Fedu definitivně nastíní, kdy a o kolik centrální banka sazby sníží.

Podle CME Fedwatch obchodníci oceňují větší možnost snížení sazeb o 25 bazických bodů v září.

Nižší sazby představují pro dolar větší odliv a předznamenávají určité posílení na asijských trzích.

Zdroj: Getty Images

Japonský jen po prudkém odrazu klesá.

Japonský jen v úterý mírně oslabil poté, co v předchozí seanci zaznamenal výrazné oživení. Pár USDJPY vzrostl o 0,3 % na 147,01 jenu poté, co se propadl až na 145 jenů.