Dolar se dostal na roční minimum vůči euru, obchodníci čekají na Powella

Dolar se ve středu po poklesu na nejnižší úroveň vůči euru v tomto roce zvýšil, protože investoři čekali na revizi údajů o zaměstnanosti v USA a na projev předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella.

Euro se vyšplhalo na 1,1132 USD, což je nejvyšší hodnota od prosince, protože investoři zvýšili své sázky na snížení sazeb Fedu v letošním roce, což táhlo dolů výnosy amerických dluhopisů a zatížilo dolar. Naposledy bylo o 0,1 % níže na 1,1119 USD, když dolar našel oporu.

Někteří analytici připisují pokles výnosů, který snižuje atraktivitu amerických dluhopisů a zatěžuje dolar, přetrvávajícím obavám o ekonomiku a nervozitě z revize údajů o mzdách mimo zemědělský sektor v USA.

Úřad pro statistiku práce později ve středu zveřejní revidované údaje o počtech od dubna 2023 do března 2024, přičemž využije daňové údaje.

„Vzhledem k tomu, že inflace se pomalu přibližuje k cíli, jsou finanční trhy stále citlivější na obavy z recese, a tak by revize údajů o počtu pracovních míst směrem dolů mohla přinést další epizodu snižování rizika,“ uvedl Michiel Tukker, hlavní stratég pro evropské sazby u věřitele ING.

Slabá zpráva o mzdách z 2. srpna způsobila, že se obchodníci předháněli v cenách za vyhlídky, že Fed bude muset na svém zasedání v polovině září snížit úrokové sazby o půl procentního bodu.

V důsledku série lepších makroekonomických údajů se však od té doby kurzy obrátily a obchodníci nyní vidí 28% pravděpodobnost většího snížení.

Americký dolarový index přes noc klesl na nejnižší hodnotu od konce prosince na 101,30, ale naposledy byl o 0,12 % výše na 101,51.

Sterling ve středu vzrostl na nejvyšší hodnotu od července 2023 na 1,3054 USD, ale také trochu ustoupil a nacházel se o 0,1 % níže na 1,3019 USD.

Zdroj: Canva

Jane Foleyová, vedoucí oddělení FX strategie v Rabobank, uvedla, že za poklesem dolaru není žádný zřejmý důvod a že trhy jsou nervóznější, protože mnoho obchodníků odjelo na letní prázdniny.

Powellův hlavní projev, který zazní v pátek na summitu Fedu v Jackson Hole v Kansas City, bude pečlivě rozebrán, aby se v něm objevily jakékoli náznaky ohledně pravděpodobného rozsahu snížení sazeb příští měsíc a toho, zda budou výpůjční náklady pravděpodobně sníženy na každém dalším zasedání Fedu.

Pohyb výnosů a dolaru „byl možná funkcí řídkého letního obchodování“, řekl Foley. „Je zřejmé, že nás to připravuje na určité riziko, pokud v pátek nebude předseda Fedu Powell tak holubičí, jak si trh představuje.“

Dolar byl vůči japonské měně volatilní, v jednu chvíli oslabil o 0,21 % na 144,945 jenu, než se naposledy obchodoval o 0,55 % výše na 146,03 jenu.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY146.11 (0.68%)

Obchodníci budou bedlivě sledovat páteční mimořádné zasedání japonského parlamentu, na kterém budou politici podrobně zkoumat nečekané rozhodnutí Bank of Japan zvýšit minulý měsíc úrokové sazby a náhlý jestřábí obrat centrální banky.

Vypovídat bude guvernér BOJ Kazuo Ueda a pozornost se zaměří na jeho tón poté, co jeho vlivný náměstek Šiniči Učida na začátku měsíce zaujal holubičí postoj, což pomohlo uklidnit trhy.

Více než polovina ekonomů v průzkumu agentury Reuters zveřejněném ve středu očekává, že BOJ letos opět zvýší sazby, přičemž ti, kteří měli názor na to, ve kterém měsíci, se přikláněli k prosincovému zvýšení.

Australský dolar klesl z měsíčního maxima 0,6749 USD z úterý a naposledy se měnil za 0,6737 USD.

Rupie končí níže, zaznamenává nejhorší jednodenní pokles za téměř 2 měsíce

Indická rupie ve středu klesla a zaznamenala nejhorší jednodenní výkonnost za téměř dva měsíce, protože poptávka po dolarech ze strany dovozců a zahraničních bank smazala téměř všechny zisky měny z počátku týdne.

Rupie vůči americkému dolaru uzavřela na úrovni 83,9225, což představuje pokles o 0,16 % oproti závěru na úrovni 83,87 v předchozí seanci, což je její nejprudší jednodenní pokles od 26. června.

Ztratila zisky poté, co se v úterý dotkla dvoutýdenního maxima 83,7550. Dolarový index vzrostl o 0,1 % na 101,5 bodu a mírně se tak zotavil z poklesu na své více než sedmiměsíční minimum, ke kterému došlo dříve během dne.

Místní měna za srpen zatím oslabila o 0,2 %, i když její asijské protějšky rostly díky téměř 2,5% poklesu dolarového indexu.

Zdroj: Getty Images