Dolar se před Powellovým projevem v Jackson Hole odchyluje od eura

Dolar se ve čtvrtek odrazil od 13měsíčního minima vůči euru před pátečním projevem předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella a vzhledem k tomu, že nedávné oslabení americké měny bylo považováno za přehnané.

Americká měna klesla kvůli obavám z oslabování ekonomiky a očekávání, že Federální rezervní systém je blízko snížení úrokových sazeb. Rozsah tohoto oslabení a to, zda povede americkou centrální banku ke snížení sazeb o 25 nebo 50 bazických bodů na zářijovém zasedání, však zůstává otázkou.

Šance na snížení sazeb o 50 a více bazických bodů vzrostly poté, co červencová zpráva o zaměstnanosti ukázala menší než očekávaný přírůstek pracovních míst a neočekávané zvýšení míry nezaměstnanosti, i když toto ocenění se vytratilo, protože další údaje ukazují na lepší růst.

„Dolar byl v poslední době pod velkým tlakem, ale myslím, že se dostává do situace, kdy je poměrně dost přeprodaný,“ řekl Brad Bechtel, globální vedoucí oddělení FX ve společnosti Jefferies v New Yorku.

„Trochu jsme ustoupili z toho jakéhosi nouzového místa, do kterého jsme se dostali po zveřejnění údajů o mzdách, ale zdá se, že cena dolaru je stále v tomto nouzovém stavu,“ řekl Bechtel.

K pohybům na trhu po zprávě o mzdách přispělo masové uvolňování carry trades, při nichž si obchodníci půjčovali jeny na financování nákupů amerických aktiv, a způsobilo, že se ceny za snížení sazeb staly extrémnějšími.

Zdroj: Canva

Podle nástroje FedWatch skupiny CME (NASDAQ:CME) obchodníci nyní oceňují 25% pravděpodobnost snížení sazeb o 50 bazických bodů v příštím měsíci, což je méně než 38 % ve středu, a 75% pravděpodobnost snížení o 25 bazických bodů.

Obchodníci se zaměří na Powellovy komentáře, které zazní v pátek na sympoziu Fedu v Jackson Hole v Kansas City ve Wyomingu, aby zjistili jakékoli nové indicie ohledně velikosti očekávaného zářijového snížení sazeb a toho, zda je pravděpodobné následné snížení na každém dalším zasedání.

Powell se však možná bude zdráhat nabídnout příliš mnoho podrobností, neboť srpnové údaje o zaměstnanosti a inflaci mají být zveřejněny po jeho projevu, ale před zasedáním 17. a 18. září.

Ve středu zveřejněný zápis z jednání Fedu z 30.-31. července ukázal, že „naprostá většina“ představitelů uvedla, že zářijové snížení sazeb je pravděpodobné.

Prezident filadelfského Fedu Patrick Harker ve čtvrtek uvedl, že je pro zářijové snížení sazeb, pokud budou údaje fungovat podle jeho očekávání, a prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová rovněž signalizovala svou pravděpodobnou podporu.

Čtvrteční údaje ukázaly, že počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, v posledním týdnu vzrostl, ale jeho úroveň stále naznačuje, že postupné ochlazování trhu práce zůstává zachováno.

Přichází den poté, co revidované údaje za rok do března ukázaly, že američtí zaměstnavatelé vytvořili mnohem méně pracovních míst, než se původně uvádělo.

Vzhledem k tomu, že Evropa a Velká Británie se také potýkají s měkkými výhledy růstu a snižováním sazeb centrálními bankami, Bechtel uvedl, že oslabení dolaru vůči jejich měnám možná zašlo příliš daleko.

„V tuto chvíli není žádný skutečný důvod k nějakému velkému překonávání na straně eura. Ve Spojeném království bych to viděl dost podobně,“ řekl. „Nakonec se Fed, (Evropská centrální banka) a Bank of England budou pohybovat na stejné úrovni, pokud jde o jejich cykly uvolňování měnové politiky.“

Dolarový index naposledy vzrostl o 0,38 % na 101,50 bodu. Ve středu dosáhl hodnoty 100,92, což je nejnižší hodnota od 28. prosince. Euro kleslo o 0,36 % na 1,111 USD. Ve středu dosáhlo 1,11735 USD, což je nejvyšší hodnota od července 2023.

Dřívější čtvrteční údaje ukázaly, že podnikatelská aktivita v eurozóně vykázala v srpnu překvapivou sílu, přestože firmy zvyšovaly ceny, zatímco růst vyjednaných mezd v eurozóně v posledním čtvrtletí zpomalil.

Libra se vůči americké měně dostala mezitím na 13měsíční maximum poté, co zpráva ukázala, že britská podnikatelská aktivita tento měsíc zrychlila a nákladové tlaky se zmírnily na nejslabší úroveň za více než tři roky.

Libra naposledy vzrostla o 0,02 % na 1,3093 USD, když předtím dosáhl 1,3130 USD. Blíží se tak k vrcholu 1,3144 USD dosaženému v červenci 2023, který by se v případě překonání dostal na nejvyšší úroveň od dubna 2022.

Dolar posílil o 0,65 % na 146,2 japonského jenu.

Očekává se, že guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda bude při svém pátečním vystoupení v parlamentu diskutovat o rozhodnutí centrální banky z minulého měsíce zvýšit úrokové sazby.

V kryptoměnách bitcoin klesl o 1,43 % na 60 370 dolarů.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.11 (0.10%)

Zdroj: Shutterstock