Dolar po dosažení nejvyšší hodnoty za poslední dva týdny oslabuje

Dolar v pondělí mírně klesl, ale zůstal na dostřel od své nejvyšší úrovně za téměř dva týdny, protože pozornost investorů se přesunula na zprávu o zaměstnanosti v USA, která má být zveřejněna koncem tohoto týdne.

Americké mzdy, které mají být zveřejněny v pátek, budou klíčové poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell přešel od boje proti inflaci k připravenosti chránit se před ztrátou pracovních míst.

Podle analytiků údaje o zaměstnanosti určí rozsah očekávaného snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Trhy již několik týdnů počítají se snížením o 25 bazických bodů.

Americká národní měna se posunula na nejsilnější hodnotu od 20. srpna, podpořena růstem dlouhodobých výnosů státních dluhopisů na nejvyšší hodnotu od poloviny srpna, protože údaje o inflaci naznačovaly menší snížení sazeb a údaje o hrubém domácím produktu naznačovaly, že ekonomika je na dostatečně pevných základech, aby Federální rezervní systém měl prostor pro méně agresivní uvolňování své politiky.

Obchodníci v současné době vidí 33% šanci na snížení sazeb Fedu o 50 bazických bodů v tomto měsíci, zatímco plně počítají se snížením o čtvrt procentního bodu. O týden dříve byla očekávání 36 % pro větší snížení.

Zdroj: Canva

„V těchto dnech jde především o ekonomická čísla,“ uvedl Athanasios Vamvakidis, globální šéf forexové strategie v BofA.

„Očekáváme, že dolar ve druhé polovině letošního roku oslabí, ale trh by se tím neměl příliš vzrušovat,“ dodal a označil cíl pro euro na úrovni 1,12 USD.

„Americká ekonomika zpomaluje, ale stále se jí daří mnohem lépe než zbytku světa.“

Dolarový index měřený vůči šesti hlavním partnerům oslabil o 0,10 % na 101,65 poté, co dosáhl hodnoty 101,79, což je úroveň nevídaná od 20. srpna.

Minulý týden se poprvé od července 2023 propadl až na 100,51 poté, co předseda Fedu Powell vyslal důrazný signál, že na nadcházejícím zasedání bude zahájena kampaň za uvolňování měnové politiky.

Euro posílilo o 0,2 % na 1,1068 USD poté, co se dostalo na 1,1043 USD, nejnižší hodnotu od 19. srpna.

Na politické frontě v Evropě byla Alternativa pro Německo (AfD) na cestě stát se první krajně pravicovou stranou, která vyhrála regionální volby v Německu od druhé světové války, jak ukázaly projekce, což jí dává bezprecedentní moc, i když ostatní strany ji jistě vyloučí z voleb.

„Jediné jasné poučení je, že krajně pravicová AfD bude i nadále odolávat pokušení moci, dokud nezíská naprostou většinu,“ uvedl Christian Schulz, zástupce hlavního evropského ekonoma Citi.

Někteří investoři se obávali, že politický pat v Berlíně a Paříži by mohl Evropě zabránit v dalším postupu integračních iniciativ, které by mohly podpořit růst a umožnit Evropě hrát větší roli v globálních záležitostech.

Peněžní trhy snížily své sázky na snížení sazeb ze strany Evropské centrální banky, protože srpnová inflace ve službách zůstala poměrně výrazná a tvůrci politiky ECB neposkytli žádné náznaky ohledně dalšího uvolnění měnové politiky po všeobecně očekávaném zářijovém snížení sazeb.

Zařadily snížení sazeb do konce roku v hodnotě 59 bazických bodů – což znamená dva posuny o 25 bazických bodů a 36% šanci na třetí snížení – z 67 bazických bodů hned po zveřejnění údajů o německé inflaci minulý týden a ze 70 bazických bodů v polovině srpna.

Mzdy mimo zemědělský sektor

Pondělní státní svátek v USA podle analytiků způsobí, že začátek týdne bude pro dolar potenciálně pomalý, ale v následujících dnech bude následovat plynulý tok makroekonomických údajů, který vyvrcholí pátečním zveřejněním non-farm payrolls.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že v srpnu v USA přibylo 165 000 pracovních míst, což je nárůst o 114 000 míst oproti předchozímu měsíci.

Analytici uvedli, že údaje kolem konsenzuálních prognóz odpovídají měkkému přistání a uvolnění politiky Fedu o 25 bazických bodů v tomto měsíci.

„Při údajích na úrovni 100 000 nebo pod ní uvidíme rizika tvrdého přistání a trh ocení vyšší šanci na snížení sazeb o 50 bps,“ tvrdí Vamvakidis z BofA.

V pondělí se kvůli americkému svátku nebude obchodovat se státními dluhopisy, ale desetiletý výnos se po pátečním nárůstu o 4,4 pb nacházel na úrovni 3,9110 %.

Dolar vzrostl o 0,40 % na 146,74 jenu.

Analytici tvrdili, že by bylo těžké vidět rally dolaru vůči jenu v době, kdy se Fed chystá snížit sazby.

Zdroj: Canva