Růst švýcarského franku může SNB přimět k uvolnění měnové politiky

Inflace v Česku podle analytiků v srpnu zpomalila, přiblížila se dvěma procentům

Inflace ve Švýcarsku v srpnu meziročně klesla na 1,1 % z červencových 1,3 % a byla nižší než očekávaných 1,2 %. Tento vývoj naznačuje, že inflace ve třetím čtvrtletí bude výrazně nižší než SNB předpokládaných 1,5 %.

SNB již dříve umožnila posílení franku v rámci boje proti importované inflaci během prudkého růstu globální inflace v letech 2022-23.

Avšak vzhledem k tomu, že inflace je nyní pod cílem SNB a globální inflační trend ustupuje, rostou obavy, že tato strategie může poškodit vývozce a posunout ekonomiku směrem k deflačnímu cyklu.

Od ledna do května se nominální efektivní kurz švýcarského franku snížil o 6 %, ale v posledních třech měsících se tento trend obrátil a všechny ztráty byly negovány.

V důsledku toho dosáhl reálný efektivní směnný kurz franku cyklického maxima, což svědčí o ztrátě mezinárodní konkurenceschopnosti.

Vliv silného švýcarského franku je patrný v příspěvku k inflaci domácího a dováženého zboží.

Příspěvek domácího zboží zůstává stabilní na úrovni přibližně 1,5 procentního bodu, zatímco příspěvek dováženého zboží je již více než rok záporný a v srpnu dosáhl nového cyklického maxima -0,4 procentního bodu.

Švýcarští vývozci pociťují tlak ze strany silného franku. Největší výrobní lobbistická skupina v zemi vyzvala SNB, aby poskytla úlevu, protože její členové bojují s konkurencí na zahraničních trzích.

SNB proto již dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 1,75 % na 1,25 % a očekává se další snížení pod 1 %.

SNB může také zvýšit nákupy deviz, aby působila proti posilování franku. Přestože se stala čistým nákupčím cizí měny až v prvním čtvrtletí roku 2024, kdy nakoupila 800 milionů CHF, existuje potenciál pro výrazné zvýšení aktivity vzhledem k historickému čtvrtletnímu průměru nákupů ve výši 13 miliard CHF v letech 2011 až 2021.

Zdroj: Getty Images

Inflace v Česku podle analytiků v srpnu zpomalila, přiblížila se 2 %

Meziroční inflace v srpnu zřejmě zpomalila a přiblížila se ke dvěma procentům, možná se dokonce poprvé v tomto roce dostala pod ně. Předpokládají to analytici oslovení ČTK i prognóza České národní banky (ČNB). Analytici ovšem upozorňují, že odhad je zatížen nejistotou kvůli rozkolísanému vývoji cen potravin. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o srpnové inflaci v úterý.

Česko se v letech 2022 a 2023 potýkalo s dvoucifernou inflací, pod deset procent se dostala loni v červnu. Letos v lednu skokově klesla na 2,3 procenta, od té doby se pohybuje v horní polovině tolerančního pásma ČNB, které je stanoveno jako jeden procentní bod nad a pod dvouprocentním cílem centrální banky.

Průměrná sazba hypoték v září klesla o 0,04 bodu na 5,38 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Za rok a půl průměrná sazba klesla přesně o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5procentního bodu. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba o 0,19 procentního bodu.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti, tedy LTV, při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,38 procenta byla v září 21.248 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1341 Kč.

Zdroj: Canva