Jen dále roste, protože naděje na agresivní snížení sazeb Fedu sílí

V pondělí se kurz jenu dostal na nejvyšší úroveň za více než rok, když obchodování bylo zkráceno svátkem v Japonsku a účastníci trhu stále více očekávali, že Federální rezervní systém ještě tento týden sníží úrokové sazby v nadměrném rozsahu.

Obchodování v Asii bylo pomalé, protože trhy v Japonsku, Číně a Jižní Koreji byly kvůli svátkům zavřené.

Dolar klesl o 0,47 % na 140,15 jenu, čímž se dále propadl z minima 140,285 z konce prosince, kterého dosáhl v pátek, na úroveň naposledy viděnou v červenci 2023. Minulý týden se vůči jenu propadl o 1,3 %.

Zasedání Fedu 17. a 18. září je vrcholem nabitého týdne, kdy ve čtvrtek a v pátek oznámí svá politická rozhodnutí také Bank of England a Bank of Japan.

Výnosy státních dluhopisů v období před očekávaným zasedáním klesaly, zejména proto, že se zvyšuje pravděpodobnost, že Fed přistoupí k agresivnímu snížení sazeb o půl procentního bodu.

Benchmarkové desetileté výnosy se za zhruba dva týdny snížily o 30 bazických bodů. S hotovostními státními dluhopisy se v Asii neobchodovalo kvůli svátku v Japonsku. Dvouleté výnosy, které jsou více spjaty s měnověpolitickými očekáváními, se pohybovaly kolem 3,57 % a poklesly ze zhruba 3,94 % před dvěma týdny.

Prodej dolaru za jeny byl nejčistším obchodem pro investory, kteří chtěli hrát na pokles výnosů státních dluhopisů, uvedl Chris Weston, vedoucí výzkumu australského online brokera Pepperstone.

Zdroj: Canva

„Zatímco spekulanti jsou krátcí a jedou na nižší hodnoty, tento trend je jednoznačně trendem, kterému je třeba se přizpůsobit.“ Podle něj je třeba sledovat prosincová minima pro pár dolar-jen.

Řečníci z Fedu a zveřejňované údaje v uplynulém měsíci přiměly trhy k tomu, aby posouvaly kurzy ohledně velikosti snížení sazeb v tomto týdnu a diskutovaly o tom, zda Fed bude agresivním snížením předcházet slabosti na trhu práce, nebo zvolí pomalejší vyčkávací přístup.

V pondělí se kurzy měnily tak, že snížení o čtvrt procentního bodu ze strany Fedu při zahájení snižování sazeb již nebylo oceňováno jako nejpravděpodobnější výsledek.

Futures na fondy Fedu podle CME FedWatch ukázaly, že obchodníci oceňují 59% šanci na snížení sazeb o 50 bazických bodů na zářijovém zasedání. Futures oceňovaly snížení sazeb v roce 2024 celkem o 125 bazických bodů.

Investoři také vyhlížejí páteční rozhodnutí Bank of Japan o úrokových sazbách, kdy se očekává, že ponechá svůj cíl pro krátkodobé úrokové sazby na stabilní úrovni 0,25 %.

Členové bankovní rady BOJ dali najevo, že by rádi viděli sazby vyšší, a zmenšující se rozdíl mezi sazbami v Japonsku a ostatních hlavních měnách podnítil růst jenu a způsobil, že byly zrušeny carry trades financované jeny v hodnotě miliard dolarů.

Japonsko také čeká změna politického vedení, protože vládnoucí Liberálnědemokratická strana bude 27. září volit lídra, který nahradí premiéra Fumio Kišidu.

Sanae Takaichi, jeden z hlavních uchazečů o místo po Kišidovi, v pátek uvedl, že Bank of Japan by měla odložit další zvyšování úrokových sazeb, aby zachovala hospodářské oživení země.

Libra mezitím posílila o 0,23 % na 1,3155 USD a krátce se vyšplhala na 1,31625 USD, což je desetidenní maximum. Euro si polepšilo o 0,2 % na 1,1096 USD. Dolarový index byl o 0,15 % nižší na úrovni 100,87.

Evropská centrální banka minulý týden snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů, ale prezidentka ECB Christine Lagardeová tlumila očekávání dalšího snížení výpůjčních nákladů příští měsíc.

Hlavní ekonom ECB Philip R. Lane a viceprezident Luis de Guindos vystoupí na pondělních akcích.

Očekává se, že Bank of England bude příští týden držet svou hlavní úrokovou sazbu na úrovni 5 % poté, co v srpnu zahájila své uvolňování snížením o 25 bb.

Guvernér Bank of Canada Tiff Macklem mezitím otevřel dveře ke zrychlení tempa snižování úrokových sazeb, uvedl v neděli list Financial Times. BoC poté, co rok udržovala svou klíčovou úrokovou sazbu na 5 %, což je více než dvacetileté maximum, ji od června třikrát po sobě snížila o čtvrt procentního bodu.

Zdroj: Canva