Jak velký potenciál má Palantir v sektoru umělé inteligence?

Tato softwarová společnost vstupuje do indexu S&P 500, což jen svědčí o jejím impozantním růstu.

Poté, co společnost Palantir Technologies (PLTR) v roce 2024 vzrostla o více než 100 %, se jí konečně dostává pozornosti Wall Street. Společnost zabývající se analýzou dat těží z nárůstu nadšení kolem svých nových generativních nástrojů umělé inteligence (AI). A tento měsíc se připojí k referenčnímu indexu S&P 500, což dokazuje její rostoucí význam na trhu.

Pojďme se podívat hlouběji a zjistit, zda je pro nové investory dobrý nápad vsadit na tuto rychle rostoucí akcii právě teď.

Je software s umělou inteligencí připraven na svou premiéru?

Od uvedení softwaru ChatGPT společnosti OpenAI na trh koncem roku 2022 vygenerovaly akcie související s generativní umělou inteligencí miliardy, ne-li biliony, hodnoty pro akcionáře. Většina provozního rozmachu se však zatím omezuje na hardwarové giganty, jako je Nvidia, jejíž tržby za druhé čtvrtletí se více než zdvojnásobily díky prodeji grafických procesorů (GPU) potřebných pro běh a trénink těchto pokročilých algoritmů.

Zatímco softwarová část odvětví umělé inteligence se těší relativně menšímu úspěchu, společnost Palantir by mohla pomoci tuto dynamiku změnit zavedením technologie pro náročné vojenské klienty a zpravodajské agentury, které potřebují být o krok napřed před svými protivníky.

Společnost vytvořila svou platformu umělé inteligence (Artificial Intelligence Platform, AIP), která má za cíl synergicky propojit její starší nástroje pro dolování dat s velkými jazykovými modely umělé inteligence (AI large language models, LLM) a poskytnout tak USA a jejich spojencům poznatky v reálném čase v bojových scénářích s vysokou mírou rizika. Společnost Palantir se rovněž uchází o přízeň podniků ze soukromého sektoru prostřednictvím své platformy pro analýzu dat Foundry (její platforma zaměřená na státní správu se nazývá Gotham).

Zdroj: Shutterstock

Obchodní dynamika vypadá dobře

Rostoucí cena akcií společnosti Palantir koresponduje se zdravou obchodní dynamikou. Ve druhém čtvrtletí vzrostly celkové tržby meziročně o 27 % na 678 milionů dolarů. Ačkoli je však společnost známá především díky svým významným vládním zakázkám, práce pro soukromý sektor se stává stále více klíčovou součástí jejího obchodního modelu.

Počet zákazníků společnosti Palantir ze soukromého sektoru ve druhém čtvrtletí vzrostl o 83 % na 295 milionů USD a tržby v tomto segmentu se zvýšily o 55 % na 159 milionů USD (přibližně 23 % celkových tržeb). Přestože tato oblast zůstává relativně malou součástí podnikání společnosti Palantir, její růst bude pro investory vítanou zprávou.

Na rozdíl od státních zakázek, které mohou být blokové a nekonzistentní, jsou příjmy z komerčního softwaru jako služby (SaaS) koncipovány jako stabilní a opakující se. Díky této charakteristice bude snadnější předvídat a oceňovat společnost Palantir. Poskytuje také vítanou diverzifikaci a naznačuje, že společnost je dostatečně dobrá, aby mohla konkurovat ve velmi přeplněném poli.

Hospodářský výsledek společnosti Palantir je také stále příznivý, neboť upravený zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) vzrostl o 39 % na 261,6 milionu USD. Tato metrika však zpětně připočítává neuvěřitelných 141,8 milionu dolarů v podobě kompenzací na základě akcií.

Vyplácení zaměstnanců akciemi může mladým společnostem pomoci motivovat zaměstnance a ušetřit peněžní rezervy, ale je to za cenu rozmělnění nároků současných akcionářů na budoucí zisky. Investoři by tedy měli zvážit kompromisy.

Zdroj: Shutterstock

Palantir není zcela bez problémů

Nadměrné odměňování na základě akcií není jediným problémem společnosti Palantir. Jak již bylo zmíněno, společnost se díky svému prosazení v soukromém sektoru v oblasti SaaS dostává do přeplněného odvětví, kde bude soupeřit s dalšími softwarovými giganty v oblasti analýzy dat, jako jsou Amazon (AMZN) a Microsoft (MSFT).

Zatímco Palantir má díky svým dlouhodobým vztahům a odolnosti vůči vnějším tlakům ekonomický náskok ve vládních zakázkách, není jasné, jak dobře se tyto výhody promítnou do jeho práce v soukromém sektoru.

Soupeři společnosti Palantir s těmi největšími tržními kapitalizacem mají pravděpodobně více peněz, které mohou vynaložit na výzkum a vývoj (R&D) a získávání zákazníků. A mohou se pochlubit podíly v předních společnostech zabývajících se umělou inteligencí, jako je OpenAI (partner společnosti Microsoft) a Anthropic (partner společnosti Amazon).

Vzhledem k těmto výzvám vypadá budoucí násobek ceny k zisku (P/E) společnosti Palantir ve výši 88 příliš optimisticky. A nevidím, že by společnost v dohledné době do tohoto bohatého ocenění dorostla.