Co se v současnosti děje ve společnosti Palantir? Co přinese v budoucnu?

Specialista na umělou inteligenci (AI) se tento týden dočkal hned několika pozitivních zpráv.

Nejnovější pokroky v oblasti umělé inteligence (AI) vyvolaly od začátku loňského roku velký rozruch. Schopnost těchto algoritmů nové generace vytvářet originální obsah, zefektivňovat procesy a zvyšovat produktivitu nutí podniky široko daleko závodit, aby získaly svůj podíl na výsledném nečekaném zisku.

Jednou ze společností, která má jedinečnou pozici, aby z tohoto sekulárního protivětru profitovala, je Palantir Technologies (PLTR). Její desetiletí zkušeností s vývojem umělé inteligence pomohla společnosti změnit směr a přijmout poptávku po generativní umělé inteligenci a tento krok byl pro Palantir a jeho akcionáře přínosem. Od začátku roku 2023 totiž akcie vzrostly o 477 %, k čemuž přispěly zlepšující se výsledky a rozšiřující se příležitosti společnosti.

V uplynulém týdnu přicházely pro Palantir dobré zprávy rychle a zběsile. Vzhledem k tomu, že se toho děje tolik, investoři možná nezachytili všechny nedávné události. Zde jsou čtyři věci, které investorům společnosti Palantir tento týden možná unikly.

Zdroj: PX

1. Rozšíření spolupráce se společností Nebraska Medicine

Na úvod týdne společnost Palantir oznámila rozšíření svého průkopnického partnerství s Nebraska Medicine v oblasti rozvoje zdravotní péče s využitím umělé inteligence, jehož výsledkem je nový víceletý kontrakt v hodnotě několika milionů dolarů.
Nebraska Medicine je prvním uživatelem programu umělé inteligence společnosti Palantir (AIP) a „implementovala více než deset aplikací AIP, které zlepšují průchodnost pacientů, rozšiřují úhrady nároků a lépe monitorují péči o pacienty“. Uvedl, že AIP pomohl zdravotnickému systému vyvinout nový pracovní postup za méně než šest týdnů, přičemž další průlomové změny byly provedeny již za 90 minut.

Jedním z příkladů je vylepšení propouštěcí haly Nebraska Medicine, která zaznamenala více než 2000% nárůst využití. Doba potřebná k propuštění pacientů se tak zkrátila v průměru o jednu hodinu, čímž se uvolnilo místo na lůžku pro další pacienty.

2. Profesionálové Palantiru věří

Analytici Bank of America (BofA) Securities (BAC) zařadili společnost Palantir na seznam US 1 této firmy. Pro zařazení na tento seznam musí být akcie kótována na burze v USA, musí mít nákupní rating a musí být pokryta analytiky investiční banky pro akciový výzkum. Akcie musí mít také průměrný denní objem obchodů 5 milionů dolarů za předchozích šest měsíců. Seznam má představovat nejlepší investiční nápady BofA.

Analytici citovali průkopnickou platformu Warp-Speed společnosti Palantir, která byla navržena pro integraci různých aspektů výrobních systémů. Kombinuje prvky plánování podnikových zdrojů (ERP), systémů pro realizaci výroby (MES), řízení životního cyklu výrobku (PLM), programovatelných logických automatů (PLC) pro automatizaci výroby a dokonce i vstupy od pracovníků v tovární hale.

Analytici jej označili za „nástroj, který by mohl změnit americkou průmyslovou základnu“, což vedlo k jeho zařazení do tohoto indexu.

Zdroj: Getty Images

3. Rozšíření inteligentního systému Maven

Společnost Palantir oznámila, že získala zakázku od armádní výzkumné laboratoře DEVCOM na rozšíření svého systému Maven Smart System do všech složek vojenské služby, včetně armády, letectva, vesmírných sil, námořnictva a námořní pěchoty USA. Maven je nástroj pro zaměřování na základě umělé inteligence, který je součástí rámce Maven AI Národní agentury pro geoprostorové zpravodajství. Společnost Palantir uvedla, že funguje jako „spojovací tkanivo“ mezi jednotkami na zemi, senzory na bojišti, hardwarem a softwarem.

Zakázka s pevnou cenou by mohla mít v příštích pěti letech hodnotu až 99,8 milionu dolarů a zlepší schopnosti vojenských služeb v oblasti umělé inteligence a strojového učení.

4. Připojení k indexu S&P 500

A konečně, pátek byl posledním obchodním dnem před vstupem společnosti Palantir do indexu S&P 500. S&P je nejuznávanějším benchmarkem v zemi, který tvoří 500 největších společností v USA, a jako takový je také považován za nejlepší měřítko celkové výkonnosti akciového trhu.

Společnost Palantir bude do prestižního indexu zařazena při pondělním otevření trhu a je jednou z pouhých 11 společností, které se letos do jeho řad zařadily.

Pro zařazení do indexu S&P 500 je vyžadován přísný soubor kritérií a společnost Palantir jím prošla na výbornou.
I když se to může zdát jako banalita, analytička Bank of America Mariana Pérez Mora to označuje za „přelomový okamžik“. Analytička se domnívá, že v souvislosti se společností Palantir existuje „zásadní nedorozumění“ a její zařazení do široce sledovaného indexu donutí institucionální investory přehodnotit to, co si myslí, že o průkopníkovi v oblasti umělé inteligence vědí. Lepší pochopení toho, co Palantir dělá, a budoucí zásadní příležitosti by mohly pomoci tato nedorozumění rozptýlit, zvýšit poptávku a vyhnat cenu akcií ještě výše.

Proto analytik ponechává na akciích Palantir rating „koupit“ a cílovou cenu 50 USD, což představuje potenciální nárůst o 34 % – přestože od začátku loňského roku již zaznamenaly 477% nárůst.

Vzhledem k obchodní trajektorii, obrovským příležitostem a důsledné realizaci ze strany managementu se domnívám, že tato cílová cena bude nakonec konzervativní.