Dolar se odráží od minima, euro zasáhly slabá data o inflaci (PMI)

Americký dolar v pondělí vzrostl a odpoutal se od ročního minima z minulého týdne, zatímco euro zatížily neuspokojivé údaje o ekonomické aktivitě.

V 10:15 SEČ se během dnešního dne dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,5 % výše na úrovni 100,925, tedy těsně nad 12měsíčním minimem.

Obchodníci s americkým dolarem očekávají zveřejnění PCE

Americký dolar se do určité míry zotavil z výprodeje po výrazném snížení sazeb Federálního rezervního systému minulý týden a zdá se, že obchodníci nyní už prakticky odepisují jakoukoli blížící se možnost recese v USA.

„Investoři zatím uvěřili narativu o měkkém přistání, který minulý týden nabídl předseda Jerome Powell,“ uvedli analytici ING ve své poznámce. „A místo toho, aby snížení sazeb o 50 bb vystrašilo akciové trhy, klíčové benchmarky pokračovaly v růstu.“

Přitom obchodníci s futures na Fed nyní podle CME FedWatch oceňují snížení sazeb o 75 bazických bodů do konce letošního roku a o téměř 200 bazických bodů do prosince 2025.

Hlavní ekonomické údaje budou tento týden zveřejněny v pátek, a to v podobě Fedem preferovaného ukazatele inflace, jádrových výdajů na osobní spotřebu.

Analytici očekávají meziměsíční nárůst o 0,2 %, čímž se meziroční tempo zvýší na 2,7 %, zatímco celkový index podle nich zpomalí na pouhých 2,3 %.

„Jádrový PCE na úrovni 0,1 % v pátek by mohl potenciálně vyvolat další pokles amerických sazeb a dolaru,“ dodali analytici bankovní společnosti ING.

Zdroj: Canva

Graf eura nepříznivě zasáhly údaje o PMI

V Evropě se mezitím měnový pár eurodolaru (EUR/USD) obchodoval o 0,5 % níže na 1,1111 poté, co údaje ukázaly, že německá podnikatelská aktivita se v září snížila nejprudším tempem za posledních sedm měsíců, což naznačuje, že se největší evropská ekonomika dostala do recese.

Bleskový kompozitní index nákupních manažerů HCOB v Německu, který sestavuje společnost S&P Global, klesl na 47,2 bodu ze srpnových 48,4 bodu, což je pod prognózou 48,2 bodu.

Evropská centrální banka minulý týden podruhé v tomto roce snížila sazby a další známky ekonomické slabosti by mohly zvýšit šance na další snížení sazeb v říjnu.

„Toto prostředí není pro euro příznivé, ani pro to, aby se měnový pár EUR/USD dostal nad hlavní rezistenci na úrovni 1,12 USD. Další konsolidace EUR/USD v pásmu 1,11-1,12 se zdá být pravděpodobná, přičemž počátkem tohoto týdne hrozí riziko poklesu,“ uvedla ING.

V Británii pak měnový pár GBP/USD klesl o 0,4 % na 1,3264 a odevzdal tak část nedávných zisků páru poté, co minulý týden dosáhl nejvyšší úrovně od března 2022.

Bank of England ve čtvrtek udržela svou klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 5 % poté, co v srpnu zahájila své uvolňování snížením o 25 bb.

„Je tady všeobecný pocit, že dlouhé pozice libry jsou poměrně extrémní,“ uvedla ING. „Přesto poslední údaje CFTC zveřejněné minulý pátek a pokrývající aktivitu do minulého úterý (17. září) skutečně ukázaly poměrně velké snížení dlouhých pozic v rámci britské libry ze strany spekulativní komunity.“

Jüan po snížení sazeb ze strany PBOC mírně klesá

USD/CNY se obchodoval o 0,1 % výše na 7,0595, přičemž jüan sklouzl poté, co Čínská lidová banka snížila svou 14denní repo sazbu, aby dále uvolnila měnové podmínky a podpořila hospodářský růst.

USD/JPY klesl o 0,1 % na 143,72, přičemž objemy obchodů v regionu byly kvůli svátku na japonském trhu utlumené, ačkoli jen zůstává blízko nejsilnější úrovně pro rok 2024.

Bank of Japan minulý týden ponechala úrokové sazby na stejné úrovni a uvedla, že očekává postupné zvyšování inflace a hospodářského růstu.

Zdroj: Getty images