Dolar se vzdaluje od minimálních hodnot, libra po várce nových dat roste

Americký dolar v pátek vzrostl, ale zůstal pod tlakem po výrazném snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem, zatímco britská měna výrazně vzrostla po dobrých údajích o maloobchodních tržbách ve Velké Británii.

V 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 100,480, ale zůstal těsně nad 12měsíčním minimem.

Dolar hledá novou dynamiku

Americký dolar bojuje o přátele v důsledku toho, že Federální rezervní systém zahájil cyklus snižování úrokových sazeb výrazným snížením o 50 bazických bodů do pásma 4,75 % až 5 %.

Trhy naznačují 40% šanci, že Fed v listopadu sníží sazby o dalších 50 bazických bodů a do konce roku má v cenách 73 bazických bodů. Sazby jsou do konce roku 2025 viděny na úrovni 2,85 %, což je nyní považováno za neutrální odhad Fedu.

„Velkou otázkou pro trh však nyní je, zda je dolar připraven vymanit se ze svého dvouletého rozpětí,“ uvedli analytici ING ve své poznámce. „Zdá se, že dnes není na pořadu dne nic, co by ospravedlňovalo proražení, ale stačí říci, že jsme v táboře, který očekává silný následný prodej, pokud by úroveň podpory DXY na 99,50/100 ustoupila.“

Zdroj: Canva

Libra tento týden prudce roste, vydrží tento trend?

V Evropě mezitím důležitý měnový pár GBP/USD vzrostl o 0,2 % na 1,3312, přičemž libra tento týden vzrostla o více než 1 % a dostala se nejvýše od března 2022.

Údaje zveřejněné dříve v pátek ukázaly, že britské maloobchodní tržby vzrostly v srpnu o silnější než očekávané 1 % a červencový růst byl revidován na 0,7 % z předchozího odhadu 0,5% meziměsíčního nárůstu.

Bank of England ve čtvrtek ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu na 5 % poté, co v srpnu zahájila uvolňování své politiky snížením o 25 bb.

Měnový pár EUR/USD se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,1163, což představuje nárůst o téměř 1 % za celý týden a přiblížení se srpnovému maximu na úrovni 1,1201.

Evropská centrální banka minulý týden podruhé v tomto roce snížila úrokové sazby, ale panuje určitá nejistota ohledně toho, kdy dojde k dalšímu kroku.

Ceny německých výrobců v srpnu klesly méně, než se očekávalo, a meziročně se snížily o 0,8 %, což bylo pod očekávaným poklesem o 1,0 %.

Jen po zasedání BOJ naopak klesá

Měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,7 % na 143,62 poté, co Bank of Japan ponechala úrokové sazby na stejné úrovni a uvedla, že očekává postupné zvyšování inflace a hospodářského růstu.

Rozhodnutí a prognóza BOJ přišly jen několik hodin poté, co údaje o indexu spotřebitelských cen ukázaly, že inflace v srpnu vzrostla na desetiměsíční maximum, protože zvýšení mezd tlačilo na růst soukromé spotřeby.

Zatímco jen ošetřoval týdenní ztráty, stále zůstával blízko nejsilnějších úrovní pro rok 2024, kterých dosáhl na začátku týdne.

Mezitím měnový pár USD/CNY se obchodoval o 0,2 % níže na 7,0538 poté, co Čínská lidová banka ponechala svou základní úrokovou sazbu pro úvěry beze změny, čímž se vzepřela některým očekáváním, že sazby dále sníží, aby stimulovala ekonomiku.

Rozhodnutí PBOC přišlo i přesto, že řada ekonomických ukazatelů z poslední doby ukazuje na přetrvávající slabost Číny.

Zdroj: Canva