Miliardář Ken Griffin mění akcie Nvidia za Palantir. Je to chytrý tah?

Získání pevného odhadu investice často vyžaduje spoustu práce, od procházení prezentací investorů a firemních dokumentů až po poslech hovorů o výsledcích a sledování rozhovorů.

Jednou z věcí, kterou rád sleduji, je analýza hlášení 13F. Jedná se o formuláře podávané investičními společnostmi, které spravují akcie v hodnotě nad 100 milionů dolarů. Jedním z nejznámějších hedgeových fondů je Citadel Kena Griffina. V minulém čtvrtletí Citadel snížil svůj podíl ve společnosti Nvidia Corp. (NVDA) o 79 % – zbavil se 9 282 018 akcií. Kromě toho firma zvýšila svou pozici o 1 140 % ve společnosti Palantir Technologies (PLTR) a získala 5 222 682 akcií.

Podívejme se, co mohlo Griffina a jeho portfolio manažery přimět k prodeji společnosti Nvidia a nákupu společnosti Palantir. Kromě toho prozkoumám, jaké katalyzátory by mohly pomoci Palantiru k ještě většímu růstu – a proč by nyní mohl být skvělý čas následovat Griffinův příklad.

Zdroj: Getty Images

Proč prodávat Nvidii právě teď?

Na první pohled může prodej akcií Nvidia vypadat jako pochybný krok. Koneckonců, není umělá inteligence (AI) další velkou věcí?
No, i kdyby AI nakonec byla takovou generační příležitostí, jak se o ní mluví, v nominální hodnotě to mnoho neznamená. Základy umělé inteligence se skládají z mnoha komponent a zkušenosti společnosti Nvidia s vývojem pokročilých čipových sad zvaných grafické procesory (GPU) jsou jen jedním z mnoha stavebních kamenů podporujících umělou inteligenci.

Největší medvědí příběh kolem společnosti Nvidia pramení z rostoucí konkurence. V současné době jsou nejzřetelnějšími alternativami ke společnosti Nvidia produkty vyvinuté společnostmi Advanced Micro Devices a Intel. Větší riziko však vidím v konkurenčním prostředí.
Totiž velké technologické kohorty společnosti Nvidia, včetně společností Tesla, Meta Platforms, Microsoft a Amazon , investují velké prostředky do vývoje vlastního hardwaru. Vzhledem k tomu, že mnohé z těchto společností jsou vlastními zákazníky Nvidie, mám obavy, zda je současná trajektorie růstu společnosti dlouhodobě udržitelná.

Až se na trhu objeví více grafických procesorů, je velká šance, že tato technologie bude považována za poněkud komoditizovanou. Taková dynamika pravděpodobně povede ke snížení cen pro společnost Nvidia, což následně přinese zpomalení příjmů, marží a zisků.

Když to shrneme, tak se Griffinovi ani nedivím, že prodal tak velkou část své pozice ve společnosti Nvidia. Navzdory dosavadním úspěchům společnosti vypadají její budoucí vyhlídky potenciálně pochybně.

Proč kupovat Palantir právě teď?

V jiné oblasti umělé inteligence se nachází společnost Palantir, která se zabývá podnikovým softwarem. Nabízí čtyři platformy pro analýzu dat nazvané Foundry, Gotham, Apollo a AIP. Software společnosti se používá v řadě případů použití v americké armádě i soukromém sektoru.

Investoři mohou vidět, že v posledních několika letech tržby společnosti Palantir zrychlily na pozadí býčího příběhu o umělé inteligenci. A co je ještě důležitější, provozní páka společnosti se výrazně zlepšila v podobě expanze marží a konzistentní ziskovosti.

Začátkem tohoto měsíce společnost Palantir také dosáhla pozoruhodného milníku, kterým je zařazení do indexu S&P 500.

Měli byste právě teď koupit akcie společnosti Palantir?

Nemohu s jistotou říci, proč Griffin v minulém čtvrtletí tak výrazně zvýšil svůj podíl ve společnosti Palantir, ale načasování považuji za zajímavé z jednoho konkrétního důvodu. Společnost Palantir již dříve splňovala podmínky pro zařazení do indexu S&P 500, ale původně nebyla vybrána. Možná se někteří domnívali, že nově objevený růst společnosti Palantir je čistě rozšířením poptávky po softwaru s umělou inteligencí a nebude dlouhodobě udržitelný.

Ať už to bylo jakkoli, myslím, že ti, kdo Palantir dlouhodobě sledují, pochopili, že dlouhodobé vyhlídky společnosti vypadají solidně – bez ohledu na současný příběh o umělé inteligenci. S ohledem na to bylo rozumné si myslet, že společnost bude nakonec zařazena do indexu S&P 500.

To mě přivádí k širšímu bodu. Nyní, když je Palantir v indexu S&P 500, je velká šance, že společnost začne pozorněji sledovat více investičních bank a výzkumných analytiků. To by zase mohlo vést k nárůstu institucionálních investorů, kteří budou akcie nakupovat. To by časem mohlo posílit značku a vnímání společnosti Palantir v investiční komunitě a vynést akcie na ještě vyšší ceny.

Myslím si, že existuje velká šance, že společnost Palantir bude svědkem nárůstu institucionálního vlastnictví. Společnost se rychle stává silou na poli softwaru pro umělou inteligenci, a dokonce přilákala společnosti jako Microsoft a Oracle – dva vztahy, které podle mého názoru přinesou společnosti ještě další růst.

Velmi pravděpodobně vidím, že společnost Palantir čekají ještě lepší časy, a myslím si, že nyní je skvělá doba pro nákup akcií. S tolika katalyzátory, které podporují růst společnosti, považuji výměnu společnosti Nvidia za Palantir za mimořádně chytrý tah.