Ripple má za sebou rok růstu. Má tento trend šanci pokračovat?

V roce 2024 XRP výrazně zaostala za trhem. Zde je důvod.

Pokud jste investorem do XRP (XRP 0,01 % ), dobrou zprávou je, že Ripple Labs (společnost stojící za tokenem XRP) konečně začíná dávat právní a regulační problémy do zpětného zrcátka. V důsledku toho se začínají otevírat nové možnosti expanze na americkém trhu a XRP míří do roku 2025 s novou dynamikou a novým optimismem.

Špatnou zprávou však je, že tržní výkonnost XRP to neodráží. Ve skutečnosti se XRP za celý rok propadla přibližně o 5 %. To možná nezní tragicky, ale řada špičkových kryptoměn v čele s Bitcoinem je za rok v plusu 50 % a více. Nabízí se tedy zřejmá otázka: Proč XRP stále zaostává za zbytkem odvětví?

Právní a regulační riziko

Nejlepší odpovědí je, že Ripple možná není tak prostý regulačních problémů, jak by si lidé rádi mysleli. V srpnu konečně skončil dlouholetý soudní spor s Komisí pro cenné papíry (SEC), v němž společnost Ripple souhlasila se zaplacením pokuty ve výši 125 milionů dolarů za nesprávný prodej tokenů XRP institucionálním investorům. Teoreticky by to mělo vyřešit veškeré budoucí právní a regulační závazky a umožnit společnosti Ripple vrátit se k běžnému podnikání.

Komise pro cenné papíry a burzy však má čas do začátku října, aby se proti tomuto případu odvolala, a pokud tak učiní, mohlo by to situaci zkomplikovat. To by mohlo vysvětlovat, proč cena XRP v srpnu výrazněji nestoupla, jak mnozí investoři očekávali. Mnozí si mysleli, že se cena XRP zdvojnásobí na 1 dolar, ale zatím se tak nestalo. Místo toho investoři sedí stranou a čekají, co bude dál.

Za některé nedávné nevýrazné výsledky XRP můžete vinit srpnový kryptografický „flash crash“. Zdá se však, že ostatní kryptoměny (včetně Bitcoinu) se již zotavují, protože investoři znovu získávají chuť k rizikovým aktivům. Naproti tomu XRP během posledních 30 dnů stále klesá o zhruba 3 %.

Konkurenční prostředí

Dlouhodobý soudní spor s Komisí pro cenné papíry a burzy, který začal v prosinci 2020, měl dramatický dopad na konkurenci. Od roku 2020 až do současnosti Ripple přišel o partnery a zákazníky. Byla nucena omezit svou přítomnost na americkém trhu a místo toho se zaměřit na zahraniční trhy. A za boj s Komisí pro cenné papíry a burzy musela zaplatit odhadem 200 milionů dolarů na právních poplatcích. To vše podle mého názoru těžce doléhá na společnost a na budoucí vyhlídky XRP.

Navíc pokud jde o technologické inovace, ostatní blockchainy možná XRP jednoduše minuly. Konkrétně mám na mysli Solanu, která tržní kapitalizací překonala XRP a na konci roku 2023 se stane pátou největší kryptoměnou. V letošním roce Solana vzrostla o zhruba 35 %, čímž se rozdíl dále zvětšil.

Nezapomeňte, že se jedná o tzv: XRP byla uvedena na trh již v roce 2012, tedy ještě předtím, než Ethereum v roce 2015 způsobilo revoluci v pojetí chytrých kontraktů. Jak tedy nedávno přiznalo vedení společnosti Ripple, pro jádro blockchainu XRP stále neexistuje žádná funkce chytrého kontraktu. Pomocí tohoto blockchainu sice můžete zpracovávat a zaznamenávat finanční transakce, ale nemůžete jej používat pro sofistikovanější transakce, které zahrnují chytré smlouvy. V nejlepším případě, říkají vedoucí pracovníci společnosti Ripple, by se funkce chytrých smluv mohla objevit v roce 2025.

Nebo si vezměte příklad stablecoinů. XRP bylo spuštěno v době, kdy stablecoiny nebyly zdaleka tak velkým byznysem jako dnes a předtím, než blockchainy začaly zavádět vlastní stablecoiny. Je tedy sice fantastické, že XRP konečně pracuje na uvedení vlastního stablecoinu v amerických dolarech na trh, ale faktem zůstává, že tento nový produkt má skutečně jen omezenou možnost sesadit současné titány trhu se stablecoiny v hodnotě 150 miliard dolarů.

Zdroj: Canva

Co bude s XRP dál?

Přesto se má Ripple v roce 2025 stále na co těšit. Možná se konečně bude moci soustředit na svůj hlavní byznys, místo aby se utápěl v právních a regulačních problémech. Může hledat nové způsoby expanze na americkém trhu. A může pokračovat v uvádění nových produktů na trh. To vše jistě zvýší cenu XRP.

A pokud budete superoptimističtí, existuje šance, že někdy v roce 2025 bychom mohli mluvit o spotovém burzovně obchodovaném fondu (ETF) pro investory do XRP. Pokud k tomu dojde, mohlo by to mít pro budoucí cenu XRP obrovský význam, vzhledem ke všem novým penězům, které by mohly přitéct od retailových a institucionálních investorů.

Během příštích 12 měsíců tedy není vyloučeno, že by se cena XRP mohla zdvojnásobit na 1 USD. Odtud to ale začíná být trochu riskantní. Spousta věcí bude muset jít správně a Ripple bude muset napravit své vztahy s Komisí pro cenné papíry a burzy, než tento bývalý kryptografický miláček skutečně prudce zvýší svou hodnotu.

Zdroj: Getty Images