Akcie AeroVironment Inc. stoupají díky “vzácnému kroku” americké armády

V době, kdy se na světových trzích v souvislosti s rostoucím mezinárodním napětím a geopolitickou nejistotou obnovuje zájem o zakázky v oblasti obrany, je nejnovější krok armády Spojených států pro jednoho konkrétního dodavatele obranných služeb v USA příznivou zprávou.

Společnost AeroVironment Inc., přední americký dodavatel v oblasti obrany, zaznamenala postupný růst svých akcií, které toto pondělí vzrostly o 11,9 % a uzavřely na hodnotě 204,50 USD. Tento růst kontrastoval se zisky, které zaznamenaly standardní indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average, které oba uzavřely o 0,2 % výše.

Od začátku roku akcie společnosti AeroVironment zaznamenaly impozantní nárůst o 62 %, což je do značné míry způsobeno řadou nových obchodních kontraktů, které společnost získala v posledních měsících, z nichž nejvýznamnější byl kontrakt od americké armády z konce srpna.

Americká armáda udělila společnosti AeroVironment rozsáhlý pětiletý kontrakt v hodnotě 990 milionů dolarů. Smlouva se vztahuje na dodávku produktu společnosti, inovativního systému “loitering munitions”, pokřtěného “Switchblade”.

Zdroj: Getty Images

Switchblade je v podstatě odpalovatelná a naváděná bomba, která se zdržuje ve vzdušném prostoru, když operátor lokalizuje cíl. Vzhledem k postavení a velikosti společnosti AeroVironment na trhu je tato armádní zakázka významnou událostí, která má potenciál vynést přibližně 50 milionů dolarů za čtvrtletí.

Získání zakázky se však neobešlo bez kontroverzí. V září proti zadání zakázky protestovali další dodavatelé z obranného průmyslu, kteří se dohadovali o podmínkách. Protesty nejsou v obranném průmyslu ničím neobvyklým. V tomto případě však armáda vydala příkaz k zastavení prací až do vyřešení protestu, což 16. září vedlo k téměř 10% poklesu akcií společnosti AeroVironment.

V pozoruhodném obratu událostí, který analytik společnosti William Blair Louie DiPalma označil za “vzácný krok”, americká armáda příkaz k zastavení prací zrušila. Podle DiPalmy je “zrušení příkazu k zastavení prací pozitivním znamením, protože je příkladem toho, že armáda považuje Switchblade-600 za klíčový pro svůj nový program LASSO.” LASSO, což je akronym pro Low Altitude Stalking and Strike Ordnance (slídící a úderná výzbroj pro nízké výšky), je iniciativa v rámci programu Lethal Unmanned Systems (smrtící bezpilotní systémy).

Stojí za zmínku, že navzdory turbulencím kolem armádní zakázky zůstávají očekávání Wall Street vůči společnosti AeroVironment převážně pozitivní. S předpokládanými tržbami ve výši přibližně 177 milionů dolarů za čtvrtletí končící v říjnu zůstávají finanční vyhlídky společnosti AeroViroenment pro mnoho analytiků i investorů atraktivní.

Analytici trhu, včetně Grega Konrada ze společnosti Jefferies, zachovali pro akcie společnosti AeroVironment rating Buy a tvrdí, že protest proti armádní zakázce poptávku po Switchblade nijak nezmění. Konrad, který stanovil cílovou cenu pro akcie na 230 USD, uvedl, že zrušení příkazu k zastavení prací v podstatě znamená, že společnost AeroVironment “pokračuje ve hře”, protože nyní může pokračovat v plnění armádní zakázky.

AeroVironment, Inc. (AVAV)

V širším pohledu šest ze sedmi analytiků, což představuje přibližně 86 % analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti AeroVironment, udělilo akciím rating “Buy”. Je důležité poznamenat, že toto procento je výrazně nad přibližně 55% poměrem hodnocení Buy pro akcie kótované v indexu S&P 500. Průměrná cílová cena akcií společnosti AeroVironment se navíc pohybuje kolem 227 USD, což naznačuje další nárůst o 11 % oproti pondělní závěrečné hodnotě.

Tato býčí nálada týkající se společnosti AeroVironment ukazuje potenciální hodnotu, kterou společnosti přináší nové zakázky, konkrétně kontrakt s americkou armádou. Zrušení armádního příkazu k zastavení prací nastavilo pozitivní tón pro pokračování růstového trendu akcií, což dále posílilo pozici společnosti AeroVironment v komunitě amerických dodavatelů v oblasti obrany.