Chainlink a trh tokenizace aktiv: příležitost za biliony dolarů pro další Bitcoin

Nová tržní příležitost v hodnotě několika bilionů dolarů by mohla poslat hodnotu Chainlinku prudce vzhůru.

Právě teď je Bitcoin (BTC) s tržní kapitalizací 1,2 bilionu dolarů zdaleka nejhodnotnější kryptoměnou. Žádná jiná kryptoměna se mu ani nepřibližuje, přičemž Bitcoin tvoří neuvěřitelných 57 % hodnoty celého trhu s kryptoměnami.

Je však velká pravděpodobnost, že jste úžasný rozjezd Bitcoinu již propásli. Budete si tedy muset najít jinou kryptoměnu, která má šanci být stejně masivně výnosná jako Bitcoin. Takovou kryptoměnou by mohl být právě Chainlink (LINK), který stojí v čele toho, co by mohlo být tržní příležitostí v hodnotě několika bilionů dolarů.

Co je tokenizace aktiv a proč by vás to mělo zajímat?

Tato potenciálně obrovská tržní příležitost je známá jako tokenizace reálných aktiv (RWA). Jde o proces přeměny tradičních finančních aktiv na digitální aktiva, která mohou žít v blockchainu. Jakmile jsou na blockchainu, je s nimi mnohem snazší obchodovat a jsou mnohem přístupnější širšímu okruhu potenciálních kupců. Tokenizace RWA tak přináší obrovské výhody v oblasti likvidity, transparentnosti a dostupnosti.

Podle společnosti Boston Consulting Group by to do roku 2030 mohla být tržní příležitost v hodnotě 16 bilionů dolarů. Společnost Coinbase Global se domnívá, že tržní příležitost by se ve skutečnosti mohla pohybovat ve „stovkách bilionů dolarů“.

Zdroj: LinkedIn

V důsledku toho se do něj zapojila řada špičkových firem z Wall Street – včetně Goldman Sachs Group a BlackRock Inc. Generální ředitel společnosti BlackRock Larry Fink si dokonce myslí, že tokenizace aktiv by mohla být ještě větší než spuštění nových spotových fondů ETF na bitcoiny.

Už jsem vás zaujal? Je zřejmé, že každá kryptoměna, která se dokáže přímo vložit do trendu tokenizace RWA, by se mohla stát velmi cennou. Pokud tokenizace aktiv představuje tržní příležitost v hodnotě 10 bilionů dolarů a pokud Chainlink dokáže zachytit pouhých 10 % této hodnoty, je to 1 bilion dolarů – tedy zhruba stejná hodnota jako dnešní Bitcoin.

Jak společnost Chainlink zapadá do trendu tokenizace aktiv?

Dlouhodobí investoři do kryptoměn pravděpodobně poznají jméno Chainlink, protože to byla jedna z kryptoměn, které vedly v době předchozí býčí rally na kryptotrhu decentralizované finance (DeFi). Během vrcholu DeFi runu v letech 2020-2021 Chainlink prudce zvýšil svou hodnotu, ale od té doby upadl v nemilost investorů a nyní se obchoduje téměř 80 % pod svým historickým maximem z května 2021.

Zakladatel Chainlinku Sergej Nazarov je přesvědčen, že tokenizovaná aktiva by nakonec mohla být větší než krypto – zkrátka, že hodnota všech tokenizovaných aktiv jednoho dne převýší hodnotu krypto trhu. Již nyní jsou tokenizovaná aktiva větší než DeFi, která je jedním z nejdůležitějších hnacích motorů hodnoty v rámci blockchainového světa.

Společnost Chainlink stále hlasitěji hovoří o tom, jakou přesně roli může hrát v tokenizaci aktiv. Nazarov si myslí, že Chainlink může vyřešit tři největší problémy, které brzdí mainstreamové přijetí tokenizace RWA. Teoreticky každý problém, který Chainlink dokáže vyřešit, jej činí cennějším.

Například jeden velký problém je známý jako „propojení napříč řetězci“. Ten se týká problému přesouvání tokenizovaných aktiv napříč různými blockchainy. K vyřešení tohoto problému vyvinula společnost Chainlink blockchainový protokol známý jako CCIP (Cross-Chain Interoperability Protocol) a spolupracuje s reálnými finančními institucemi na jeho uvedení do praxe.

Rizikové faktory

Investice do společnosti Chainlink není pro slabé povahy. To proto, že výkonnost společnosti Chainlink byla v poslední době naprosto příšerná. Za celý rok se propadl o 25 % a nyní mu hrozí, že vypadne ze seznamu 20 nejlepších kryptoměn. Jak bylo uvedeno výše, obchoduje se také 80 % pod svým historickým maximem 52,88 USD. Pokud jste skeptik, může vám být odpuštěno, že si myslíte, že přijetí tokenizace aktiv společností Chainlink je zoufalým pokusem udržet si u investorů relevanci.

S tokenizací aktiv jsou navíc spojeny významné regulační problémy. Pokud se Komise pro cenné papíry a burzy stále snaží rozhodnout, zda je Ethereum kryptoměna, nebo cenný papír, co si asi pomyslí o tokenech RWA, z nichž mnohé mají vlastnosti podobné cenným papírům?

Zdroj: Getty images

A konečně, tokenizace RWA je jako trend stále ještě tak nová, že nelze určit, kdo bude nakonec velkým vítězem. V tuto chvíli existují desítky různých kryptoměn, které se samy označují za tokeny RWA. Jak již bylo řečeno, existuje pouze jeden RWA token s tržní kapitalizací větší než 1 miliarda USD, a to Chainlink.

Hledání dalšího Bitcoinu

V současné době se Bitcoin jeví jako jasná investice. Pro mnoho mladých investorů je asi nepochopitelné, že když se Bitcoin v roce 2009 poprvé objevil, nikdo pořádně nevěděl, jestli bude úspěšný. Wall Street trvalo více než deset let, než si uvědomila jeho potenciál.

Najít „další Bitcoin“ nebude snadné a rozhodně to nebude zřejmé. Bude třeba najít obrovskou, bilionovou tržní příležitost a pak najít kryptoměnu, která tuto tržní příležitost dokáže absolutně ovládnout.

O to jsem se snažil v případě tokenizace aktiv. Někteří lidé tuto příležitost propásnou, stejně jako to udělali s Bitcoinem. To je naprosto pochopitelné. Ale pokud se tokenizace aktiv v reálném světě rozběhne, což mnozí očekávají, pak by se investice do kryptoměny, jako je Chainlink, mohla stát masivně lukrativní.