Euro posiluje vůči dolaru, jüan stoupá díky čínským stimulačním opatřením

Euro ve středu vůči dolaru mírně vzrostlo, zatímco jüan dosáhl nejsilnější úrovně za více než rok, protože agresivní stimulační balíček Číny byl posledním impulsem pro chuť riskovat.

Americký dolar hledá nový směr, investoři a tradeři čekají na novou várku dat

Americký dolar – tradiční bezpečná měna – se dostal pod tlak poté, co úterní agresivní stimulační kroky Číny podnítily sázky na další nadměrné snížení úrokových sazeb v USA v listopadu, čímž se americká měna dostala do protiváhy.

Navzdory slabým německým ekonomickým údajům a obavám ohledně francouzského rozpočtu se euro tento týden vůči dolaru drželo „velmi dobře“, uvedla Jane Foleyová, hlavní forexová stratég Rabobank.

Odolnost eura byla podle ní částečně způsobena dojmem, že lepší výhled čínské poptávky by se mohl promítnout zpět do Německa a dále do Evropy.

Zdroj: Canva

Euro posiluje vůči dolaru

Euro si připsalo 0,06 % na 1,1187 USD a vrátilo se tak k 13měsíčnímu maximu 1,1201 USD, kterého dosáhlo v srpnu.

Australský a novozélandský dolar po dosažení několikaměsíčních maxim na začátku seance ustoupily, protože čínské stimuly byly vnímány jako dobré znamení pro vývoz těchto zemí.

„Soudě podle reakce finančních trhů byla tato oznámení ve skutečnosti větší, než trh očekával,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY), a poznamenala, že ze stimulačních opatření Číny těžily zejména měny se silnou vazbou na čínskou ekonomiku, jako je australský a novozélandský dolar.

Středeční údaje ukázaly, že australské domácí spotřebitelské ceny v srpnu zpomalily na tříleté minimum, zatímco jádrová inflace dosáhla nejnižší úrovně od počátku roku 2022, což zatížilo australskou měnu, která se obchodovala za 0,6882 USD poté, co na počátku asijské seance dosáhla nejvyšší hodnoty od února 2023, a to 0,6908 USD.

Kurz novozélandského dolaru vzrostl na devítiměsíční maximum 0,63555 USD a poté klesl na 0,6318 USD.

Kam se vyvíjí situace na dalších trzích?

Trhy po celém světě se vyhřívaly v záři nejnovějších podpůrných opatření, která Čína oznámila v úterý a která sahají od nadměrného snížení sazeb až po pomoc pro její akciový trh.

V souladu se svými rozsáhlými uvolňujícími opatřeními Čínská lidová banka ve středu také snížila náklady na střednědobé úvěry bankám z 2,30 % na 2,00 %.

Pevninský jüan vzrostl na 16měsíční maximum 7,0012 za dolar, zatímco jeho zámořská jednotka krátce posílila nad klíčovou psychologickou úroveň 7 za dolar a dosáhla maxima 6,9952 za dolar.

„Momentum dopředu pro jüan by mělo vycházet z čínských akciových trhů jako ukazatele sentimentu,“ uvedl Christopher Wong, měnový stratég OCBC.

Mezitím pak britská libra ustoupila o 0,2 % na 1,33835 USD. Předtím vzrostla na úroveň nevídanou od března 2022 na 1,343 USD, k čemuž přispěla méně agresivní očekávání snížení sazeb ze strany Bank of England v tomto roce ve srovnání s Federálním rezervním systémem.

Podle nástroje CME FedWatch trhy nyní oceňují 59,1% šanci na snížení sazeb o 50 bazických bodů na příštím zasedání Fedu, zatímco před týdnem to bylo jen 37 %.

Úterní údaje ukázaly, že spotřebitelská důvěra v USA v září nečekaně poklesla, a to v souvislosti s rostoucími obavami o zdraví trhu práce.

„Spotřebitelé zůstávají ohledně ekonomiky optimističtí,“ uvedli ekonomové Wells Fargo ve své poznámce.

„I když očekáváme, že existuje řada důvodů, proč domácnosti jsou stále pesimističtější, na prvním místě zůstává umírněný trh práce.“

Vůči koši měn se dolar naposledy nacházel na úrovni 100,43.

V předchozí seanci dolarový index klesl o více než 0,5 %, což byl jeho největší jednodenní procentní pokles za poslední měsíc.

Jen oslabil o 0,56 % na 144 za dolar.

Zdroj: Canva