Proč je dlouhodobě výhodné nakupovat hlavně kryptoměnu č. 1?

Jediné aktivum, které může stoupat výše než Nvidia? Někteří miliardáři si myslí, že by to mohl být Bitcoin.

Vždy je dobré vědět, co v poslední době vymyslely nejchytřejší hlavy na Wall Street. Proto se vyplatí podívat se na nedávná hlášení 13F u Komise pro cenné papíry (SEC), která jsou povinná pro všechny společnosti a jednotlivce s více než 100 miliony dolarů spravovaných aktiv (AUM). Často můžete získat velmi dobré informace o tom, kam se podle miliardářů bude trh dále vyvíjet, když se podíváte, co nakupovali a prodávali.
Na základě těchto podání se zdá, že stále více miliardářů prodává společnost Nvidia (NASDAQ: NVDA) a místo toho nakupuje Bitcoin (BTC). Podívejme se na to blíže.

Miliardáři a ETF na Bitcoin

Tlak na Bitcoin začal v lednu, jakmile se objevily nové spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin. Institucionální investoři měli najednou rychlý a pohodlný způsob, jak se vystavit třídě kryptoaktiv. Ačkoli kolem nových spotových ETF na Bitcoin bylo na začátku roku 2024 jistě dost povyku a humbuku, nebyl jasný obrázek o tom, kolik toho tito správci fondů nakupují, dokud se v květnu neobjevilo první kolo podání 13F.

Zdroj: Canva

Tehdy se na radaru investorů do bitcoinu objevila společnost Millennium Management LLC. Tento hedgeový fond Israela Englandera utopil v nových bitcoinových ETF více než 2 miliardy dolarů a agentura Bloomberg ho prohlásila za „krále držitelů bitcoinových ETF“. Mezi další největší kupce bitcoinů patřily Digital Currency Group, Susquehanna International Group (SIG), Jane Street Group a D.E. Shaw.
Zároveň řada významných miliardářů prodávala společnost Nvidia. Například ve druhém čtvrtletí roku 2024 prodávali společnost Nvidia například Stanley Druckenmiller, George Soros, Lee Ainslie a David Tepper.

Dlouhodobý růstový potenciál bitcoinu

Hlavní otázkou se tedy stává následující: Proč miliardáři prodávají Nvidii a kupují Bitcoin? Nejpravděpodobnější odpovědí je, že hodnota akcií společnosti Nvidia za poslední dva roky tak prudce vzrostla, že někteří investoři nyní chtějí své zisky zpeněžit a tyto peníze využít jinde. V poslední době se stále hlasitěji hovoří o „bublině umělé inteligence“, což může mít také vliv na to, jak investoři vnímají společnost Nvidia.

Zdroj: Canva

A právě proto Bitcoin nyní vypadá tak lákavě. Bitcoin se sice obchoduje téměř 15 % pod svým historickým maximem a v letošním roce stále nedosahuje výkonnosti Nvidie, ale stále se může pochlubit působivým růstovým potenciálem. Například investiční společnost Bernstein se domnívá, že Bitcoin by mohl do konce příštího roku dosáhnout 200 000 USD. Při dnešní ceně 63 000 USD to znamená více než trojnásobnou návratnost investice během velmi krátké doby.

Pokud se díváte na delší období, jsou vyhlídky Bitcoinu ještě působivější. Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest stanovila pro Bitcoin cílovou cenu 1 milion dolarů pro rok 2030. Od té doby tento cíl zvýšila na 3,8 milionu dolarů, a to na základě všech nových peněz, které do Bitcoin ETF proudí. A miliardář Michael Saylor, zakladatel a výkonný předseda společnosti MicroStrategy Inc. (NASDAQ: MSTR), si myslí, že Bitcoin by nakonec mohl do roku 2045 dosáhnout 13 milionů dolarů.

Bitcoin a ochrana proti riziku poklesu

Bitcoin má více předností než jen obrovský potenciál růstu. Stále častěji je považován za dlouhodobé úložiště hodnoty, podobně jako zlato. A to ho činí obzvláště atraktivním jako aktivum, které lze držet v dobách ekonomické, politické nebo geopolitické nejistoty. Stručně řečeno, pokud si myslíte, že se ekonomika zhroutí, nebo pokud si myslíte, že se regionální napětí v některé části světa vystupňuje, pak by mohlo mít smysl přesunout peníze do bitcoinu.

Přesně to řekl investorům na konci roku 2023 miliardář Stanley Druckenmiller. Bitcoin přirovnal ke zlatu jako ke „značce“, které můžete věřit, když se trh zhorší. A o potenciálu Bitcoinu chránit se před rizikem poklesu mluvili i další miliardáři, například Paul Tudor Jones a Mark Cuban.

Tento typ myšlení může pomoci vysvětlit, proč miliardáři a manažeři hedgeových fondů patří mezi největší kupce Bitcoinu. Stručně řečeno, chtějí držet aktivum, které může pomoci zajistit se proti politické a ekonomické nejistotě. Pokud čtete denní zpravodajské titulky, jistě chápete, proč je nyní mnoho důvodů k nervozitě.

Nvidia nebo Bitcoin?

Jen mějte na paměti, že „Nvidia, nebo Bitcoin?“ může být falešná dichotomie. Skutečná odpověď by mohla znít „obojí“. Jinými slovy, možná byste měli pro své dlouhodobé investiční portfolio zvážit obojí, než se snažit vybrat si mezi nimi.

Zajímavé je, že korelace mezi Nvidií a Bitcoinem je stále velmi vysoká. V době dubnového snížení hodnoty Bitcoinu na polovinu dosahovala korelace hodnoty 0,80. Obě aktiva se tedy do značné míry pohybovala v tandemu. Pokud půjde Nvidia nahoru, pak je vysoká pravděpodobnost, že Bitcoin půjde nahoru také (a naopak).

Nakonec je třeba vzít v úvahu celé své portfolio a to, jaký dopad na něj bude mít přidávání nebo odebírání různých aktiv z hlediska diverzifikace a celkové expozice vůči riziku. Pokud máte v současné době nadváhu na Nvidii, pak byste možná měli zvážit investici do Bitcoinu.