Americký dolar vystoupil na desetitýdenní maximum, euro a čínský jüan klesly

Americký dolar se v pondělí při slabém obchodování dostal na 10týdenní maximum a prodloužil tak svou několikatýdenní býčí sérii vyvolanou údaji o mírném zpomalení ekonomiky, které se shodují se sázkami na mírné snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Objem obchodů byl nízký, protože několik trhů, včetně Japonska a Kanady, bylo v pondělí zavřeno. Americký trh s dluhopisy je uzavřen kvůli Dni původních obyvatel.

Americká měna vůči čínskému jüanu vzrostla poté, co víkendová oznámení Číny o stimulačních opatřeních investory zklamala.

Dolarový index, ukazatel hodnoty americké měny vůči šesti hlavním měnám, vzrostl na 103,36, což je nejvyšší hodnota od 8. srpna. Naposledy vzrostl o 0,2 % na 103,23, zatímco euro kleslo na desetitýdenní minimum pod 1,09 USD a naposledy se nacházelo o 0,3 % níže na 1,0902 USD.

Očekává se, že Evropská centrální banka tento týden sníží sazby, ale v centru pozornosti trhu zůstává Fed. Podle odhadů LSEG trh se sazbami futures v USA ocenil 87% šanci, že Fed na listopadovém zasedání zmírní sazby o 25 bazických bodů, a 13% šanci, že se pozastaví a ponechá sazbu federálních fondů v cílovém pásmu mezi 4,75 a 5 %.

Na svém posledním zasedání zhruba před čtyřmi týdny Fed snížil úrokové sazby o agresivních 50 bazických bodů.

Pro zbytek roku trh futures očekává snížení sazeb o zhruba 45 bazických bodů a pro rok 2025 snížení sazeb o dalších 98,5 bazických bodů. To je mnohem méně než zhruba 200 bazických bodů snížení, které trh předpokládal před zářijovým zasedáním Fedu a před převratnou zprávou o mzdách mimo zemědělský sektor v USA, která přenastavila očekávání uvolňování sazeb na mnohem mělčí cyklus, než se dříve předpokládalo.

Očekávání menšího snížení úrokových sazeb podpořilo v posledních několika týdnech dolar, ale tato úprava je podle analytiků pravděpodobně u konce.

„Mám podezření, že je to (úprava sazeb) téměř u konce a jsme zpět na klesajícím trendu. Myslím si však, že je zde ještě jedno nadechnutí,“ řekl Marc Chandler, hlavní tržní stratég společnosti Bannockburn Global Forex v New Yorku.

„Mohli bychom spustit stopky na úrovni 1,09 USD u eura nebo 1,30 USD u libry šterlinků. Ale dívám se dopředu a příští údaje o počtu pracovních míst v USA jsou asi 120 000. Bude to slabé číslo.“

Prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari v pondělí posílil úvahy trhu o politice uvolňování americké centrální banky.

„V tuto chvíli se zdá být pravděpodobné, že v nadcházejících čtvrtletích bude vhodné další mírné snížení naší základní úrokové sazby, abychom dosáhli obou stran našeho mandátu,“ řekl Kashkari ve svém projevu na konferenci centrální banky Argentinské republiky s odkazem na poslání Fedu udržovat nízkou nezaměstnanost a inflaci.

Zdroj: Shutterstock

Zasedání ECB je v centru dění

V eurozóně euro kleslo již pojedenácté za posledních 12 seancí, když investoři s téměř jistotou přešli na cenu snížení úrokových sazeb ECB o 25 bb na jejím čtvrtečním zasedání, protože údaje poukazovaly na zhoršující se aktivitu v eurozóně.

Aktuální ukazatele naznačují pokračující slabost německé ekonomiky v uplynulém čtvrtletí, uvedlo v pondělí ve své měsíční zprávě ministerstvo hospodářství.

Mezitím ratingová agentura Fitch v pátek revidovala výhled ratingu Francie ze „stabilního“ na „negativní“ s odkazem na zvýšení fiskální politiky a politických rizik.

Libra vůči dolaru klesla o 0,1 % na 1,3054 USD.

Jak se dolaru daří vůči jenu?

Dále se trh zaměří na údaje o maloobchodních tržbách a žádostech o podporu v nezaměstnanosti v USA a na přezkum politiky ECB, které budou zveřejněny ve čtvrtek.

V Asii obchodování dominovala informace o fiskálních stimulech v Pekingu. Čínský offshore jüan vůči dolaru klesl o 0,3 % a naposledy se nacházel na úrovni 7,0906.

Ministr financí Lan Fo’an na tiskové konferenci uvedl, aniž by kvantifikoval navrhované fiskální stimuly, že v letošním roce bude více „proticyklických opatření“.

„Víkendové oznámení čínských stimulačních opatření se ukázalo jako nepříliš přesvědčivé, protože tvůrci politiky prokázali zvýšené odhodlání podpořit růst, ale nedokázali přinést tvrdá čísla, ve která trhy doufaly,“ uvedl Karl Schamotta, hlavní tržní stratég společnosti Corpay v Torontu.

Od 24. září, kdy Čínská lidová banka zahájila nejagresivnější stimulační opatření v Číně od pandemie, klesl pevninský jüan vůči dolaru o téměř 1 %.

V digitálních měnách bitcoin vzrostl na dvoutýdenní maximum a naposledy byl výše o 4,6 % na 65 881 dolarech. Ether vzrostl o 7 % na 2 629 USD, přičemž se rovněž dotkl dvoutýdenního maxima na začátku seance.

Zdroj: Canva