Proč cena Etheru nadále klesá – a kdy se odrazí zpět k vrcholům?

Přestože se Ethereum potýká s problémy, investoři by měli zůstat přesvědčeni, že jeho dlouhodobý růst a inovace zvítězí nad krátkodobými překážkami.

Ethereum (ETH), druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, zažila v posledním roce výrazný pokles své ceny. Investoři se mohou obávat, jaké faktory k tomuto poklesu přispěly a zda se Ethereum zotaví.

Při hlubším zkoumání bude důvod nedávného propadu ceny Etherea jasný a další analýza ukáže, proč stále existuje potenciál k oživení.

Měření dopadu řešení Layer-2 na ekonomiku Etherea

Problémy Etherea v posledním roce lze pravděpodobně shrnout do jednoho faktoru: vzestup řešení Layer-2 (L2). Přestože jsou nedílnou součástí škálovatelnosti a rozšíření využití Etherea, Layer-2 výrazně ovlivnily ekonomický model Etherea a přispěly k posunu od deflačního k inflačnímu stavu.

Jedná se o nuancované téma, ale jeho plným pochopením získáme lepší kontext o pozici Etherea a o tom, kam by mohlo směřovat. Na začátek se musíme vrátit k londýnskému hard forku v srpnu 2021, který představil upgrade blockchainové sítě EIP-1559. Tento upgrade zavedl novou strukturu poplatků, kdy se část transakčních poplatků, tzv. základní poplatek, spálí s každou transakcí, čímž se trvale odstraní z oběhu.

Tento mechanismus spalování byl navržen tak, aby se nabídka Etherea stala v průběhu času deflační a působila proti inflačním účinkům nové emise. Teoreticky by se s rostoucím využíváním Etherea a větším počtem transakcí spalovalo více Etherů, což by nakonec snížilo celkovou nabídku a vytvořilo tlak na růst cen.

Strategie škálování Etherea však do značné míry spoléhala na vývoj řešení L2, jako jsou Arbitrum a Optimism. Tyto L2 jsou navrženy tak, aby zpracovávaly transakce mimo blockchain Etherea, čímž snižují přetížení a snižují transakční náklady. To se sice podařilo zefektivnit a škálovat síť, ale mělo to také nezamýšlené důsledky pro mechanismus spalování Etherea.

Díky migraci transakcí na L2 mají uživatelé výrazně nižší poplatky za plyn, což znamená, že se v hlavní síti Etherea spaluje méně základních poplatků. Přestože celkové využití Etherea je díky úspěchu těchto L2 na rekordní úrovni, nižší transakční poplatky na mainnetu snížily množství spálených Etherů. V důsledku toho množství Etherů odstraněných z oběhu nestačilo vyvážit novou emisi z odměn za staking.

Tato dynamika způsobila, že se Ethereum dostalo do inflačního stavu. Mechanismus pálení je sice stále aktivní, ale nepálí dostatek Etherů, aby vyrovnal emisi, což vede k nejvyšší míře inflace za poslední dva roky.

Když to všechno sečteme, Ethereum se nachází v mimořádně unikátní situaci: Jeho technologické škálování se podařilo, ale s nečekanými vedlejšími účinky. Byl oslaben samotný mechanismus, který má kontrolovat nabídku. Aby se vrátil do deflačního stavu, musí se buď základní vrstva Etherea více zahltit, čímž se zvýší poplatky a spálený Ether, nebo se musí vymyslet nová řešení, která spálí více Etheru i při rostoucím využití L2.

Zdroj: Canva

Rýsuje se před námi nadějná budoucnost

Jakkoli je situace problematická, existuje naděje. Nedávno se objevil návrh EIP-7781, který je potenciálním řešením rostoucího problému Etherea.

EIP-7781 navrhuje zkrátit časové intervaly mezi bloky z 12 sekund na 8 sekund. Tato změna by zvýšila propustnost Etherea o 33 %, což by umožnilo zpracovat více transakcí za kratší dobu.

To má význam zejména pro vztah Etherea s L2. Zefektivněním základní vrstvy by Ethereum mohlo snížit nadměrnou závislost na L2 při škálování a zajistit tak udržitelnost svého ekonomického modelu. Pokud se více transakcí uskuteční přímo v mainnetu Etherea, bude díky rychlejším časům bloků a lepší propustnosti spáleno více etherů prostřednictvím mechanismu spalování poplatků. To by mohlo pomoci snížit současný inflační stav Etherea, kdy se více Etherů vydává, než spaluje, a potenciálně jej posunout zpět do deflačního teritoria.

Ačkoli se stále jedná pouze o návrh, jehož realizace ještě není naplánována, EIP-7781 signalizuje, že komunita Etherea aktivně hledá způsoby, jak zlepšit výkonnost sítě a zároveň posílit její ekonomický model. Tento návrh by spolu s dalšími plánovanými vylepšeními mohl vyřešit obavy, že Ethereum předstihne L2 a stane se inflačním.

Co to všechno pro Ethereum znamená

EIP-7781 představuje slibný krok k vyřešení problémů, kterým Ethereum čelí v souvislosti s kanibalizací činnosti základní vrstvy ze strany Layer 2s. I když je stále ve fázi návrhu, potenciální přínosy této změny signalizují, že komunita Etherea se zaměřuje na řešení inflačních tlaků způsobených řešeními L2. Pokud bude EIP-7781 implementován, mohl by pomoci obnovit rovnováhu mezi potřebami škálování Etherea a jeho dlouhodobými deflačními cíli.

Ale i když EIP-7781 nebude implementován, stále existují důvody k optimismu, že se Ethereum odrazí ode dna. Zvýšená aktivita sítě, větší využívání L2, které dodávají transakce zpět do mainnetu, růst decentralizovaného financování (DeFi), a zájem ze strany institucionálního financování, to vše by mohlo sloužit jako katalyzátor pro Ethereum.

Jako jeden z nejrozšířenějších blockchainů podporujících inovativní případy použití zůstávají základní silné stránky Etherea nedotčeny. Navzdory současným problémům se pravděpodobně jedná o dočasné překážky na jeho širší trajektorii růstu. Investoři by si měli uvědomit, že Ethereum nezmizí a že toto období slabé tržní výkonnosti se ukáže být jen rychlostní překážkou v jeho dlouhodobém vývoji.

Zdroj: Getty Images