Akcie ASML zažily v tomto týdnu velký pokles. Je v tom investiční příležitost?

Nizozemský výrobce polovodičových zařízení ASML tento týden zaznamenal dramatický pokles hodnoty svých akcií, který otřásl celým polovodičovým sektorem. Akcie společnosti se v úterý propadly o 16 % v důsledku revize výhledu na rok 2025, což způsobilo obavy o budoucí vývoj na trhu s čipy. Očekává se, že oživení v některých segmentech trhu bude pomalejší, než se původně předpokládalo, což vyvolalo vlnu nejistoty mezi investory. Přesto analytici Wall Street varují před přehnanou reakcí a věří, že tento pokles může být příležitostí pro dlouhodobé investory.

ASML je klíčovým dodavatelem zařízení pro výrobu čipů a má významné zákazníky, jako je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung a Intel. Společnost dodává pokročilé systémy pro extrémní ultrafialovou litografii (EUV), které jsou nezbytné pro výrobu nejmodernějších čipů. Po propadu ceny akcií se ve čtvrtek a pátek objevilo mírné oživení, přičemž americké depozitní certifikáty ASML vzrostly během pátečního předobchodního období o 1,9 % a dosáhly 713,61 USD. To představuje určitý pozitivní signál po týdnu plném propadů, kdy se akcie pohybovaly na minimálních hodnotách okolo 680 USD.

ASML Holding N.V. (ASML)

K propadu akcií přispěly neočekávané změny v prognóze společnosti, která nyní odhaduje, že její celkové čisté tržby za rok 2025 budou v rozmezí 30 až 35 miliard EUR. To je nižší než předchozí konsenzuální odhad 35,8 miliardy EUR, což způsobilo zmatek mezi investory. Analytici se domnívají, že důvody tohoto revizního poklesu zahrnují nižší výdaje klíčových zákazníků, jako jsou Intel a Samsung, na špičková zařízení EUV, stejně jako snížení objednávek z Číny, což také přispělo k negativním výhledům.

Javier Correonero, analytik společnosti Morningstar, uvedl, že klíčovým faktorem slabšího výhledu ASML může být Intel, který nedávno odložil otevření své továrny na čipy v Magdeburgu, Německo. Také dodal, že Samsung čelí technologickým problémům, což může ovlivnit jeho další investice do pokročilých technologií v nadcházejících letech. Navzdory těmto výzvám však Correonero věří, že ASML zůstává solidní dlouhodobou investicí, a snížil svůj odhad reálné hodnoty akcií společnosti pouze mírně, z 900 EUR na 850 EUR.

Další významnou obavou je pokles obchodu společnosti ASML s Čínou. Kvůli napětí mezi Spojenými státy a Čínou byla společnost ASML nucena od roku 2019 přestat vyvážet své nejsofistikovanější technologie EUV do Číny. Čínské firmy tak začaly nakupovat starší stroje pro hlubokou ultrafialovou litografii (DUV), což bylo pro ASML doposud důležitým zdrojem příjmů. Nyní se však zdá, že společnost bude muset čelit dalším omezením v obchodu s Čínou, což může výrazně snížit její příjmy z tohoto trhu v roce 2025 na pouhých 20 % z celkových příjmů, oproti přibližně 40 % v předchozích čtvrtletích.

Srini Pajjuri, analytik společnosti Raymond James, sice vyjádřil zklamání nad aktuálními výsledky, ale stále věří v dlouhodobý potenciál ASML. Zdůraznil, že společnost stále nemá žádné strukturální problémy a že i přes určité krátkodobé nejistoty zůstává riziko a výnos atraktivní. Snížil svou cílovou cenu amerických depozitních certifikátů ASML z 1 100 USD na 900 USD, ale ponechal doporučení „silný nákup“.

Zdroj: Getty Images

Analytici se shodují, že současné problémy jsou převážně krátkodobé a že dlouhodobý výhled pro ASML zůstává pozitivní. Společnost nadále hraje klíčovou roli v globálním ekosystému výroby čipů, přičemž technologie EUV jsou nezbytné pro vývoj pokročilých čipů používaných v široké škále produktů od mobilních zařízení po superpočítače. Navíc rostoucí poptávka po umělé inteligenci a cloudových technologiích by mohla v nadcházejících letech zvýšit poptávku po zařízeních ASML, což by kompenzovalo současné problémy.

Závěrem lze říci, že i když se ASML potýká s krátkodobými výzvami, jako jsou snížené objednávky od klíčových zákazníků a obchodní omezení s Čínou, investoři by mohli využít současného poklesu ceny akcií jako příležitosti k nákupu. Společnost zůstává lídrem v oblasti polovodičových zařízení a její technologie budou pravděpodobně hrát klíčovou roli v budoucím růstu polovodičového průmyslu. Pro investory s dlouhodobým horizontem představuje ASML atraktivní příležitost s možností významného zhodnocení, jakmile se trh stabilizuje a poptávka po špičkových čipech opět vzroste.