Proč by akcie Microsoftu mohly být před výsledky lepší sázkou než Alphabet?

Společnost Alphabet (GOOGL) oznámí své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí 29. října, a hned následující den, 30. října, bude na řadě Microsoft (MSFT). Tyto klíčové reporty jsou na Wall Street velmi očekávány, jelikož obě technologické společnosti patří mezi giganty s obrovským tržním vlivem. Očekává se, že jejich výsledky odhalí, jak si vedou v souvislosti s měnícími se tržními podmínkami, zejména poté, co v letních měsících zaznamenaly změnu dynamiky. V první polovině roku vykázaly obě firmy působivé finanční výsledky, což vedlo k růstu jejich akcií. Nicméně investoři nyní čekají na aktualizace, které mohou poskytnout vhled do toho, jak tyto společnosti čelí novým výzvám, jako jsou rostoucí úrokové sazby, geopolitické napětí a konkurence v oblastech, jako je umělá inteligence a cloudové technologie. Výsledky Alphabet a Microsoftu mohou výrazně ovlivnit širší technologický sektor a udávat tón pro další čtvrtletí.

Akcie společnosti Alphabet letos zatím vzrostly o 17 % na 162,93 USD, zatímco akcie Microsoftu o 11 % na 416,72 USD. Obě akcie však zaznamenaly pokles ze svých červencových zavíracích maxim – Alphabet uzavřel na 191,18 USD a Microsoft na 467,56 USD.

Pro akcie těchto technologických mocností to však není jen zkáza. Pokud by současné obavy společnosti Alphabet přetrvávaly, Microsoft by se mohl v blízké budoucnosti ukázat jako spolehlivější investice. Nedávný pokles hodnoty akcií společnosti Alphabet lze přičíst několika složitým faktorům. Obavy z kapitálových výdajů po červencové zprávě, která odhalila jejich nárůst na 13,2 miliardy USD z 12 miliard USD v prvním čtvrtletí, tlak regulačních orgánů a obecný přesun investic od technologických společností s megakapacitou k protějškům s menší kapitalizací, to vše sehrálo roli v nedávném poklesu společnosti Alphabet.

V srpnu soudce rozhodl, že Google má monopol v oblasti obecných vyhledávacích služeb a obecné textové reklamy. Vzhledem k tomu, že ministerstvo spravedlnosti potenciálně požaduje rozdělení jako způsob řešení monopolního postavení na trhu, spekuluje se o strukturálních změnách na trhu vyhledávání, který je pro společnost Alphabet dlouhodobě hnacím motorem ziskovosti.

Na toto riziko upozornil Thiago Kapulskis ve své výzkumné zprávě z tohoto týdne. Analytik Itaú BBA hodnotí společnost Alphabet jako “Market Perform” s cílovou cenou 200 USD a společnost Microsoft jako “Outperform” s cílovou cenou 460 USD. Dále varoval, že ziskovost společnosti Alphabet by mohla být “podstatně ovlivněna”, pokud by se objevil nový konkurent.

Během zpráv o výsledcích společnosti Alphabet se investoři zaměří na veškeré poznatky týkající se regulačních rizik a investic do umělé inteligence. Akcie by mohly zaznamenat pokles, pokud výhled nesplní nebo nepřekoná očekávání. Nicméně příznivé komentáře týkající se projektů AI a budoucnosti vyhledávání by mohly zvrátit vývoj ve prospěch společnosti Alphabet.

Zdroj: Shutterstock

Na druhé straně Microsoft nezahálí. Tento technologický gigant rovněž intenzivně investuje do AI, a to jak do svých projektů, tak prostřednictvím investic do společnosti ChatGPT, která vlastní OpenAI. Azure, cloud computingová divize Microsoftu, zůstává pro mnohé v centru pozornosti, protože očekávají silný růst. Brad Sills, analytik společnosti BofA Securities, hodnotí Microsoft jako nákupní s cílovou cenou 510 USD. Věří, že růst Azure se ve druhé polovině roku zrychlí, což bude pro akcie působit jako pozitivní katalyzátor.

Z 58 analytiků oslovených společností FactSet hodnotí 53 analytiků Microsoft jako nákupní, 4 jako držící a pouze 1 jako prodejní. Společnost Alphabet má rovněž solidní hodnocení: 54 z 68 analytiků jí přiřadilo hodnocení Buy, 14 ji hodnotí jako Hold a žádný jako sell.

Současné obchodní ocenění společnosti Alphabet, 19,5násobek odhadovaného zisku za příštích 12 měsíců, je pod jejím pětiletým průměrem 23násobku, což odráží pochopená rizika. Pro srovnání, Microsoft se obchoduje na 30,1násobku budoucích zisků, což je mírně nad jeho průměrem 29,3násobku.

Stejně jako u každé investice je sázka na akcie před dosažením zisku spojena s neodmyslitelným rizikem. V tomto konkrétním okamžiku se však zdá, že společnost Alphabet s sebou nese větší nejistotu. Nadcházející zprávy o výsledcích hospodaření nepochybně poskytnou zásadní informace o stavu těchto technologických gigantů a o budoucnosti tohoto odvětví.