Investiční zájem o Bitcoin a zlato roste. Nestálo by za to vlastnit oboje?

V letošním roce rekordního vzestupu akciových trhů se investoři stále častěji obracejí k aktivům, která si vedou ještě lépe: zlatu a Bitcoinu. V důsledku toho několik společností spravujících peníze podniklo plány na spojení těchto drahých kovů a kryptoměn do samostatných investičních fondů.

Mezi takové firmy patří i Quantify Funds, která nedávno představila burzovně obchodovaný fond (ETF) STKD Bitcoin & Gold (BTGD), který investuje do futures na zlato a Bitcoin a využívá deriváty ke zvýšení svých výnosů. ETF zaznamenal od svého založení na začátku tohoto týdne nárůst o téměř 5 %.

Podobně i další burzovně obchodovaný produkt 21Shares ByteTree BOLD ETP, který nabízí společnost 21Shares, je od roku 2022 k dispozici k obchodování na několika evropských burzách.

V investičních strategiích obou fondů existují významné rozdíly. ETF fondu Quantify využívá k pořízení portfolia zlata a bitcoinu futures, což znamená, že neposkytuje přímou expozici vůči těmto aktivům. Naproti tomu fond 21Shares investuje přímo do fyzického zlata a spotového Bitcoinu, čímž zajišťuje přímou expozici.

Zdá se, že tento trend mezi investičními fondy má za cíl uspokojit investory, kteří o tato aktiva projevují stále větší zájem. Lze to považovat za důsledek kombinace strachu a touhy po vysokých výnosech, což jsou primární motivace určující investiční chování.

Zlatu se typicky daří v dobách geopolitické nestability, protože jeho hodnota má tendenci růst, když je poháněna strachem. Bitcoin je naproti tomu označován za “momentový obchod na steroidech”, který přitahuje investory usilující o vysoké výnosy. Mezi investory byl také citelný strach z toho, že přijdou o rostoucí hodnotu obou aktiv.

V letošním roce zlato vzrostlo o více než 30 % a dosáhlo nového maxima více než 2 700 USD za unci. Tento prudký nárůst je přičítán obavám z pokračujících konfliktů na Blízkém východě a na Ukrajině a také globálnímu posunu směrem k nižším úrokovým sazbám a oslabování amerického dolaru. Vzhledem k tomu, že zlato se obchoduje v dolarech, jeho cena roste, když hodnota dolaru klesá. Pokles sazeb napomáhá investicím do zlata, protože zlato nepřináší úroky, a tudíž se snižují oportunitní náklady spojené s vzdáním se výnosů z takových úročených aktiv, jako jsou státní dluhopisy.

Naopak vzestup bitcoinu neboli “digitálního zlata” lze racionalizovat podobně. Cena nejhodnotnější kryptoměny současnosti, bitcoinu, vzrostla jen v roce 2024 o více než 60 % a v současnosti se pohybuje těsně pod hranicí 69 000 USD.

David Dziekanski, generální ředitel a investiční ředitel společnosti Quantify Funds, popisuje nový ETF této firmy jako metodu, díky níž se investoři mohou vystavit “dvěma tématům se společným investičním výhledem”.

V souladu s tímto názorem společnost 21Shares uvádí, že strategie jejich fondu “kombinuje osvědčený úspěch zlata a nově vznikající roli Bitcoinu, jakožto uchovatele hodnoty,” a nabízí tak komplexní přístup pro investory, kteří se chtějí zajistit proti inflaci.

Dziekanski to přikrášluje tvrzením, že zlato i Bitcoin jsou aktiva, jejichž hodnota je podmíněna nedostatkem. Stejně jako je na planetě omezené množství zlata, podobně je omezen i počet Bitcoinů, které lze digitálně vytěžit a uvést do oběhu.

Nicméně i když zlato a Bitcoin letos zaznamenaly souběžný růst, je třeba poznamenat, že jejich chování spolu dokonale nekoreluje. Zatímco ceny zlata zůstávají relativně stabilní, Bitcoin je volatilní a má tendenci se shodovat spíše s výkonností technologických akcií než s komoditami nebo měnami.

Zdroj: Getty Images

Alex Ebkarian, provozní ředitel a spoluzakladatel společnosti Allegiance Gold, to uznává a uvádí, že i když zlato a kryptoměny mohou profitovat z globálního poklesu alokace amerických dolarů ze strany centrálních bank, nejedná se o přesně stejnou třídu aktiv. Zlato, jak poznamenává, je důvěryhodným uchovatelem hodnoty, zatímco Bitcoin této úrovně ještě nedosáhl. Dále doporučuje, aby investoři nenahrazovali zlato Bitcoinem nebo naopak.

Nicméně Dziekanski tento názor neobhajuje. Předkládá argument pro expozici vůči zlatu i Bitcoinu v současném kontextu, kdy odborníci předpovídají v příštím roce další výrazné fiskální stimuly ze strany Washingtonu.

“Bitcoin i zlato budou mít svůj den, někdy i společně,” řekl Dziekanski. Zdůrazňuje, že obě aktiva mohou těžit ze “společného znehodnocení měny”.

Pochopíme-li to, je zřejmé, že letošní úspěšná výkonnost těchto aktiv by zcela jistě mohla pokračovat i v roce 2025, zejména pokud Bílý dům a Kongres zvýší výdaje, zatímco Fed bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb.