Akcie ze světa finančnictví jsou letos trendy. Na nákup není pozdě

Akcie finančních společností zaznamenaly výraznou rally, která v letošním roce prudce vzrostla o 26 %, protože účastníci od velkých investičních bank až po čisté poskytovatele úvěrů se chystají využít očekávaného nárůstu zisků. Tento pohyb vyřadil index S&P 500 o 3 procentní body a vynesl burzovně obchodovaný fond Financial Select Sector SPDR na rekordní úroveň.

Rally dostala pevný impuls týden před očekávaným snížením úrokových sazeb Federálním rezervním systémem v polovině září. Nižší sazby jsou považovány za klíčovou zbraň v arzenálu bank, zejména vzhledem k tomu, že se zdá, že Fed je připraven provést budoucí snížení, pokud bude inflace nadále mírná. Snižování úrokových sazeb tak má zásadní význam pro podporu hospodářského růstu – což je klíčové, když v současné době roste ročním tempem v nízkých jednociferných hodnotách.

Pro věřitele by tato expanze mohla být hnací silou růstu objemu úvěrů. Ještě relevantněji se to projevuje v nižších nákladech na financování bank. Dlouhodobé úrokové sazby mezitím zůstávají vysoké díky důvěře trhu dluhopisů v dlouhodobé zdraví ekonomiky.

The Financial Select Sector SPDR Fund (XLF)

Souběžně s tím je vzestup akciového trhu přínosem pro soubor finančních firem. Investiční banky stojí vysoko na stupních vítězů a vyhlížejí perspektivní příjmy pocházející z obchodování a kapitálových trhů. Stejně tak správci aktiv vidí potenciální nárůst příjmů z poplatků, protože jejich spravovaná aktiva rostou.

Pozitivní vyhlídky se jistě rýsují na obzoru pro finanční akcie. Vzhledem k tomu, že se za posledních pět let propadly přibližně o 30 procentních bodů pod index S&P 500, mohou mít tato aktiva stále ještě co dohánět. Vzhledem k pokračujícímu růstu indexu v důsledku indikativního hospodářského růstu se zdá, že investoři jsou finančním akciím více nakloněni. Tyto firmy obvykle zaznamenávají větší nárůst zisků, když ekonomika expanduje, což se zdá být slibné.

V souladu s touto trajektorií se zdá, že by se do tohoto sektoru mohl valit příliv kapitálu. Nedávný průzkum společnosti Morgan Stanley analyzující portfolia bez burzovně obchodovaných fondů ukazuje, že alokace investorů do tohoto sektoru se v současné době nachází na čtrnáctém percentilu – nejnižší hodnotě od roku 2010 – mezi 11 sektory tvořícími index S&P 500.

Mike Wilson, hlavní americký akciový stratég Morgan Stanley, v prohlášení k této skutečnosti poznamenal, že “to vytváří příležitost v sektoru, který jsme minulý týden zvýšili na nadváhu vzhledem k oživení aktivity na kapitálových trzích, lepšímu prostředí pro růst úvěrů v roce 2025… a atraktivnímu relativnímu ocenění”.

Sektorový fond Financials se obchoduje za hodnotu těsně nad 16násobkem souhrnného zisku, který analytici u společností ve fondu předpokládají v nadcházejících dvanácti měsících. Představují téměř 25% přirážku ve srovnání s téměř 22násobným násobkem zisků indexu S&P 500. Finanční sektory – podle výpočtů Barron’s na základě údajů společnosti FactSet – jsou v rámci pokračujícího býčího trhu stále nejvhodnější pro investice.

Například společnost Zions Bancorp letos vzrostla o 16 % a obchoduje se za jedenáctinásobek zisku, což je přibližně polovina násobku indexu S&P 500. Zejména s ohledem na její průměrný násobek, který se v posledním desetiletí pohybuje na úrovni dvou třetin tržního ocenění, vyšší zisky jistě akcie podpoří.

Zdroj: Getty Images

Od letošního roku až do roku 2026 se předpokládá téměř 4% roční růst příjmů společnosti Zions v celkové výši 3,3 miliardy USD. Zatímco konvenční bankovní a úvěrová činnost je vázána na pomalý růst, u začínající činnosti správy aktiv se očekává roční růst o 7 % až do výše 70 milionů USD.

Očekává se také nárůst čistých úrokových marží, což je procento úrokových výnosů, které si banka ponechává jako zisk. Výdaje, jako je zvýšení mezd, se mírně zvýší, ale ne natolik kriticky, aby to oslabilo marže.

Tento trvalý pohyb směrem vzhůru může zvýšit zisk na akcii o téměř 6 % ročně a v roce 2026 dosáhnout 5,10 USD. To by společnosti umožnilo pokračovat ve výplatě vyšších dividend. Ve světle těchto trendů by se akcie do konce roku 2025 pravděpodobně obchodovaly na úrovni poloviny 50. let, což by v kombinaci s očekávanou dividendou v příštím roce přineslo celkový výnos 12 %.

Zions Bancorporation, National Association (ZION)

Potvrzený výhled silného zisku společnosti Zions za třetí čtvrtletí, který má být oznámen v pondělí, by mohl být dalším impulsem pro akcie. Při interpretaci perspektivního vývoje by se investoři neměli bát tyto akcie nadále nakupovat.