Nvidia je zpět na rekordních hodnotách – měli byste nakupovat?

Nvidia zůstává lídrem v oblasti umělé inteligence…

Existuje jedna akcie, kterou jsem podporoval roky předtím, než většina Wall Street viděla její potenciál.

Zatímco ostatní byli zaneprázdněni honbou za pomíjivými tržními trendy a módními výstřelky, já jsem si všiml síly, kterou tato společnost hraje v řízení boomu umělé inteligence. Byla to nejvýkonnější akcie v indexu S&P 500 v roce 2023 a jedna z nejvýkonnějších v letošním roce.

Mluvím samozřejmě o společnosti NVIDIA Corporation (NVDA).

V červnu jsem předpověděl, že NVIDIA bude mít hodnotu 5 bilionů dolarů. To poté, co její tržní kapitalizace dosáhla 3,35 bilionu dolarů, čímž překonala tržní kapitalizaci společnosti Microsoft Corporation (MSFT) ve výši 3,317 bilionu dolarů a nakrátko se stala největší veřejně obchodovanou společností na světě.

Akcie se v květnu po čtvrtletní zprávě o výsledcích hospodaření dostaly do menšího útlumu. Tržby za druhé čtvrtletí vzrostly meziročně o 122 % a zisk se meziročně zvýšil o 152 %, což překonalo odhady analytiků jak na horní, tak na dolní hranici. Tyto výsledky měly akcie vynést výše, ale očekávání investorů byla ještě vyšší a akcie se prodaly.

Po zveřejnění výsledků se NVDA snažila najít pevnou půdu pod nohama… až do minulého týdne.

Minulé úterý akcie uzavřely jen o pár dolarů pod historickým maximem 135,58 USD, kterého dosáhly v červnu. Ve středu NVDA tyto nedávné zisky konsolidovala a ve čtvrtek obnovila svůj vzestup a dosáhla dalšího rekordu. Výkonnost společnosti NVDA si můžete prohlédnout v grafu níže.

S tržní kapitalizací 3,36 bilionu dolarů je nyní druhou nejhodnotnější společností na světě. (První zůstává společnost Apple Inc. (AAPL( s tržní kapitalizací 3,53 bilionu dolarů.) V dnešním článku Market 360 se proto podělím o to, co bylo hlavním katalyzátorem prudkého růstu společnosti NVDA – a proč se moje předpověď tržní kapitalizace ve výši 5 bilionů dolarů může naplnit ještě dříve, než se očekávalo. Poté se s vámi podělím o to, odkud podle mě přijde další NVIDIA a jak na tom můžete vydělat.

Zdroj: Bloomberg

Co způsobilo nedávný prudký nárůst společnosti NVIDIA?

Částečně lze nedávné posílení přičíst pozitivním komentářům zakladatele a generálního ředitele společnosti NVIDIA Jensena Huanga v pořadu CNBC „Closing Bell Overtime“ na začátku měsíce. Huang prohlásil: „Jensen Jensen je v současné době velice aktivní:

Blackwell je v plné výrobě, Blackwell je podle plánu a poptávka po Blackwellu je šílená. Všichni chtějí co nejvíce a všichni chtějí být první. To, co jsme s Blackwellem udělali a co jsme oznámili, je tato nová generace infrastruktury umělé inteligence každý rok. A tak budeme každý rok aktualizovat naši platformu, a to z toho důvodu, že pokud se nám podaří zvýšit výkon… každý rok 2 až 3krát, efektivně zvyšujeme příjmy nebo propustnost pro naše zákazníky na těchto infrastrukturách každý rok 2 až 3krát.

Tyto Huangovy komentáře účinně zažehnaly veškeré obavy z dalších zpoždění v zavádění čipů Blackwell, stejně jako veškeré pochybnosti o poptávce po zvěstech o možném poklesu výdajů na infrastrukturu umělé inteligence ze strany velkých technologických společností.

Znamená to, že po těchto čipech Blackwell je již nyní horká poptávka a zákazníky jsou společnosti jako Microsoft, Meta Platforms, Inc (META) a OpenAI. Podle některých analytiků společnosti Morgan Stanley jsou navíc čipy Blackwell společnosti NVIDIA na příštích 12 měsíců již vyprodány.

V úterý 19. listopadu se tedy pravděpodobně ve výsledcích společnosti NVIDIA za třetí čtvrtletí objeví část silné poptávky po čipech Blackwell. Společnost očekává tržby za třetí čtvrtletí ve výši 32,5 miliardy dolarů, což je více než 18,12 miliardy dolarů ve stejném čtvrtletí před rokem. Analytici očekávají, že zisk za třetí čtvrtletí se meziročně zdvojnásobí na 0,74 USD na akcii, přičemž odhady byly v posledních třech měsících revidovány směrem nahoru.

Čipy Blackwell by však měly mít výraznější dopad na výsledky společnosti ve čtvrtém čtvrtletí. Společnost KeyBanc nedávno odhadla, že tržby z čipů Blackwell společnosti NVIDIA dosáhnou ve čtvrtém čtvrtletí 7,0 miliardy USD, a očekává se, že poptávka po ostatních grafických procesorech společnosti bude rovněž „mimořádně silná“.

NVDA od 1. října vzrostla o přibližně 13 % a od svého zářijového minima 100,95 USD o téměř 36 %, takže k dosažení tržní kapitalizace 5 bilionů USD jí stačí posílit o přibližně 50 %. To není pro společnost, jejíž další dvě čtvrtletní zprávy o výsledcích hospodaření by měly akcie nakopnout a posunout výše, žádný velký problém.

Suma sumárum: Přestože NVDA posílila zhruba o 172 %, má ještě hodně prostoru k růstu.

Hledání další společnosti NVIDIA

Společnost NVIDIA jsem nyní doporučoval již v květnu 2019, kdy se umělá inteligence poprvé objevila na scéně. Od té doby vzrostla o téměř 3 168 %! Takové zisky má většina investorů to štěstí vidět jednou za život.

NVDA je jednou z mých nejoblíbenějších akcií a plánuji ji držet ještě několik let. Další vlna boomu umělé inteligence se však blíží a mohli bychom být svědky velkých pohybů u jiného druhu akcií s umělou inteligencí: „nové generace“ akcií společností zabývající se umělou inteligencí, která posune boom umělé inteligence na zcela novou úroveň. Jedná se o společnosti, které budou využívat generativní AI nebo znovu vynaleznou či zautomatizují některé z nejstarších obchodních modelů.

Ale neberte mě jen za slovo. Jensen Huang to řekl sám během stejného rozhovoru, který jsem zmínil výše. Prohlásil: „To, na co se nyní díváme, je začátek další vlny umělé inteligence. Největší vlny umělé inteligence.“

Zdroj: Shutterstock