Zvýšení dividendy Starbucksu je vyjádřením důvěry v jeho akcie

V úterý Starbucks (SBUX) oznámil neuspokojivé čtvrtletní výsledky, pozastavil finanční výhled a nečekaně zvýšil dividendu, což vedlo k zajímavému růstu akcií společnosti o 0,9 %.

Zveřejněná čísla nebyla zdaleka tak růžová, protože tržby ze srovnatelných prodejen za čtvrté fiskální čtvrtletí končící v září se meziročně propadly o 7 %, což znamenalo další zhoršení oproti 3% poklesu v předchozím čtvrtletí. Výrazný 10% pokles byl zaznamenán u objemu srovnatelných transakcí v USA. Navzdory obecným očekáváním Wall Street, která předpokládala, že zisk na akcii se bude blížit 1 USD, společnost vykázala zisk na akcii podle GAAP (obecně uznávaných účetních zásad) ve výši 80 centů, což je zklamání.

Investoři se potýkali s neutěšenou finanční situací společnosti Starbucks. Ve středu akcie otevřely zhruba 3% poklesem, což byl pokles mírný v souvislosti s výrazným zmeškáním finančních výsledků, aby pak překvapivě otočily a uzavřely den na vyšší ceně. Tento nárůst lze pravděpodobně přičíst rozhodnutí společnosti zvýšit dividendu z 57 centů na 61 centů za čtvrtletí – to nabízí přibližný výnos 2,5 %, což je mírně nad 2,4% průměrným výnosem akcií vyplácejících dividendu v indexu S&P 500 (SPX).

Vysoký výnos je však jen malou útěchou, pokud základní podnikání vykazuje známky poklesu. Potíže společnosti Starbucks se v průběhu let dostaly do centra pozornosti, protože problémy týkající se cenových postupů, kvality služeb a politické obavy bránily růstu tržeb. To vedlo obří kavárenský řetězec k hledání externího vedení, což vyvrcholilo v srpnu jmenováním bývalého generálního ředitele Chipotle Mexican Grill Briana Niccola novým předsedou představenstva a generálním ředitelem. Niccol nastoupil do funkce začátkem září, kdy se cena akcií Starbucks pohybovala kolem 77 dolarů za akcii a od té doby vzrostla přibližně o 20 %.

Při nástupu nového vedení lze očekávat nepokryté odhalení problémů z minulosti, což často vede k tomu, čemu se hovorově říká “kitchen sink” quarter – příval špatných zpráv zveřejněných najednou.

Mezi nedávné případy patří oznámení nového generálního ředitele společnosti Boeing Kellyho Ortberga o propuštění 17 000 zaměstnanců a jednorázových poplatcích ve výši 5 miliard dolarů, které prudce zvýšily ztrátu výrobce letadel za třetí čtvrtletí vysoko nad 10 dolarů na akcii. Ještě předtím, v roce 2018, Larry Culp jako generální ředitel společnosti General Electric přijal drastické opatření a snížil čtvrtletní dividendu společnosti na jeden cent na akcii ve snaze udržet pod kontrolou obrovské zadlužení společnosti v poměru k ziskům.

Na rozdíl od Ortbergova a Culpova radikálního opatření k restrukturalizaci svých nestabilních podniků Niccol – podpořen souhlasem představenstva společnosti Starbucks – zvýšil v současném bouřlivém období čtvrtletní dividendu společnosti Starbucks. To svědčí o tom, že navzdory potížím společnosti zůstává volný peněžní tok nedotčen. Odborníci z Wall Street předpokládají, že společnost Starbucks vygeneruje ve fiskálním roce 2025 volný peněžní tok ve výši přibližně 3,5 miliardy USD, přičemž zvýšená dividenda by měla spotřebovat přibližně 70 % této částky.

Při zachování jistoty dividendy tak mohou investoři společnosti Starbucks získat nadprůměrný výnos, protože Niccol se chystá společnost znovu vybudovat. Niccolova snaha je podložena zkušenostmi, které má na svém kontě, zejména zásluhou zvýšení ziskových marží o přibližně 10 procentních bodů za dobu svého působení a dramatickým urychlením pokroku v prodeji ve společnosti Chipotle, kde cena akcií vzrostla z přibližně 6 USD v roce 2017 (po očištění o rozdělení) na současných 60 USD za akcii.

Zdroj: Burzovnísvět.cz

Analytik společnosti Baird David Tarantino označil pozastavení výhledů společnosti Starbucks za “zklamání”, přičemž zachoval víru v Niccolovu schopnost zlepšit osud společnosti. Tarantino navrhl krátkodobě upřednostnit zlepšení počtu zaměstnanců, zjednodušení jídelního lístku, nápravu cen, zlepšení zákaznické zkušenosti a zdokonalení procesů mobilních objednávek a plateb. Spekuluje se také, že na pořadu dne nejsou ani zdaleka opatření na snížení nákladů.

Tarantino hodnotí akcie Starbucks jako “Buy” a předpokládá, že cena akcií se do roka vyšplhá na 110 USD. Předpokládá také optimističtější scénář pro akcie společnosti v příštích dvou až třech letech s ohledem na Niccolovy časem prověřené strategie, které mohou vést k povzbudivé dynamice amerických srovnávacích ukazatelů a silné síle zisku na akcii ve fiskálním roce 2026 a dále. Zdá se, že Tarantinova důvěra v potenciál Starbucksu rezonuje s Niccolovým rozhodnutím zvýšit dividendy, což lze interpretovat jako sdílenou důvěru ve výhled společnosti.