Ty nejlepší akciové tipy pro zbytek roku 2023

Celkové výnosy by měly mít pro dlouhodobé investory zcela zásadní význam.

Standardy a praxe (S&P) 500 od pandemického minima v březnu 2020 prudce vzrostly díky měnovým a fiskálním stimulům, ale růst by se mohl zpomalit, až Federální rezervní systém zpřísní svou politiku. To mě vedlo k tomu, abych přišel se svými tipy na celkový výnos pro září 2023.

Éra vysokých výnosů se může stát náročnější. Zvažte zaměření na společnosti, které v minulosti dosahovaly vysokých výnosů a stále mají růstový potenciál. Zde jsou mé tři nejlepší výběry celkových výnosů zahrnující různá odvětví s historicky nadprůměrnými celkovými výnosy (zhodnocení kapitálu plus dividendy) a se slibnými vyhlídkami do budoucna.

McDonald’s (MCD)

Bez ohledu na ekonomické výkyvy zůstává McDonald’s (NYSE:MCD) spolehlivou blue-chip akcií. Její univerzální přitažlivost, zejména v době pandemie, dokazuje její odolnost. Obavy z inflace ovlivnily výkonnost akcií McDonald’s, a to navzdory dobrým výsledkům z poslední doby. Ochlazení inflace však přimělo banku Wells Fargo k upgradu, přičemž jako katalyzátor uvedla potenciální rozšíření marží.

Zdroj: Getty Images

Investoři se mohou spolehnout na solidní finanční výsledky společnosti McDonald, včetně 3,8% tříletého růstu tržeb a konzistentní ziskovosti. Analytici hodnotí akcie MCD jako silně kupované s cílovou cenou 332,32 USD, což naznačuje 19% potenciál růstu.

V prvním čtvrtletí získala společnost DoubleLine ETF Adviser LP 12 686 akcií McDonald’s v hodnotě přibližně 3 547 000 USD. Tento nákup představuje přibližně 1,5 % jejich podílů a řadí McDonald’s na 13. místo v žebříčku největších podílů. Další významní investoři, jako například Moneta Group Investment Advisors LLC a Norges Bank, rovněž provedli během čtvrtého čtvrtletí významné pohyby v akciích McDonald’s. Moneta Group výrazně zvýšila své podíly, zatímco Norges Bank zahájila novou pozici ve společnosti. Ta si snadno vysloužila místo v mém výběru akcií s celkovým výnosem.

Apple (AAPL)

V loňském roce společnost Apple (NASDAQ:AAPL) utržila neuvěřitelných 384 miliard dolarů, což je ohromující číslo. Přesto se jeho růst jako kolosálního podniku nevyhnutelně zpomaluje a v posledních třech čtvrtletích tržby meziročně klesaly.

Od fiskálního roku 2017 do fiskálního roku 2022 však dosáhl 11,5% meziročního růstu tržeb, což naznačuje, že nedávné problémy by mohly souviset s širšími ekonomickými faktory. I když panuje optimismus, je rozumné, aby investoři řídili svá očekávání.

Zdroj: Getty Images

Navzdory fázi zrání je Apple strojem na peníze. Ve fiskálním roce 2022 vygeneroval volný peněžní tok ve výši 111 miliard dolarů, v prvních třech čtvrtletích fiskálního roku 2023 pak 80 miliard dolarů. Růst tržeb sice investory nenadchne, ale skvěle se mu daří vracet hotovost akcionářům. V prvních třech čtvrtletích fiskálního roku 2023 vyplatila na dividendách 11,3 miliardy dolarů a odkoupila akcie v hodnotě 56,5 miliardy dolarů. Navíc společnost Berkshire Hathaway (NYSE:BRK-B) Warrena Buffetta drží ve společnosti Apple zhruba 6% podíl, který je pro jeho konglomerát významným zdrojem pasivních příjmů.

Devon Energy (DVN)

Společnost Devon Energy (NYSE:DVN) by mohla těžit z návratu k práci v kanceláři, což by zvýšilo objem dopravy. Jedná se o zajímavou spekulativní dividendovou volbu s 6,1% forwardovým výnosem, který překonává 4,24% průměr sektoru. Výplatní poměr ve výši 43,79 % ukazuje na důvěru v její výnos. V současné době akcie DVN nabízejí vzácný téměř 10% výnos se čtvrtletní dividendou 1,13 USD na akcii.

Společnost Devon Energy se sídlem v Oklahoma City se za poslední rok propadla o 22,6 %. To je částečně způsobeno jejím důrazem na těžbu zemního plynu namísto ropy. V posledních letech se však společnost Devon přeorientovala na těžbu ropy. Tento posun směrem k ropě vytváří předpoklady pro budoucí růst a potenciálně zvyšuje ceny akcií i základní dividendy.

Zdroj: Getty Images

Jedná se o společnost, která je známá svou variabilní dividendou, která se zvyšuje a snižuje spolu s cenou ropy (a tedy ziskovostí společnosti). Pro investory, kteří hledají solidní způsob, jak hrát na růst cen ropy, bych tedy vzhledem k trajektorii, po které se v poslední době pohybují, zvolil tento způsob. Celkový výnos společnosti za posledních několik let hovoří sám za sebe.