Akcie, které nyní představují zajímavou příležitost k nákupu

V posledních 18 měsících byli býci na Wall Street v plné síle. Po medvědím trhu v roce 2022, kdy indexy Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite ztratily od 20 % do více než třetiny své hodnoty, se všechny tři hlavní akciové indexy v novém býčím trhu vyšplhaly na nová rekordní maxima.

Ačkoli někteří investoři mohou být skoupí na to, aby vložili své peníze do práce, když jsou indexy na historických maximech nebo blízko nich, historie ukazuje, že trpělivost a perspektiva se na Wall Street bohatě vyplatí. V průběhu času byla každá korekce, medvědí trh a pád indexů Dow, S&P 500 a Nasdaq Composite nakonec zahlazena býčí rally. To znamená, že pro běžné investory s dlouhodobým smýšlením může být pro investování na Wall Street ideální jakákoli doba.

A co víc, online makléřské společnosti uvolnily cestu k tomu, aby drobní investoři mohli své peníze zhodnocovat snadněji než kdykoli předtím. V posledních letech většina makléřů odhodila požadavky na minimální vklady a poplatky za provize z obchodů s běžnými akciemi. Jakákoli částka peněz – dokonce i 300 dolarů – může být ideální částkou k investování.

Pokud máte 300 dolarů, které můžete vložit do investování, a jste si naprosto jisti, že to není hotovost, kterou budete potřebovat na zaplacení účtů nebo pokrytí mimořádných výdajů, až se objeví, následující tři akcie vynikají jako bezproblémové nákupy právě teď.

PayPal Holdings
První velkolepou akcií, která představuje geniální nákup, pokud máte 300 dolarů, které můžete právě teď použít, je lídr v oblasti finančních technologií („fintech“) PayPal Holdings (PYPL).

Zdroj: Getty Images

Skeptici PayPalu se obávají především rostoucí konkurence v oblasti digitálních plateb a toho, co by to mohlo udělat s maržemi společnosti. V předchozích čtvrtletích jsme jistě byli svědky mírné eroze marží, což do jisté míry ospravedlňuje 80 % propad, který PayPal zažil od iracionálního nadšení investorů v roce 2021. Tento negativní vliv však není zdaleka tak silný, aby dokázal lídra v oboru, jako je PayPal, držet dlouho při zemi.

Abychom uvedli na pravou míru, digitální platby mají mimořádně dlouhou růstovou dráhu. V květnu 2023 analytici společnosti Boston Consulting Group odhadli, že globální tržby z fintech vzrostou v letech 2022 až 2030 šestinásobně na 1,5 bilionu dolarů. Odvětví v hodnotě 1,5 bilionu dolarů představuje dostatečně velký koláč, aby v něm mohlo být úspěšných více podniků.

Důležitější je, že klíčové ukazatele výkonnosti společnosti PayPal téměř všeobecně ukazují výše. Celkový objem plateb na bázi konstantní měny vzrostl v prvním čtvrtletí o 14 % a dvouciferné tempo expanze si udržuje po celé desetiletí.

A co víc, angažovanost aktivních účtů stále stoupá. Na bázi sledovaných 12 měsíců (TTM) dokončil průměrný aktivní účet k 31. březnu 2024 60 plateb. Pro srovnání, průměrný aktivní účet na konci roku 2020 dokončil na bázi TTM pouze 40,9 platby. Za pouhé tři roky jsme byli svědky téměř 50% nárůstu užitečnosti mezi aktivními účty. To je neuvěřitelně důležité vzhledem k tomu, že společnost PayPal je převážně podnikem založeným na poplatcích. Větší zapojení by se mělo rovnat vyššímu hrubému zisku.

Nakoupit akcie PayPal Holdings, Inc. za $61.83 (-1.09%)

Nepřehlédněte ani posílený program návratnosti kapitálu společnosti PayPal. Společnost vrátila prostřednictvím zpětného odkupu kmenových akcií v průběhu TTM celkem 5,1 miliardy dolarů, čímž vyřadila zhruba 81 milionů akcií. Společnosti se stabilním nebo rostoucím čistým ziskem a klesajícím počtem akcií se často těší nárůstu zisku na akcii (EPS). Společnost PayPal za poslední tři roky stáhla z oběhu přibližně 11 % svých akcií v oběhu.

Výhledový poměr ceny k zisku (P/E) ve výši 13 je výhodnou koupí pro časem prověřeného lídra, který si dokáže udržet dvouciferný růst.

Alibaba
Růstovým a hodnotovým investorům, kteří mají chuť trochu více riskovat, představím čínského giganta v oblasti elektronického obchodování Alibabu (BABA) jako další bezproblémovou akcii, kterou lze právě teď koupit za 300 USD.

Investice do čínských akcií mají dvě nevýhody. První je nepředvídatelnost vlády této země, která může občas vést k přísnému dohledu nad veřejně obchodovanými společnostmi.

Zdroj: Getty Images

Druhou obavou je, že oživení Číny po rozsáhlých výlukách COVID-19 bylo mnohem nárazovější, než se původně zdálo. Slabší než očekávaný růst tržeb v řadě odvětví zaměřených na spotřebitele zatížil mnoho největších čínských akcií, včetně společnosti Alibaba.

Na druhou stranu nelze popřít, že společnosti Taobao a Tmall společnosti Alibaba jsou v součtu nejdominantnějšími hráči v oblasti internetového maloobchodu v ekonomice číslo 2 na světě podle hrubého domácího produktu. V loňském roce Úřad pro mezinárodní obchod odhadl, že Taobao a Tmall ovládají něco přes 50 % čínského maloobchodního prodeje online. Hrubý objem zboží procházející těmito platformami se v březnovém čtvrtletí zvýšil o dvouciferné procento, což signalizuje, že čínský spotřebitel se po klopýtavém procesu znovu otevírá.

Ještě zajímavější je segment Cloud Intelligence společnosti Alibaba. Podle technologicko-analytické společnosti Canalys je Alibaba Cloud v Číně na prvním místě mezi výdaji na služby cloudové infrastruktury. Podnikové výdaje na cloudové služby jsou v ekonomice číslo 2 na světě teprve v počáteční fázi nárůstu, což by mělo tomuto segmentu s podstatně vyšší marží umožnit v příštích letech významně zvýšit peněžní toky společnosti Alibaba.

Nakoupit akcie Alibaba Group Holding Limited za $77.63 (-2.52%)

A konečně, ocenění společnosti Alibaba je při zohlednění její pokladnice hotovosti až zarážejícím způsobem levné. Společnost uzavřela březen s 85,5 miliardy USD v hotovosti, peněžních ekvivalentech a různých investicích. Část tohoto kapitálu se používá na financování zpětného odkupu akcií, ale zbytek dává společnosti Alibaba možnost investovat do své budoucnosti.

Budoucí P/E nižší než 9 s 85,5 miliardy dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a různých investicích je neuvěřitelně levné.

Airbnb
Třetí bezvýznamnou akcií, kterou můžete za 300 dolarů bez obav koupit už teď, je pobytová a ubytovací platforma Airbnb (ABNB).

Ačkoli je odvětví cestovního ruchu zralé na narušení, i inovátoři jako Airbnb se potýkají s problémy. Největším problémem pro Airbnb je zdraví americké ekonomiky a trhu s bydlením. První pokles peněžní zásoby M2 od Velké hospodářské krize ohrožuje hospodářský růst USA, zatímco nejprudší cyklus zvyšování úrokových sazeb ze strany národní centrální banky za posledních čtyřicet let přivedl prodeje stávajících domů na buben. Pokud dojde k výraznému omezení spotřebitelů, může to být pro Airbnb špatná zpráva.

Zdroj: Getty Images

Na druhou stranu Airbnb nesporně těží z nelineárních cyklů konjunktury a poklesu americké a globální ekonomiky. I když jsou recese běžnou součástí hospodářského cyklu USA, jsou historicky krátkodobé – žádná recese v USA od druhé světové války nepřesáhla délku 18 měsíců. Na druhou stranu většina období růstu trvá několik let a občas dosáhne i desetileté hranice. Tato dlouhotrvající období expanze povzbuzují spotřebitele k utrácení peněz za dovolenou.

Dalším makroekonomickým faktorem, který působí ve prospěch Airbnb, je zdánlivě trvalý posun v oblasti pracovních sil, jehož jsme svědky od nejhorší pandemie COVID-19. V současné době se v oblasti pracovních sil objevují nové trendy. Více lidí než kdy jindy se rozhoduje pracovat na dálku, což dalo vzniknout rychle rostoucí kategorii dlouhodobých pobytů Airbnb. Do této kategorie spadají pobyty trvající alespoň 28 dní.

Stejně jako u společnosti PayPal se klíčové ukazatele výkonnosti Airbnb vyvíjejí správným směrem. Na svém trhu má nyní více než 5 milionů hostitelů (což představuje jen malý zlomek potenciálních domů, které by mohly být pronajaty) a ve čtvrtletí končícím v březnu zaznamenala nárůst hrubé hodnoty rezervací o 12 % na 22,9 miliardy USD.

Nakoupit akcie Airbnb, Inc. za $142.88 (-1.81%)

Kromě toho má Airbnb několikaletou příležitost rozšířit svůj záběr nad rámec pobytů a do dalších klíčových kategorií výdajů v rámci cestovního ruchu. To již dělá díky službě Experiences, která umožňuje místním odborníkům vést cestovatele za dobrodružstvím. Před čtyřmi týdny Airbnb představila světu službu Icons, která v mnoha případech umožňuje kupujícím užít si jedinečné zážitky s celebritami.

Ačkoli forwardový poměr P/E společnosti Airbnb ve výši 28 může vedle ultralevných akcií, jako jsou PayPal a Alibaba, působit trochu skličujícím dojmem, roste nejrychleji z těchto tří společností a trvale překonává očekávání Wall Street. Roční tempo růstu zisku o 20 % v příštích pěti letech je naprosto přiměřené a dělá z akcií Airbnb docela zajímavou nabídku.