Vrátí se akcie UiPath na výsluní ve svém sektoru?

Problémy UiPath jsou sice zásadní, ale investoři by se měli zaměřit i na jiné aspekty než jen na výzvy této společnosti.

Akcie společnosti UiPath (PATH) se nadále vyvíjejí špatným směrem. Náhlá rezignace generálního ředitele Roba Enslina způsobila propad akcií na historická minima. Vedoucí postavení společnosti UiPath v oblasti automatizace robotických procesů (RPA) a její výklenek v rámci umělé inteligence (AI) zatím nedokázaly přitáhnout zájem investorů.

Akcie robotické společnosti však možná dosáhly svého dna, a pokud se jí podaří znovu získat pevnou půdu pod nohama, mohla by se ocitnout v silné pozici a odrazit se ode dna. Podívejme se, co by mohlo tuto společnost, která se potýká s problémy, čekat.

Co se stalo s UiPath?

Zdálo se, že medvědí trh v roce 2022 pro akcie UiPath nikdy neskončí. Uprostřed zpomalujícího se růstu a obav z konkurence akcie promeškaly loňský býčí trh s akciemi umělé inteligence.

Náhlý odchod generálního ředitele navíc není pro společnost nikdy dobrým znamením, ale v tomto případě může být obzvláště znepokojující. Enslin působil jako spoluředitel společnosti UiPath od dubna 2022 a plnou kontrolu převzal až poté, co spoluzakladatel Daniel Dines koncem ledna z této funkce odešel.

Na pozadí tohoto odchodu se Dines vrátil na pozici generálního ředitele. Nicméně se bude muset potýkat s pokračujícími problémy na finanční frontě. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 (skončilo 30. dubna) vzrostly tržby ve výši 335 milionů dolarů meziročně o 15 %, což představuje zpomalení oproti minulým letům.

Provozní náklady ve výši 329 milionů dolarů bohužel zůstávají zvýšené a jsou jen o 6 milionů dolarů nižší než příjmy. Čistá ztráta za první fiskální čtvrtletí proto činila 29 milionů dolarů, což je jen mírné zlepšení oproti ztrátě 32 milionů dolarů v předchozím čtvrtletí.

Zdroj: Pexels

Proč nejsou aktuální zprávy jen špatné

Navzdory problémům společnosti přidala Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest, která je dlouholetým býkem UiPath, po zveřejnění zprávy do svých různých fondů přes 2 miliony akcií. Jedinečnou příležitost k nákupu zde mohou mít i další investoři, kteří jsou tolerantní k riziku.

Jednak to bylo 89 milionů dolarů v podobě odměn na základě akcií, což jsou nepeněžní náklady, které vedly k čisté ztrátě společnosti UiPath. Naproti tomu se daří upravenému volnému peněžnímu toku bez použití GAAP, který za 1. fiskální čtvrtletí dosáhl 101 milionů dolarů. To představuje 39% meziroční nárůst a naznačuje, že finance společnosti mohou být v lepší kondici, než by se mohlo zdát z výsledovky.

Navíc díky klesající ceně akcií je poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti UiPath 5. To je pro akcie rekordně nízká hodnota a příležitost k nákupu akcií AI za nízkou cenu.

Investoři by také měli mít na paměti, že UiPath zůstává lídrem v oblasti robotické automatizace procesů. Na rozdíl od hardwarových robotů, které si většina investorů může představit, se RPA týká softwarových robotů, kteří napodobují lidské činnosti v rámci softwaru a digitálních systémů.

Společnost UiPath v tomto ohledu vyniká tím, že si vybudovala komunitu vývojářů čítající 2,5 milionu členů. Vzhledem k tomu, že společnost tuto komunitu vývojářů využívajících její ekosystém podporuje, nabízí silnou motivaci k tomu, aby se neobraceli na konkurenční produkty RPA.

Podle společnosti Gartner díky tomuto přístupu získala společnost UiPath 36% podíl na trhu ve svém odvětví, přičemž v roce 2022 to bylo 34 %. Také společnost DataHorizzon Research předpovídá, že trh RPA poroste do roku 2032 složeným ročním tempem 37 %. I přes relativně malou kapitalizaci trhu ve výši 6,8 miliardy USD tak společnost UiPath zůstává silou v tomto odvětví, což by mělo být pro její akcie z dlouhodobého hlediska nesmírně pozitivní.

Podaří se akciím UiPath návrat ma vrchol?

V konečném důsledku není návrat akcií UiPath zaručen, ale jedná se o akcie, které by investoři s větší tolerancí k riziku měli zvážit. Odchod generálního ředitele je skutečně znepokojivým znamením a akcie společnosti v posledním roce promeškaly boom umělé inteligence.

UiPath je však vedoucí společností v rychle rostoucím odvětví RPA. Vezmeme-li v úvahu nízký poměr P/S, velkou komunitu vývojářů a potenciál k rychlejšímu růstu, investoři si možná později budou přát, aby tuto akcii nakoupili za dnešní ceny.

Nakoupit akcie UiPath Inc. za $11.54 (0.09%)

Zdroj UIPath