Jak se současnosti daří společnosti Plug Power?

Může se tato kontroverzní akcie v příštích několika letech opět dostat na výsluní?

Plug Power (PLUG), vývojář systémů vodíkových palivových článků, vstoupil na burzu v říjnu 1999, kdy vrcholila dot-com bublina. Její akcie dosáhly 10. března 2000 historického maxima 1 498 dolarů za akcii, což představovalo téměř desetinásobný nárůst oproti ceně 150 dolarů při primární veřejné nabídce (IPO) upravené o reverzní split, ale nyní se obchodují za přibližně 3 dolary.

Akcie společnosti Plug Power se propadly, když splaskla bublina dot-com, její růst se zpomalil a společnost zaznamenala další ztráty. Zpožděné předložení výroční zprávy za rok 2020, chaotické přepracování všech finančních údajů za roky 2018 a 2019, řada hromadných žalob ze strany jejích investorů a vysoké úrokové sazby tento tlak ještě prohloubily.

Po tomto prudkém propadu se však akcie společnosti Plug Power obchodují pouze za dvojnásobek letošních tržeb. Mohly by tyto nenáviděné akcie v budoucnu přinést zajímavé zisky?

jeho obchodní model je stále nejistý

Společnost Plug Power generuje většinu svých příjmů prodejem systémů vodíkových palivových článků pro elektrické vysokozdvižné vozíky, automatizovaně řízená vozidla a pozemní podpůrná zařízení. K jejím největším zákazníkům patří společnosti Amazon (AMZN) a Walmart (WMT), které ve svých skladech a centrech plnění testují vysokozdvižné vozíky poháněné vodíkem.

Společnost Plug Power je dnes největším odběratelem kapalného vodíku na světě a již nasadila více než 69 000 systémů palivových článků a 250 čerpacích stanic. Vytváří také stacionární vodíková síťová řešení pro zákazníky z oblasti telekomunikací, datových center, dopravy a veřejných služeb a prodává elektrolyzéry pro vytváření modulárních vodíkových generátorů, zkapalňovací systémy pro výrobu kapalného vodíku a různé typy zařízení pro skladování a přepravu vodíku.

Společnost si vydobyla vlastní mezeru na vznikajícím trhu s vodíkovým nabíjením, ale zatím neprokázala, že její obchodní model je udržitelný. Její tržby v roce 2022 vzrostly o 40 % a v roce 2023 o 27 %, ale analytici letos očekávají pouze 4% růst. Mezitím její provozní marže prudce klesají a čisté ztráty se alarmujícím tempem zvyšují.

Zdroj: Shutterstock

Je silně závislý na společnostech Amazon a Walmart

Dalším problémem je obrovská závislost společnosti Plug Power na společnostech Amazon a Walmart. Aby si zpočátku zajistila tyto dva velké maloobchodní zákazníky, poskytla jim akciové warranty (opce na nákup dalších akcií společnosti se slevou), aby dotovala nákup palivových článků. Tato neobvyklá strategie se jí v roce 2020 vymstila, protože náklady na pobídky vyrovnaly platby od zákazníků a způsobily, že vykázala záporný čistý příjem ve výši 93 milionů dolarů.

Ale na druhou stranu, Amazon stále získal všechny své akcie a Walmart získal téměř všechny své akcie do konce roku 2023. Oba maloobchodní prodejci tedy prozatím stále výrazně investují do jejího podnikání a měli by zůstat jejími hlavními zákazníky. V roce 2022 podepsaly společnosti Amazon i Walmart nové smlouvy se společností Plug Power, aby si zajistily více kapalného zeleného vodíku pro své vysokozdvižné vozíky.

Společnost Plug Power tehdy tvrdila, že tyto dohody podpoří její cíl generovat do roku 2025 tržby ve výši 3 miliard dolarů. Analytici nejsou zdaleka tak optimističtí. Očekávají, že společnost Plug Power v roce 2025 vygeneruje pouze 1,43 miliardy dolarů příjmů – což by stále představovalo složenou roční míru růstu (CAGR) 27 % od roku 2023 – a zároveň sníží svou roční čistou ztrátu na 431 milionů dolarů.

Jak to všechno dopadne?

Od veřejného debutu společnosti Plug Power uplynulo již téměř čtvrt století, ale stále ještě neprokázala, že její obchodní model je udržitelný. Stále spaluje hotovost na každém prodaném systému palivových článků, příliš spoléhá na ztrátové smlouvy s Amazonem a Walmartem a za posledních pět let zvýšila počet akcií o neuvěřitelných 220 %, aby kompenzovala odměny za akcie a získala čerstvou hotovost prostřednictvím sekundárních nabídek.

S pouhými 173 miliony dolarů v hotovosti a ekvivalentech na konci prvního čtvrtletí roku 2024 bude Plug Power pravděpodobně pokračovat v ředění svých akcií a přijímání dalších dluhů, aby rozšířila své podnikání. Nedávno si zajistila novou půjčku ve výši 1,66 miliardy dolarů od amerického ministerstva energetiky (DOE) na výstavbu až šesti zařízení na výrobu ekologického vodíku, ale tento dluh téměř zdvojnásobí její celkové závazky. Tato nepřehledná rozvaha by měla zabránit býkům v návratu, protože úrokové sazby zůstávají vysoké.

Plug Power v dohledné době nezkrachuje, ale nemyslím si, že investoři budou za akcie platit prémii, pokud nestabilizuje růst tržeb, nediverzifikuje zákaznickou základnu a nesníží ztráty. I když splní všechny tyto podmínky, očekávám, že se akcie v příštích několika letech pouze zdvojnásobí nebo ztrojnásobí – ale žádné milionářské zisky to nepřinese.

Nakoupit akcie Plug Power Inc. za $2.70 (-4.93%)

Zdroj: Shutterstock