Jak si v současnosti stojí akcie společnosti Broadcom? Vyplatí se?

Proč by tato akcie mohla být dalším vítězem v oblasti umělé inteligence.

Pokud byste do Broadcomu (AVGO), tehdy Avago Technologies, investovali pouhých 10 000 dolarů krátce po vstupu na burzu v roce 2009 a nikdy neprodali žádné akcie, byli byste za 15 let velmi blízko milionové investici.

Broadcom sice v příštích 15 letech nemusí dosahovat stejných výnosů, ale stále má potenciál stát se opravdu výhodnou dlouhodobou investicí.

Další velký vítěz v oblasti umělé inteligence

Zatímco konkurenční společnost Nvidia (NVDA) byla největším příjemcem počátečního budování infrastruktury umělé inteligence (AI), Broadcom má dobré předpoklady stát se dalším velkým vítězem v oblasti AI. To však neznamená, že by se společnosti v této oblasti již nyní nedařilo.

Společnost například v průběhu roku stále zvyšovala svou prognózu příjmů z AI. Loni na podzim očekávala, že v roce 2024 dosáhne příjmů z AI ve výši přibližně 7,5 miliardy dolarů. Později tuto hodnotu zvýšila na 10 miliard a následně na 11 miliard dolarů. Po posledním čtvrtletí zvýšila očekávání příjmů z AI na 12 miliard dolarů.

Společnost se podílí na budování infrastruktury datových center AI dvěma hlavními způsoby: síťovými komponenty a vlastními čipy.

Na straně sítí společnost navrhuje řadu komponent, které se podílejí na budování clusterů grafických procesorů (GPU), což je skupina vzájemně propojených počítačů, které spolupracují jako jeden systém, jenž má na každém uzlu (jednotlivém serveru v rámci clusteru) grafické procesory. Právě tyto superpočítačové klastry GPU se používají k trénování velkých jazykových modelů (LLM) umělé inteligence.

Ačkoli se o GPU píše vzhledem k tomu, že jejich počet v těchto klastrech neustále roste, nejsou jedinými potřebnými komponentami. Společnost Broadcom dodává přepínače a síťové karty (NIC), které jsou k sestavení těchto klastrů potřeba. Přepínače umožňují dvěma nebo více zařízením komunikovat přímo mezi sebou, pomáhají řídit tok dat a zabraňují přetížení sítě. Karty NIC jsou zase potřebné k připojení počítačů k síti, aby mohly komunikovat s ostatními počítači v síti.

Zdroj: Getty Images

Velikost tzv. clusterů se stále exponenciálně zvětšuje díky stále většímu počtu grafických procesorů. Společnost Broadcom vidí, že tento růst vytváří výzvu pro distribuované výpočty, pro které budou ethernetové přepínače základem pro zvládání zátěže umělé inteligence a přenos dat mezi GPU.

Broadcom není bez konkurence. Společnost Nvidia nabízí přepínací technologii konkurenční k Ethernetu s názvem InfiniBand, kterou získala v rámci akvizice společnosti Mellanox, zatímco Intel (INTC) vyvinul technologii s názvem Omni-Path. Společnost Broadcom zase uvedla, že si myslí, že do první poloviny roku 2025 budou všechna hyperskalární zařízení používat Ethernet.

Možná ještě větší příležitostí pro Broadcom je však návrh vlastních čipů s umělou inteligencí (aplikačně specifických integrovaných obvodů, ASIC) pro zákazníky.

Jejím prvním zákazníkem v této oblasti byla společnost Alphabet (GOOG, GOOGL), pro kterou pomohla vytvořit firemní jednotku pro zpracování tensorů pro pracovní zátěže AI. V letošním roce přidala další dva zákazníky, kterými jsou pravděpodobně Meta Platforms (META) a čínská společnost ByteDance, majitel TikToku. Objevily se také zprávy, že OpenAI jedná se společností Broadcom o vytvoření vlastního čipu pro AI.

Díky ASIC od Broadcomu si zákazníci mohou čipy přizpůsobit tak, aby vyhovovaly jejich specifickým výpočetním a výkonovým potřebám. Jedná se o obrovský a rostoucí trh a Broadcom je v oblasti ASIC lídrem. S rostoucími rozpočty na kapitálové výdaje (capex) na umělou inteligenci má Broadcom velmi dobrou pozici k tomu, aby zachytil to, co by mohlo být další etapou budování infrastruktury umělé inteligence: vlastní čipy umělé inteligence.

Je čas na nákup akcií?

Zdá se, že Broadcom je na začátku revoluce v oblasti vlastních čipů umělé inteligence. Ta má příležitost stát se obrovským trhem a společnost je lídrem v oblasti ASIC.

Z pohledu ocenění se společnost nyní obchoduje za forwardový poměr ceny k zisku (P/E) ve výši přibližně 26 na základě odhadů analytiků na příští rok. Vzhledem k příležitostem k růstu, které má společnost před sebou, to není drahé ocenění.

Pokud Broadcom dokáže využít své vlastní čipy s umělou inteligencí a možnosti pokročilých sítí, má akcie předpoklady stát se dalším velkým vítězem v oblasti umělé inteligence a potenciálním nositelem velké dlouhodobé hodnoty.

Zdroj: Shutterstock