Apple je jednou z nejhodnotnějších akcií na světě. Stále je ale podceňována

V každoročním kalendáři technologických událostí má sice prvenství “Den federace”, ale výroční akce společnosti Apple je těsně za ním. Letos, v den, který lze označit za každoroční svátek společnosti Apple, představil technologický gigant čekajícímu davu dychtivých zákazníků modely iPhone 16. Pro investory společnosti Apple je však rovnice mnohem složitější. Ačkoli se den uvedení na trh může setkat s fanfárami a nadšením technologických nadšenců, historické údaje z trhu vyprávějí pro akcie společnosti Apple jiný příběh.

Tým Dow Jones Market Data, vyzbrojený obratnými odbornými znalostmi, již 17 let metodicky sleduje vývoj akcií společnosti Apple spojený s každým uvedením iPhonu na trh. V den oznámení iPhonu dochází pravidelně k poklesu akcií společnosti Apple o 0,1 %. O týden nebo dva později, v den uvedení produktu na trh, akcie dostanou další menší zásah a klesnou o dalších 0,1 %. V následujícím týdnu akcie společnosti Apple obvykle mírně zaostávají za výkonností celého trhu.

Denním obchodníkům se však doporučuje spíše zaujmout přístup “počkej a uvidíš” než provádět reakční pohyby na základě krátkodobých údajů. V dlouhodobém horizontu – šest měsíců po uvedení nového modelu iPhonu na trh – akcie Apple Inc. (AAPL) trvale vykazují vysoké výnosy. Průměrný výnos za toto období činí působivých 11,7 %, čímž překonává index S&P 500 o rovných osm procentních bodů. Vezmeme-li v úvahu širší časovou osu, za posledních deset let dosáhla společnost Apple anualizovaného výnosu 26 %, což je pozoruhodný náskok 15 bodů před indexem velkých společností.

Z těchto údajů vyplývá, že zpočátku opatrná Wall Street se později změnila v býčí. Navzdory opakovanému skepticismu při uvádění produktů na trh Apple neustále dokazuje svou odolnost a hodnotu. Největší společnost na trhu zůstává paradoxně jednou z nejvíce podceňovaných. Nedávno jeden technologický zpravodaj kritizoval zdánlivou stagnaci hardwarových inovací společnosti Apple a poukazoval na postupné změny v nových hodinkách Apple Watch a sluchátkách AirPods.

Zdá se však, že společnost Apple bere tuto kritiku s nadhledem a prokazuje strategickou vizi dlouhodobého růstu. Obchodní model společnosti Apple snížil svou závislost na příjmech z prodeje iPhonů, přičemž jejich podíl na celkových příjmech společnosti Apple se za posledních deset let snížil z 66 % na současných 52 %. Společnost nadále rozšiřuje své produktové portfolio a svým zákazníkům nabízí produkty jako AirPods, hodinky, počítače Mac a sadu doprovodných služeb.

Jedním z posledních přírůstků v nabídce společnosti je macOS Sequoia, nový operační systém Apple pro počítače Mac. Software zavádí funkci “iPhone Mirroring”, což je krok k bezproblémové synchronizaci mezi počítači Mac a telefony iPhone. Ačkoli se jedná o předběžnou informaci, nabízí pohled do budoucnosti, kdy mají počítače Mac a telefony iPhone potenciál k plnému sblížení.

Bez ohledu na celková očekávání spojená s nejnovějšími iPhony jsou někteří investoři znepokojeni schopností společnosti Apple konkurovat v oblasti umělé inteligence (AI). Na začátku letošního roku vedly podobné obavy ohledně pozice společnosti Apple v oblasti umělé inteligence k poklesu akcií společnosti Apple. Navzdory tomu červnové ohlášení projektu Apple Intelligence vyvolalo na burze vzestup nadšení a akcie vzrostly o 39 %.

Zdroj: Getty Images

Nové obavy se nesoustředí ani tak na aktualizace iPhonu 16, jako spíše na schopnosti umělé inteligence společnosti Apple. Uvedení Apple Intelligence na trh bylo odloženo na příští měsíc, což dále podnítilo obavy investorů. Bez ohledu na konkurenci technologických velmocí, jako jsou OpenAI, Alphabet a Microsoft, je hodnotovou nabídkou společnosti Apple její jedinečná kombinace umělé inteligence s iPhonem, celosvětově nejoblíbenějším chytrým telefonem.

Negativní reakce akciového trhu se nijak výrazně neprojevila na akciích společnosti Apple, které se pohybují v blízkosti rekordních hodnot. Společnost se obchoduje za velkorysý 31násobek odhadu zisku v příštím roce. Vysoká úroveň akcií se však dříve neukázala být pro akcie Applu překážkou a očekává se, že poměr cena/zisk se sníží, pokud Apple překoná očekávání trhu.

V současné době má sice více než 30 % analytiků pokrývajících akcie společnosti Apple hodnocení Držet nebo Prodat, což je nejslabší nálada u všech akcií ze sedmičky velkolepých kromě společnosti Tesla, ale schopnost společnosti Apple trvale překonávat očekávání poskytuje jejím investorům stálou příležitost.