Je něčím podložena Saylorova neuvěřitelná předpověď ceny Bitcoinu?

Je to přece jen dost velké číslo. Je to reálná vize, nebo jen snaha o pozornost?

Přestože se Bitcoin (BTC) v době psaní tohoto článku nachází téměř 25 % pod svým historickým maximem 73 750 USD, kterého dosáhl na začátku tohoto roku, existuje spousta býčích investorů do kryptoměn, kteří jsou stále přesvědčeni, že Bitcoin v dlouhodobém horizontu prudce vzroste. Patří mezi ně i Michael Saylor, zakladatel a výkonný předseda společnosti MicroStrategy (NASDAQ: MSTR), který nedávno zdvojnásobil svou předpověď, že jeden Bitcoin bude mít do roku 2045 hodnotu 13 milionů dolarů.

Podle poslední zprávy vlastnila společnost MicroStrategy 226 500 Bitcoinů s tržní hodnotou kolem 14 miliard USD. Sama sebe označuje za „největšího firemního držitele bitcoinů a první společnost na světě zabývající se vývojem bitcoinů“. Agentura Bloomberg minulý měsíc uvedla, že sám Saylor vlastní bitcoiny v hodnotě asi 1 miliardy dolarů.

Na základě nedávné ceny bitcoinu ve výši 55 000 dolarů představuje cílová částka 13 milionů dolarů astronomický výnos 23 000 %, pokud dnes nakoupíte a budete držet dalších dvacet let. Je zřejmé, že aby se to stalo skutečností, musí se toho stát ještě hodně. Podívejme se na to blíže.

Dlouhodobá výkonnost bitcoinu

Ano, pohled na cenovku Bitcoinu ve výši 13 milionů dolarů může vyvolat značný šok. Pokud se však začtete do čísel, matematika začne dávat smysl. A hodně to souvisí se složenou silou peněz. Pokud se hodnota jakéhokoli aktiva dlouhodobě zvyšuje, výsledky mohou šokovat.

V případě bitcoinu by bylo potřeba složené roční tempo růstu (CAGR) 30 %, aby došlo k zázraku a bitcoin vyskočil z 55 000 dolarů nyní na 13 milionů dolarů v roce 2045. Jinými slovy, pokud Bitcoin dokáže zvyšovat svou hodnotu o 30 % ročně, po dobu následujících 21 let by se počáteční investice ve výši 55 000 USD změnila na 13 milionů USD.

A i když je to možná nepravděpodobné, 30% růst hodnoty Bitcoinu není vyloučen. Od roku 2011 do roku 2021 dosahoval Bitcoin ročních výnosů ve výši 230 % ročně. A v roce 2023 se Bitcoin vrátil přibližně o 150 %. V letošním roce již Bitcoin vzrostl o více než 30 %. Za posledních pět let byl jedinou skvrnou rok 2022, kdy Bitcoin klesl o téměř 65 %.

Co tedy mohou investoři reálně očekávat? V rozhovoru pro CNBC tento měsíc Saylor předpověděl, že během příštích dvou desetiletí bude roční výnos Bitcoinu v průběhu času postupně klesat, a to z přibližně 44 % ročně na 40 % na 35 % na 30 % na 25 % na… no, představu máte. Konečné dlouhodobé číslo pro Bitcoin, říká Saylor, by bylo roční výnos S&P 500 plus dalších 8 % jako kompenzace investorům za dodatečné riziko.

V určitém okamžiku samozřejmě stojí za to se na chvíli zamyslet nad tím, co cenovka 13 milionů dolarů pro Bitcoin skutečně znamená. Na základě jeho současné nabídky 20 milionů mincí v oběhu to znamená budoucí tržní kapitalizaci 260 bilionů dolarů. To převyšuje hodnotu všech dnešních technologických akcií a vlastně i hodnotu celého indexu S&P 500, který se dnes pohybuje kolem 45 bilionů dolarů.

I když budeme předpokládat, že americké akcie po dobu příštích 20 let porostou tempem 10 % ročně, cena 13 milionů dolarů stále znamená, že Bitcoin bude v roce 2045 představovat ohromující množství světového bohatství. Už z tohoto důvodu stojí za to mít zdravou dávku skepse ohledně budoucí cenové trajektorie Bitcoinu.

Zdroj: Canva

Bitcoin jako samostatná třída aktiv

Po většinu své historie nebyl Bitcoin korelován s žádnou významnou třídou aktiv, což z něj z hlediska diverzifikace rizik činí velmi unikátní aktivum. Jednoduše řečeno, Bitcoin může kličkovat, když ostatní aktiva kličkují.

Bitcoin si tak získává stále větší přízeň miliardářských manažerů hedgeových fondů, kteří jej stále častěji považují za způsob zajištění rizika. V některých případech může být toto riziko ekonomické, například riziko inflace. V jiných případech může jít o riziko geopolitické. V rozhovoru pro CNBC to Saylor ilustruje na příkladu raketových úderů. Co uděláte jako investor, když se jednoho rána probudíte a dozvíte se, že někde ve světě došlo k raketovým úderům?

Donedávna mohla být odpověď na tuto otázku následující: Koupit zlato. Stále větší oblibě se však těší představa, že Bitcoin je „digitální zlato“. Někteří investoři kupují Bitcoin, a nikoli zlato, jako zajištění proti nejhorším scénářům, které se objevují po celém světě. Zní to překvapivě, ale Bitcoin by ve skutečnosti mohl být bezpečným aktivem.

To vše znamená, že: Čím více se Bitcoinu podaří upevnit svůj status hodnotné, samostatné třídy aktiv, tím pravděpodobnější je, že by jeho cena mohla v příštích dvou desetiletích prudce vzrůst. To proto, že investoři do něj budou ochotni alokovat stále větší podíl svého portfolia.

Rizikové faktory

Samozřejmě existuje několik faktorů, které by mohly Bitcoin během příštích dvou desetiletí vykolejit. Například pokud roční výnosy Bitcoinu po delší dobu výrazně klesnou, investoři by se mohli prostě rozhodnout, že stejného typu výnosu, při mnohem menším riziku, mohou dosáhnout jednoduše nákupem horkých technologických akcií.

Nebo, což je ještě horší, se může stát, že se americký politický a regulační establishment postaví proti bitcoinu. Mohlo by například dojít k omezení těžby bitcoinů vzhledem k obavám z jejího dopadu na životní prostředí. Nebo se regulační orgány v USA mohou rozhodnout Bitcoin zcela zakázat, jak to udělali v Číně a dalších zemích. Přinejmenším by vláda mohla majitelům Bitcoinu situaci ztížit jednoduše tím, že provede několik rychlých změn v americkém daňovém zákoníku.

Přesto zůstávám ohledně dlouhodobých vyhlídek Bitcoinu optimistický. Pokud bude i nadále dosahovat výkonnosti, která se blíží té, kterou dosahoval v uplynulém desetiletí, budou investoři pravděpodobně velmi spokojeni s oceněním Bitcoinu za 20 let, i když se ani zdaleka nebude blížit astronomicky vysokému ocenění, které předpovídá Michael Saylor ze společnosti MicroStrategy.

Zdroj: Getty Images