Nvidia již není v letošním roce nejlépe vydělávající akcií v indexu S&P 500

Investoři, pohánění prudce rostoucím trendem umělé inteligence (AI), našli inovativní cestu k dosažení zisků: energetický sektor. Konkrétně se jedná o elektrárenské společnosti, jako je Vistra Corp. Akcie společnosti Vistra vykazují působivou růstovou trajektorii a předstihly polovodičového titána, společnost Nvidia Corp., a staly se tak letošním nejvýkonnějším investorem v indexu S&P 500. To je pozoruhodný úspěch pro společnost, která obvykle nedominuje v hlavních diskusích.

Podle údajů k minulému pátku zaznamenaly akcie společnosti Vistra v letošním roce pozoruhodný růst o 180 %, což z ní činí lídra mezi energetickými firmami a staví ji před technologického giganta Nvidii, jehož akcie rovněž vykázaly významný nárůst o 134 %. Tento impozantní výkon Vistra odráží rostoucí zájem investorů o energetické společnosti, zejména ty, které se zaměřují na nové zdroje a udržitelné technologie. Třetí příčku v tomto srovnání obsadila Constellation Energy Corp., další významná společnost v oblasti jaderné energetiky, která se může pochlubit meziročním ziskem 118 %. Tento trend naznačuje, že energetický sektor, zejména firmy zaměřené na čistou energii, si i nadále udržuje pozornost investorů, přičemž překonává i některé technologické titány v růstu akcií.

NVIDIA Corporation (NVDA)

Předpokládá se, že hvězdná výkonnost akcií společností Vistra a Constellation je poháněna jejich investicemi do odvětví jaderné energetiky jako reakce na vysoké nároky umělé inteligence. Globální hráči finančního sektoru nyní věnují zvýšenou pozornost značným energetickým nárokům datových center a tomu, jak by se technologické firmy mohly přiklonit k čistším formám energie, aby uspokojily své rostoucí energetické potřeby.

Zdroj: Getty Images

Tento trend se nedávno projevil, když společnost Constellation oznámila, že uzavřela dvacetiletou smlouvu o nákupu energie s technologickým gigantem Microsoft Corp. (MSFT). Součástí dohody je plán na omlazení jaderného reaktoru na ostrově Third Mile Island, s výjimkou reaktoru, který se při nehodě v roce 1979 částečně roztavil.

Analytik společnosti Jefferies Paul Zimbardo vyzdvihl potenciální důsledky této dohody a uvedl, že nejen potvrzuje tezi o datových centrech, ale také rozšiřuje možnosti využití jaderné energie. Poukázal však také na jedinečné aspekty dohody, přičemž zmínil neuvedenou částku, kterou má Microsoft za energii zaplatit. Zimbardo upozornil, že “…není mnoho těch, kteří si mohou dovolit takovou cenu v takovém měřítku”.

Shahriar Pourreza ze společnosti Guggenheim v souladu s tímto trendem poznamenal, že poptávka po čistých megawattech prudce roste, zatímco Maheep Mandloi ze společnosti Mizuho tvrdil, že tento vývoj poukazuje na rostoucí požadavek na udržitelné zdroje energie pro podporu provozu datových center.

Constellation Energy Corporation (CEG)

V dřívějším zpravodajství o akciích společnosti Vistra Jefferies podpořila názor, že “smluvní zajištění jaderné kapacity pro datová centra by mohlo přinést značný růst”, ale dodala, že určení skutečného rozsahu tohoto potenciálu zůstává složitým úkolem. Kromě toho, že se jedná o investici do datových center, analytik uvedl, že společnost Vistra by mohla také využít obecného nárůstu cen elektřiny a kapacit, vysokého využití elektráren a také perspektivních kontraktů s datovými centry, které jsou vyšší než tržní, jak uvedl analytik společnosti Jefferies Julien Dumoulin-Smith.

Tento výrazný růst akcií společnosti Vistra v průběhu roku by mohl eliminovat možnost, že si Nvidia udrží pozici nejvýkonnějšího ročního ukazatele v indexu S&P 500. Nicméně tržní proměny, které se chystají ve zbývající části roku, by to mohly změnit. Za zmínku stojí, že akcie společnosti Nvidia byly největším ziskovým titulem v indexu S&P 500 za rok 2023, čímž zopakovaly výkon, kterého dosáhly akcie společnosti Advanced Micro Devices Inc (AMD) ve dvou po sobě jdoucích letech počínaje rokem 1999.

Vistra Corp. (VST)

Tento posun poháněný umělou inteligencí směrem k energetickému sektoru znamená novou éru investičních příležitostí. Závod o čistou a udržitelnou energii pro napájení datových center a aplikací umělé inteligence se zintenzivňuje a z nic netušících společností se stávají významní hráči na trhu. S rostoucí závislostí na datech a umělé inteligenci se převracejí tradiční investiční nástroje, což poukazuje na dynamickou povahu tržních investičních příležitostí a potenciál investorů přinést nečekané, ale významné zisky.