ETF, které sledují cenu Etherea se daří čím dál více – vydrží tento trend?

Tento úzce obchodovaný ETF na ethereum se dnes těší velké pozornosti investorů – a to z dobrého důvodu.

Co se týče kryptoměn s velkou kapitalizací , Ethereum (ETH) zůstává mezi nejsledovanějšími tokeny. Je k tomu skutečně dobrý důvod — Ethereum je základem, na kterém je postavena většina světa decentralizovaných aplikací generujících užitek. Existuje tedy spousta kryptoinvestorů, kteří na druhé největší kryptoměně světa nadále nakupují dipy, když vidí, že se na trh vkrádá volatilita.

Kryptoinvestorů ochotných orientovat se v blockchainu, zřídit si peněženku a obchodovat na centralizované nebo decentralizované burze je však poměrně málo. Nedávné schválení spotových ETF Komisí pro cenné papíry (SEC) umožnilo vlně institucionálních a konvenčních investorů vstoupit do tohoto aktiva prostřednictvím fondů, jako je iShares Ethereum Trust ETF (ETHA).

V pondělí ve 13:45 ET akcie tohoto konkrétního ETF vzrostly oproti včerejšímu závěru o 4,8 % a pokračovaly v silném tempu, které bylo patrné v průběhu minulého týdne. Na týdenní bázi je tento ETF v době psaní tohoto článku nyní v plusu o více než 17 %.

Pojďme si rozebrat situaci kolem kryptoměny číslo 2, tak jak ji vidíme v druhé polovině roku 2024.

Zdroj: Canva

Otevřený zájem o kryptoměnu č. 2 nadále stoupá

Stejně jako v případě mnoha špičkových kryptoměn může být nedostatek fundamentů (v porovnání s akciemi a jinými investicemi přinášejícími výnos) frustrující a vést mnoho investorů k tomu, aby hledali růst jinde. Nicméně základní užitečnost Etherea jako základní vrstvy ve světě blockchainu poskytuje některé klíčové fundamenty (aktivní peněženky, transakce atd.), které lze sledovat a zjistit, jak si tato síť celkově vede. Tyto metriky měly v uplynulém týdnu pozitivní trend, protože maloobchodní investoři nadále řídí většinu aktivity na řetězci Ethereum, ale to je jen část příběhu.

Jednou z důležitějších metrik, kterou sleduji, pokud jde o vysoce obchodovaná digitální aktiva, jako je Ethereum, je otevřený zájem. Mnozí investoři si již možná dobře uvědomují, že obchodování s deriváty tvoří významnou část celkového objemu obchodování s tokeny, jako je Ethereum. Když tedy otevřený zájem o futures kontrakty dosáhne dvacetiměsíčního maxima, jako tomu bylo o víkendu, mnoho obchodníků a investorů zpozorní.

Tento prudký nárůst zájmu o futures naznačuje, že investoři chtějí na Ethereum sázet s pákovým efektem, což znamená, že mnozí vidí na obzoru větší než očekávané pohyby, přinejmenším v porovnání s očekáváním trhu. Vzhledem k určitým makro katalyzátorům, které jsou základem těchto očekávání (jako například supervelké snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů, které minulý týden přinesl Federální rezervní systém), je docela možné, že tito obchodníci mají ve svých názorech pravdu.

Může tento ETF na ethereum i nadále dosahovat lepších výsledků?

Budeme muset zjistit, zda se takový otevřený zájem, jakého bylo Ethereum v poslední době svědkem, promítne do zvýšené volatility tohoto tokenu (s tlakem na růst cen). Prozatím se zdá, že tomu tak je, pokud by ovšem nešlo o to, že prudce rostoucí sázky na deriváty na jakoukoli třídu aktiv mohou vést k větším výkyvům trhu v kratším časovém horizontu. V jistém smyslu bychom se v tomto ohledu mohli dočkat sebenaplňujícího se proroctví.

Moje krátkodobé očekávání pro tento ETF je, že riziko je pravděpodobně nakloněno směrem vzhůru, ačkoli tento potenciální vzestup bude spojen s vyšší volatilitou (a tedy vyšším rizikem). A tak, jak už to v kryptografickém sektoru bývá, je to zatím tak, že si kupující musí dávat pozor.

Kryptoměna č. 2 má před sebou zcela nepochybně více než světlé zítřky. A možnost investovat do náí prostřednictvím chytrého ETF fondu vám v tuto chvíli může přijít vhod.

Zdroj: Shutterstock