Ripple byl kdysi jednou z nejoblíbenějších kryptoměn – a nyní se vrací na scénu

Investoři by měli věnovat větší pozornost dlouhodobým katalyzátorům kryptoměny.

XRP (XRP) , digitální měna blockchainu Ripple, se od svého debutu na trhu v roce 2013 vydala se svými investory na divokou jízdu. Začínala se obchodovat za 0,0058893 USD, na začátku roku 2018 se vyšplhala na historické maximum 3,84 USD, ale nyní se obchoduje za přibližně 0,60 USD.

Jinými slovy, investice ve výši 10 000 USD by vzrostla na 6,52 milionu USD, než by se dnes smrskla zpět na 1,02 milionu USD. To už je neuvěřitelný jedenáctiletý zisk, ale několik katalyzátorů by mohlo v příštím desetiletí vyhnat jeho cenu ještě výše.

Zdroj: Canva

Proč cena XRP během uplynulého desetiletí prudce vzrostla?

V roce 2012 spustil start-up s názvem Opencoin (nyní známý jako Ripple Labs) svou platební síť Ripple založenou na blockchainu. Síť propagoval jako rychlejší a levnější alternativu k platebnímu protokolu SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), který používá většina finančních institucí.

Společnost Ripple tvrdila, že její protokol může usnadnit bezpečné, okamžité a „téměř bezplatné globální finanční transakce libovolné velikosti bez zpětných poplatků“, a zpočátku přilákala menší finanční instituce, jako jsou Travelex Bank, Tranglo a Sentbe. Používá se hlavně k směrování plateb v reálném čase, převodům peněz a směnným transakcím.

Společnost Ripple následně vytvořila 100 miliard tokenů XRP – s nadějí, že by její nativní kryptoměna mohla doplnit nebo nahradit transakce ve fiat měně – a v roce 2013 zahájila prvotní nabídku mincí (ICO). V roce 2017 uzamkla 55 miliard těchto tokenů na depozitních účtech ve svém blockchainu a pravidelně je uvolňuje, aby stabilizovala jejich nabídku a likviditu.

Většina finančních zákazníků společnosti Ripple nepřijala XRP pro své běžné transakce, ale rostoucí zájem trhu o Bitcoin (BTC) a další kryptoměny přivedl novou vlnu investorů k menším tzv. altcoinům. Proto se cena XRP v roce 2018 dostala na rekordní úroveň.

V roce 2020 však americká Komise pro cenné papíry (SEC) zažalovala společnost Ripple a tvrdila, že její ICO a nabídka tokenů pro XRP byly nezákonným prodejem neregistrovaných cenných papírů. Tato žaloba ukončila rallye XRP a odehnala býky, přičemž rostoucí úrokové sazby tento tlak ještě prohloubily tím, že odradily investory od kryptoměn a dalších spekulativních investic.

Žaloba SEC však nakonec skončila letos v srpnu menším než očekávaným vyrovnáním ve výši 125 milionů dolarů. Toto rozhodnutí odstranilo největší krátkodobý protivítr pro XRP, ale jeho cena se od tohoto dlouho očekávaného vítězství příliš nezměnila.

Jaké katalyzátory by mohly vést k růstu ceny XRP?

XRP stále brzdí nepříznivé srovnání s Bitcoinem, který SEC považuje za komoditu, protože jej lze stále digitálně těžit, a tokeny založenými na Ethereu (ETH), které mohou využívat inteligentní kontrakty k vytváření decentralizovaných aplikací (dApps). XRP již nelze těžit a jeho blockchain nativně nepodporuje chytré smlouvy.

Schválení prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) s okamžitou cenou pro Bitcoin a Ether, které provedla Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na začátku tohoto roku, také naznačilo, že tyto dvě „blue chip“ kryptoměny jsou spolehlivější dlouhodobou investicí než XRP nebo jiné menší altcoiny. Růst trhu s kryptoměnami v uplynulém roce omezovaly také vysoké úrokové sazby.

Několik těchto protivětrů by však mohlo být nahrazeno větry zadními. Aby Ripple přilákal více vývojářů, plánuje integrovat inteligentní kontrakty kompatibilní s Ethereem do nového sidechainu navázaného na XRP Ledger. Společnost Grayscale také nedávno obnovila svůj fond XRP Trust (poté, co jej v roce 2021 v reakci na žalobu SEC uzavřela) jako uzavřený fond (CEF) pro akreditované investory a tento krok by mohl připravit půdu pro případné schválení a spuštění prvního ETF XRP se spotovou cenou.

Společnost Robinhood (HOOD), která XRP po žalobě SEC vyřadila z obchodování, nedávno token znovu zařadila na svou obchodní platformu bez poplatků. Ripple také integroval XRP do nové platformy Federálního rezervního systému pro okamžité platby FedNow, kterou propaguje jako rychlejší a levnější alternativu k SWIFT a tradičním kartovým platebním sítím. Tato integrace by mohla dále stabilizovat a zvýšit cenu XRP. Nedávné snížení úrokových sazeb Fedu by mohlo tyto zisky ještě umocnit.

XRP zůstane spekulativní a volatilní kryptoměnou, ale objevují se určité zelené výhonky. Proto by investoři, kteří si dnes koupí nějakou XRP a budou ignorovat veškerý krátkodobý šum, mohli během několika příštích let nasbírat působivé zisky.

Zdroj: Canva