Velký čínský stimul podporuje jüan; australský dolar posiluje po zasedání RBA

Čínský jüan se v úterý dostal na 16měsíční maximum poté, co stimulační opatření vlila nadšení na širší trhy a podpořila euro, zatímco australský dolar se dotkl maxima 2024 poté, co centrální banka zopakovala své odhodlání zkrotit inflaci.

Nová opatření Pekingu – včetně plánovaného snížení povinných minimálních rezerv bank o 50 bazických bodů a signalizace možného dalšího uvolnění úvěrových sazeb, jakož i opatření na podporu trhu s nemovitostmi – jüan povzbudila.

Ačkoli jüan po oznámení snížení sazeb v zámořském obchodování zpočátku oslabil, poté postupně rostl a v důsledku přesunu pozornosti na potenciální podporu růstu vzrostl až o 0,38 % na 7,0310 za dolar.

Aktiva citlivá na Čínu a její hospodářský růst, jako jsou akcie, komodity a euro, rostla v tandemu.

Zdroj: Getty images

„Pro tyto měny – zejména pro euro – je to pěkný příběh, jak se dostat pryč od tamních problémů,“ řekl hlavní tržní stratég IG Chris Beauchamp.

Podle něj rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému z minulého týdne provést nadstandardní snížení sazeb o 50 bazických bodů poskytlo ostatním centrálním bankám, včetně Čínské lidové banky, „vzdušné krytí“, aby začaly snižovat své vlastní sazby.

„Začíná to měnit narativ a tyto věci se mohou rychle posunout, když přejdete od řečí o americké recesi k tomu, že Fed ‚řídí‘ ekonomiku docela slušně, a teď se do toho vloží čínská centrální banka.“

Mezitím Reserve Bank of Australia podle všeobecného očekávání ponechala úrokové sazby na stejné úrovni, ale obchodníci, kteří doufali v náznaky, kdy by mohlo dojít ke snížení, byli zklamáni, protože centrální banka zdůraznila, že „zůstává odhodlaná vrátit inflaci k cíli“, a naznačila, že další zvyšování zůstává jednou z možností.

„Dnešní rozhodnutí RBA se rovná dalšímu jestřábímu držení, což odpovídá našemu názoru, že na holubičí obrat je ještě příliš brzy,“ uvedl Tony Sycamore, analytik společnosti IG. „Ke změně však může dojít velmi rychle… a myslíme si, že možnost snížení sazeb v prosinci je nyní podhodnocena.“

Australský dolar, který často funguje jako likvidnější proxy k jenu, byl naposledy beze změny na úrovni 0,6835 USD, když sledoval ústup z maxima 0,68695 USD, což je jeho nejsilnější úroveň od 28. prosince, poté, co guvernérka RBA Michele Bullocková uvedla, že na zasedání se o zvýšení sazeb výslovně nehovořilo.

Jen vůči dolaru oslabil o téměř 0,5 % na 144,275 poté, co guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda v úterním projevu zopakoval, že centrální banka si může „dovolit strávit čas“ zkoumáním vývoje na trzích a v zámořských ekonomikách před dalším zpřísněním politiky.

Euro se po nočním propadu o téměř 0,5 % pokusilo najít rovnováhu, když slabé průzkumy podnikatelské aktivity naznačily další snížení sazeb.

Vzrostlo o 0,25 % na 1,1138 USD, čímž se vzepřelo úternímu nepříznivému čtení nálady německých investorů za září.

Sterling se vyhoupl na nové 2-1/2leté maximum, když Bank of England minulý týden zaujala mnohem méně holubičí postoj než Federální rezervní systém nebo Evropská centrální banka. Vzrostla o 0,2 % na 1,3375 USD, což je nejvyšší hodnota od března 2022.

BoE minulý čtvrtek ponechala sazby beze změny, přičemž její guvernér uvedl, že centrální banka musí být „opatrná, aby nesnížila příliš rychle nebo o příliš mnoho“.

Zdroj: Canva

Dolar se stabilizuje, euro se po výprodeji odrazilo ode dna

Americký dolar se v úterý stabilizoval, zatímco euro se pokusilo o návrat po velkých ztrátách z předchozího zasedání.

V 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 100,575, tedy těsně nad 12měsíčním minimem.

Dolar se po výprodeji stabilizuje

Americká měna se po výprodeji z minulého týdne, který následoval po snížení sazeb Federálního rezervního systému, stabilizuje.

Fed zahájil cyklus snižování sazeb výrazným snížením o 50 bazických bodů a nyní se pozornost obrací k rozsahu dalšího snižování sazeb centrální bankou v letošním roce.

Podle pečlivě sledovaného nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) obchodníci nyní sázejí na to, že existuje zhruba 53% pravděpodobnost, že Fed na svém příštím zasedání v listopadu opět sníží sazby o půl procentního bodu.

Trhy budou pravděpodobně sledovat úterní komentáře guvernérky Fedu – a jediné nesouhlasící s výší snížení sazeb z minulého týdne – Michelle Bowmanové.

Později během seance bude zveřejněna spotřebitelská důvěra za tento měsíc, ale nejvíce očí bude upřeno na páteční zveřejnění Fedem preferovaného ukazatele inflace, jádrových výdajů na osobní spotřebu, který poskytne další vodítka.