Do Bitcoinu má smysl investovat ještě před koncem roku 2024

Bitcoin se v poslední době nachází v útlumu, ale nyní může být fantastický čas na jeho nákup s 20% slevou.

Bitcoin (BTC) sice za celý rok stále vzrostl o téměř 40 %, posledních šest měsíců však bylo pro investory do kryptoměn zdrojem velkých obav. Poté, co v polovině března dosáhl nového historického maxima 73 750 dolarů, se Bitcoin pohyboval směrem dolů a poté se po většinu léta obchodoval převážně do strany. Na ceně 58 500 USD se nyní Bitcoin nachází 20 % pod svým historickým maximem.

Zatím však není důvod se Bitcoinu vzdávat – ne, když nás v posledním čtvrtletí roku čeká několik potenciálních katalyzátorů. Ve skutečnosti existují tři dobré důvody, proč nakoupit Bitcoin dříve, než kalendář překlopí list do roku 2025.

Zdroj: Canva

1. Návrat trendu bitcoinových ETF

Jednou z hlavních dějových linií kolem Bitcoinu v tomto roce bylo spuštění nových spotových Bitcoin ETF. Příliv nových investorů do těchto ETF byl v prvních měsících roku extrémně býčí, což v březnu vyhnalo Bitcoin na nové historické maximum.

V posledních týdnech však dynamika ochladla. Během srpna byl vlastně novým titulkem obrácený příliv těchto ETF, protože investoři se snažili přesunout své peníze z Bitcoinu.

Dobrou zprávou zde tedy je, že to nejhorší se zdá být pro spotové ETF na Bitcoin za námi. Dne 13. září do nich přiteklo přes 263 milionů dolarů. To je nejvyšší denní suma od 22. července. Týdenní příliv do Bitcoin ETF se navíc po mizerných dvou týdnech, kdy z nich odtekla téměř 1 miliarda dolarů, obrátil do kladných čísel. Pokud si tedy myslíte, že se příliv do ETF opět obrací do kladných čísel, mohlo by to být pro Bitcoin velmi příznivé znamení, protože míříme do posledního čtvrtletí roku.

2. Snížení hodnoty Bitcoinu na polovinu (halving)

Dosud bylo půlení Bitcoinu sice velkým nicneděláním. Polovičení, které proběhlo 19. dubna, mělo poslat cenu Bitcoinu prudce vzhůru. To se samozřejmě nestalo, takže je pochopitelné, pokud mnozí investoři půlení zcela vzdali.

Pokud se však podíváte na předchozí cykly poklesu bitcoinu na polovinu (v letech 2012, 2016 a 2020), máte důvod k optimismu. Například po půlení v květnu 2020 trvalo téměř pět měsíců, než cena Bitcoinu prudce vzrostla na hodnotě. Bitcoin však tento rok zakončil s velkým náskokem a v roce 2021 dosáhl nového historického maxima.

Minulá výkonnost samozřejmě není zárukou výkonnosti budoucí, ale alespoň existuje historický precedens. V nejlepším případě se v posledních měsících roku začne projevovat tolik očekávaný dopad půlení Bitcoinu, stejně jako v předchozím cyklu půlení.

3. Prezidentské volby v roce 2024

Poprvé v historii se Bitcoin objevil jako legitimní téma volební kampaně. V období před listopadovými prezidentskými volbami se bývalý prezident Donald Trump postavil do pozice kandidáta podporujícího Bitcoin a obecně je považován za někoho, kdo bude Bitcoin podporovat, jakmile se ujme úřadu.

Trump například uvedl, že chce podpořit těžební průmysl bitcoinů v rámci USA. hovořil o vytvoření strategické národní rezervy pro bitcoin a také o potenciální roli bitcoinu při snižování státního dluhu ve výši 35 bilionů dolarů. Zavázal se také, že odvolá současného šéfa Komise pro cenné papíry a burzy Garyho Genslera, který je obecně považován za někoho, kdo brzdí růst vlastnictví Bitcoinu v rámci Spojených států.

Pokud tedy bude Trump zvolen, mohlo by to být pro Bitcoin masivně příznivé. I kdyby zvolen nebyl, politická dynamika se rozhodně posunula ve prospěch Bitcoinu.

V tuto chvíli je americký prezidentský závod příliš těsný, což může být důvod, proč mnoho investorů zůstává stranou. Rozhodně však sledujte tyto volby a to, jak by mohly ovlivnit dlouhodobý potenciál Bitcoinu.

Nakupte Bitcoin nyní se slevou

Září je pro Bitcoin historicky jedním z nejhorších měsíců v roce, takže se příliš neohlížejte na to, jak se bude kryptoměna vyvíjet v následujících zhruba 30 dnech. V souvislosti s Bitcoinem nyní panuje řada obav a investoři jsou stále skoupější na držení rizikových kryptoaktiv. Proto bych se nedivil, kdyby se Bitcoin směrem k říjnu propadl ještě níže.

Dobrou zprávou je, že hned za rohem na Bitcoin číhají tři potenciální katalyzátory. Pokud si Bitcoin koupíte nyní, získáte nejpopulárnější kryptoměnu na světě s pěknou 20% slevou, a to těsně předtím, než její hodnota potenciálně vzroste směrem k roku 2025.

Zdroj: Canva