Co můžeme během následujících let čekat od akcií Palantiru?

Společnost těží z umělé inteligence, ale její akcie mají vysokou cenu.

Cena akcií společnosti Palantir (PLTR) za poslední rok vzrostla o 162 %, protože společnost těžila z poptávky po své technologii umělé inteligence (AI). Tyto zisky však mnohé investory přiměly k zamyšlení, zda je pro Palantir ještě nějaký prostor a kde by společnost mohla být za několik let.

Zde se dozvíte, co se společnosti daří právě teď a kde by Palantir mohl být za tři roky.

Co se společnosti Palantir daří

Pokud sledujete dění ve společnosti Palantir, pak víte, že tato společnost je již několik let předním hráčem v oblasti softwaru umělé inteligence, přičemž se specializuje na vládní sektor. Analytické systémy společnosti Palantir pomohly armádě a zpravodajským organizacím využívat obrovské množství dat.

Tržby vládního segmentu společnosti Palantir vzrostly ve druhém čtvrtletí o 24 % na 278 milionů dolarů. Společnost Palantir však v posledních několika letech rozšířila svůj záběr umělé inteligence i na komerční trh a tento krok se jí již vyplácí. Tržby z komerčního segmentu se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 33 % na 307 milionů dolarů a nyní tvoří 45 % celkových tržeb.

Podle vedení společnosti se očekává, že její komerční tržby v USA za celý rok vzrostou o 47 % na 672 milionů dolarů, což je výrazný nárůst a dobrý ukazatel toho, že její komerční služby mají u zákazníků odezvu.

Pokud by to všechno nestačilo, Palantir je také ziskový a ve čtvrtletí vykázal čistý zisk 135,6 milionu dolarů s působivou ziskovou marží 20 %. K tomu všemu má společnost dluh ve výši pouhých 1,1 miliardy dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Jak by mohla společnost Palantir v příštích třech letech profitovat

Býci Palantiru jako důvod k optimismu uvádějí současný růst společnosti a rychle se rozvíjející trh s umělou inteligencí. Analytici například odhadují, že tržby společnosti Palantir letos vzrostou přibližně o 25 % a v roce 2025 o 21 %, přičemž jeden z analytiků předpokládá, že v roce 2027 dosáhnou tržby společnosti 5 miliard dolarů – více než dvojnásobku loňských tržeb.

Tato důvěra v potenciální růst společnosti Palantir je podle odhadů Goldman Sachs (GS) podpořena odhadovanými výdaji na umělou inteligenci v příštích několika letech ve výši 1 bilionu USD.

Myslím, že společnost Palantir má dobrou pozici, aby z těchto výdajů alespoň částečně profitovala. Společnosti všech tvarů a velikostí se snaží prosadit jako lídři v oblasti umělé inteligence, nebo alespoň jako společnosti schopné umělé inteligence, a to povede k masivnímu nárůstu výdajů, aby udržely krok s konkurenty.

Je Palantir vhodný ke koupi právě teď?

Myslím, že otevření pozice ve společnosti Palantir by se mohlo v příštích letech vyplatit, protože investice do AI se zvyšují a společnost využívá rozšiřující se okruh zákazníků. Investoři by však měli vědět, že akcie společnosti jsou drahé, přičemž jejich forwardový poměr ceny k zisku je nyní 90 %.

To znamená, že opatrní investoři možná budou chtít počkat, až dojde k poklesu akcií společnosti Palantir, aby si mohli akcie vyzvednout, nebo najít akcie AI s nižší cenou.

Zdroj: Getty Images

O společnosti

Palantir Technologies je americká softwarová společnost, která se specializuje na datovou analýzu a zpracování velkého množství dat pro vládní i komerční klienty. Firma vyvíjí sofistikované nástroje pro sběr, zpracování a analýzu dat, které umožňují organizacím získávat užitečné informace z různých datových zdrojů.

Hlavní produkty Palantiru zahrnují:

Palantir Gotham: Tento produkt je primárně určen pro vládní instituce a bezpečnostní složky, jako jsou armáda, policie nebo zpravodajské agentury. Umožňuje analyzovat data z různých zdrojů, odkrývat vzorce a spojitosti a pomáhá při rozhodování na základě komplexních informací.

Palantir Foundry: Tento produkt je zaměřen na komerční sektor a umožňuje firmám integrovat, analyzovat a vizualizovat data z různých systémů. Jeho hlavní výhodou je schopnost sjednotit různé datové toky a pomáhat firmám optimalizovat jejich procesy.

Palantir je známý tím, že jeho software používají různé vládní agentury, včetně obranných a bezpečnostních složek, ale také velké společnosti v soukromém sektoru, například pro řízení dodavatelských řetězců, finanční analýzy a další komplexní úkoly. Společnost se soustředí na využití dat pro informovaná rozhodnutí a řešení složitých problémů.