Dolar klesá a investoři reagují na nová data, švýcarský frank po snížení sazeb sílí

Dolar ve čtvrtek během neklidného obchodování oslabil poté, co se vytratil impuls ze zdravých ekonomických údajů z USA, zatímco švýcarský frank vzrostl poté, co tamní centrální banka snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů.

Americká měna začala snižovat ztráty poté, co údaje ukázaly, že týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl o 4 000 na čtyřměsíční minimum 218 000, což bylo pod prognózou 225 000, kterou odhadovali ekonomové oslovení agenturou Reuters.

Další zprávy ukázaly, že zisky podniků rostly ve druhém čtvrtletí silnějším tempem, než se původně předpokládalo, zatímco hrubý domácí produkt rostl nerevidovaným 3% tempem.

Ukazatel nových objednávek klíčových investičních statků vyráběných v USA v srpnu nečekaně vzrostl, ačkoli se zdá, že výdaje podniků na vybavení ve třetím čtvrtletí poklesly.

Zdroj: Canva

Americký trh hledá novou dynamiku, investoři začínají ignorovat makroekonomická data a statistiky

„Opět tu máme rozpolcenost mezi snižováním sazeb ze strany Fedu a ekonomikou, která v podstatě roste tempem 3 % a více, takže trh neví, co si o tom myslet,“ řekl Joseph Trevisani, hlavní analytik společnosti FXStreet v New Yorku.

„Proč tedy snižujeme sazby? No, co můžeme ztratit? Ekonomiku to nezhorší, možná naopak zlepší a neutrální sazba je někde na jih od nás, takže se otočme a vydejme se tímto směrem.“

Dolarový index, který měří výkonnost americké měny vůči koši měn včetně jenu a eura, klesl o 0,42 % na 100,52, což je na cestě k jeho šestému poklesu za posledních sedm seancí, poté co dříve během dne vzrostl až na 100,95 bodu. Euro vzrostlo o 0,41 % na 1,1178 USD.

Federální rezervní systém v poslední době signalizuje přesun pozornosti od inflace k udržení zdravého trhu práce, ale minulý týden přinesl větší než obvyklé snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) trh zcela počítá se snížením úrokových sazeb o nejméně 25 bazických bodů na zasedání Fedu 6. a 7. listopadu, přičemž 51,3% šance je na další nadstandardní snížení o půl procentního bodu.

Švýcarsko snížilo úrokové sazby

Vůči švýcarskému franku dolar oslabil o 0,55 % na 0,846 poté, co Švýcarská národní banka snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů, čímž zopakovala kroky Fedu a Evropské centrální banky (ECB) a ponechala si otevřené dveře pro další snížení sazeb v souvislosti s prudkým ochlazením inflace. Tento krok zklamal některé, kteří po rozhodnutí Fedu z minulého týdne viděli šanci na větší snížení.

Analytici Goldman Sachs uvedli, že snížení sazeb SNB bylo motivováno nižšími inflačními tlaky, které byly způsobeny silnějším frankem a dalšími faktory, a vzhledem k holubičím pokynům a novým projekcím inflace očekávají další snížení o 25 bb na prosincovém zasedání centrální banky.

Ve čtvrtek vystoupila řada představitelů americké centrální banky, ačkoli někteří z nich, včetně předsedy Fedu Jeroma Powella, se k měnové politice odmítli vyjádřit.

Americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že údaje z trhu práce a inflace naznačují, že americká ekonomika je na cestě k „měkkému přistání“, ale „poslední míle“ ve snaze zkrotit inflaci se točí kolem snížení nákladů na bydlení.

Japonský jen vůči zelené bankovce posílil o 0,1 % na 144,6 za dolar. Tvůrci politiky Bank of Japan se rozcházeli v názoru na to, jak rychle by centrální banka měla dále zvyšovat úrokové sazby, ukázal zápis z červencového zasedání banky, což zdůraznilo nejistotu ohledně načasování dalšího zvýšení výpůjčních nákladů.

Sterling vzrostl o 0,71 % na 1,3417 USD a byl na cestě k největšímu dennímu procentuálnímu zisku za poslední měsíc.

Zdroj: Getty Images