Tyto společnosti budou těžit z poptávky po elektřině pro datová centra

Ekonomické studie investičního bankovního konglomerátu JPMorgan předpovídají, že společnosti Vistra Corp., Constellation Energy Corp. a Talen Energy Corp. budou těžit z předpovídané “změny paradigmatu” v poptávce po elektřině z datových center s umělou inteligencí. Banka tak ve čtvrtek zahájila pokrytí těchto akcií, přidělila jim rating “overweight” a naznačila, že akcie těchto tří energetických společností jsou navzdory výraznému růstu v letošním roce připraveny na další růst.

Jeremy Tonet, vedoucí analytického týmu v JPMorgan, vysvětluje: “Vidíme strukturální vítr do plachet, včetně onshoringu výroby, širších trendů elektrifikace (doprava, vytápění a další), stejně jako rozvoj datových center, které podporují změnu paradigmatu v poptávce po elektřině.” Tonet a jeho tým informovali klienty s odkazem na předpokládanou nerovnováhu v dodávkách elektřiny, kterou poptávka na konkurenčních trzích s elektřinou převyšuje, že tyto tři společnosti mají vhodnou polohu k tomu, aby “po delší dobu získávaly mimořádně vysoké marže”.

Kromě toho rostoucí poptávka po bezuhlíkové energii pro pohon datových center technologických společností převálcuje jadernou energetiku. V důsledku toho si mohou vlastníci jaderné energie “vyžádat značnou prémii”, tvrdí analytici JPMorgan.

Zdroj: Getty Images

Na seznamu beneficientů si Vistra Corp. zajistila místo nejlepší volby pro JPMorgan, která sledovala cenu jejích akcií na potenciálních 178 USD, což znamená nárůst o 31 % oproti středečnímu závěru na úctyhodných 135,69 USD za akcii. Vistra Corp., texaský výrobce elektrické energie, vykazuje pozoruhodné tempo růstu a v letošním roce již zaznamenala nárůst o 252 %. Tato energetická společnost je vhodně vybavena k tomu, aby klientům datových center poskytovala energii jak ze zemního plynu, tak z jaderných elektráren.

Díky tomu, že její výroba plynu v texaské síti ERCOT tvoří polovinu její kapacity, by podle odhadu společnosti JPMorgan měla společnost Vistra do roku 2030 zaplnit potenciální mezeru v dodávkách 40 gigawattů v Texasu.

Vistra Corp. (VST)

Komplexní jaderná flotila společnosti Constellation má mezitím ideální pozici k tomu, aby si i nadále zajišťovala dlouhodobé smlouvy o dodávkách elektřiny s developery datových center se značnou prémií. Společnost JPMorgan vnímá její nedávné rozhodnutí obnovit provoz na Three Mile Island poté, co uzavřela smlouvu o nákupu elektřiny se společností Microsoft, jako významný milník v tomto odvětví. Investiční banka odhadla cílovou cenu společnosti Constellation na 342 USD, což znamená potenciálně povzbudivý nárůst o 22 % oproti středečnímu závěru 279,80 USD za akcii. Akcie energetické společnosti se letos působivě více než zdvojnásobily.

Constellation Energy Corporation (CEG)

Na této vlně potenciálního růstu se veze i Talen Energy. Klíčová je její dlouhodobá dohoda se společností Amazon Web Services o napájení areálu datového centra energií vyrobenou v jaderné elektrárně Susquehanna v Pensylvánii. JPMorgan poznamenává, že pokud Susquehanna poskytne AWS plných 960 megawattů energie, akcie Talenu by mohly být vystřeleny dále vzhůru. Susquehanna si navíc ponechává další výkon, který by mohl být potenciálně nasmlouván.

JPMorgan označila cílovou cenu akcií Talen Energy na 268 USD, což naznačuje růst o téměř 57 % oproti středečnímu závěru na úrovni 171,05 USD. Stejně jako její protějšky se akcie Talen Energy v letošním roce více než zdvojnásobily.

Talen Energy Corporation (TLN)

JPMorgan naznačuje významnou změnu v energetickém sektoru, která je poháněna rostoucí poptávkou po energii z datových center, což vytváří obrovskou příležitost pro nezávislé výrobce energie, jako jsou Vistra Corp., Constellation Energy Corp. a Talen Energy Corp. Tyto společnosti mohou těžit ze širších trendů elektrifikace a zvýšeného onshoringu výroby, které vedou k dramatickému nárůstu poptávky po elektřině. JPMorgan očekává, že právě tyto globální posuny vytvoří prostor pro růst ziskových marží, a předpokládá, že nezávislí výrobci energie mají vysokou šanci získat podniky s vyššími maržemi, což by jim umožnilo posílit svou tržní pozici a ziskovost v dlouhodobém horizontu. Vzhledem k tomu, že přísné tržní síly se nadále projevují, bude poptávka po elektřině vůči těmto technologickým konglomerátům nepochybně dominovat dialogům o budoucích investičních strategiích.